filling-pieces-lanceert-limited-edition-sneaker-geinspireerd-op-dit-iconische-iwc-horloge-225666
©IWC x Filling Pieces

Een limited edition Filling Pieces-sneaker geïnspireerd op een van de meest iconische horloges van een van de grootste horlogehuizen. Het lijken misschien twee totaal verschillende werelden, maar Zwitsers horlogemerk IWC Schaffhausen en Amsterdams streetwear label Filling Pieces hebben meer overeenkomsten dan je zou denken. Vogue ging in gesprek met Filling Pieces-oprichter en creative director Guillaume Philibert en IWC’s creative director Christian Knoop over het limited edition-ontwerp en de totstandkoming van hun allereerste samenwerking. Wat was de inspiratie achter de sneaker en waarom besloten ze samen te werken?

‘Design-iconen’

Toen Filling Pieces-creative director Guillaume Philibert werd gevraagd ambassadeur te worden van het gevestigde en iconische horlogemerk IWC, was hij gelijk enthousiast. Na de fabrieken en ateliers van een van de grootste horlogehuizen ter wereld te hebben bezocht en het verhaal achter het merk beter te leren kennen, werd duidelijk dat er meer raakvlakken bestonden tussen zijn label en het iconische horlogemerk dan hij in eerste instantie dacht.

Philibert: “We zijn twee verschillende merken, maar tegelijkertijd zijn er ook overeenkomsten doordat we veel van dezelfde waarden delen. We kijken hetzelfde naar het creëren van wat wij noemen ‘design-iconen’ – ontwerpen die na een lange tijd nog steeds relevant zijn. Zo is onze bestselling low top-sneaker in mijn ogen langzaam op weg een iconisch design te worden. Uiteindelijk hopelijk net zoals de Top Gun-horloges van IWC.”

Van Top Gun-horloge tot Filling Pieces-sneaker

Het was die Top Gun-horlogelijn die de inspiratie werd voor het sneaker-ontwerp van Filling Pieces. De Top Gun-horloges worden speciaal gemaakt voor de Amerikaanse Navy straaljagerpiloten (ja, net zoals in de film) en zijn van de hoogst denkbare kwaliteit. Voor de collectie van dit jaar liet Knoop zich inspireren op de natuurgebieden waar de piloten vanuit grote hoogtes overheen vliegen.

Knoop: “Een van de meest iconische ontwerpen zijn onze pilotenhorloges, de meest technische collectie van ons merk. Dit jaar hebben we ze in vernieuwende kleuren uitgebracht. De beige kleur is geïnspireerd op de lichtbruine tinten van de woestijn, de meer witte tint staat symbool voor de met sneeuw bedekte bergen en de groene kleur is geïnspireerd op de bosgebieden waar de piloten overheen vliegen. Al deze tinten hebben we samen met Pantone ontwikkeld. Daar zijn onder meer de gloednieuwe kleuren Lake Tahoe White en Woodland Green uitgekomen.”

IWC x Filling Pieces
©IWC x Filling Pieces

Het Top Gun-horloge in die laatste kleur werd het uitgangspunt voor de Filling Pieces-sneaker, vertelt Philibert: “We zijn de diepte ingedoken om op vernieuwende manieren een sneaker-interpretatie te maken van de kenmerken van IWC’s Top Gun Woodland design. Zo hebben we rubberachtig leer gebruikt dat refereert naar het rubberen bandje van het horloge. Ook gebruiken we textiel waarvan de textuur terugkomt op de bovenkant van het bandje. De kleine kruisjes langs de zijkant van de schoen zijn terug te vinden aan de binnenkant van het horloge. Overigens tevens een subtiele referentie naar Amsterdam, onze stad.”

Het resultaat is een item dat de twee werelden van de merken weerspiegelt: de Low Top Ghost Woodland sneaker. Philibert: “Het ontwerp moest cultureel relevant zijn en passen in deze tijd. Het motto van ons merk is een brug slaan tussen streetwear en high fashion. Nu tillen we dit naar een volgend level door ook de luxe horlogerie erin te betrekken.”

Het belang van gemeenschap

Het is die culturele waarde die ten grondslag ligt aan een extra programma dat plaatsvindt rondom de lancering van de samenwerking. Philibert: “Wij worden als merken sterk geïnspireerd door cultuur, en we willen met ons werk graag iets terug doen voor de gemeenschap die ons zo inspireert. Daarom houden we de komende drie weken allerlei workshops en lezingen in onze flagship store in Amsterdam. Van een workshop horloge maken en food design tot lezingen en een dj-les. Allemaal in het thema van de Filling Pieces x IWC pop-up store in onze winkel.” Knoop: “Design kan een dialoog te starten tussen verschillende mensen. We hopen dat onze samenwerking daar een bijdrage aan kan leveren.”

De IWC x Filling Pieces Pop-up store is tot 17 oktober geopend in de Flagshiop Store van Filling Pieces in Amsterdam. Je vindt de limited-edition Low Top Ghost Woodland sneaker via de webshop van Filling Pieces.