fotograaf-mous-lamrabat-blessings-from-mousganistan-gaat-om-verbinden-212949
©Mashallah with extra cheese, 2021 © Mous Lamrabat / Loft Art Gallery

Boerka’s gemixt met logo’s van grote Amerikaanse modemerken. Mous Lamrabat is niet bang om verschillende culturen samen te brengen. Noem de fotografiestijl van Mous licht absurd, een tikje provocerend, wellicht. Maar na een intiem gesprek met de bekende fotograaf wordt één ding duidelijk: ‘Blessings from Mousganistan’ is een boodschap van universele liefde. 

©Luv Ryders, 2021 © Mous Lamrabat / Loft Art Gallery

‘Ik kan het ook zelf’

De in Marokko geboren Mous Lamrabat groeit op in Vlaanderen, België. Na zijn studie Interior Design aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent begint hij uit zichzelf met fotografie. “Ik ben altijd al liefhebber van modefotografie geweest. Toch kreeg ik nooit een job. Op een gegeven moment dacht ik, ik kan het ook zelf”, vertelt hij.

Beeldtaal

In ‘Blessings from Mousganistan’ probeert de Belgisch-Marokkaanse fotograaf een brug te slaan tussen verschillende culturen. Zijn spraakmakende modefotografie wordt internationaal gepubliceerd in tijdschriften zoals Vogue Arabia en Esquire, maar ondanks zijn aantoonbare succes blijft Mous bescheiden. “Het is mijn taak als fotograaf om onze werelden samen te brengen. En één sterk beeld dringt beter door dan woorden.” Lamrabat wordt vertegenwoordigd door Loft Art Gallery in Casablanca, Marokko.

©Warning 2021, © Mous Lamrabat / Loft Art Gallery

Modefotografie

Modefotografie en escapisme gaan hand in hand, maar Mous is niet bang om de grauwe werkelijkheid in de ogen te kijken. Onderwerpen zoals racisme, religie en vrouwenrechten komen zonder moeite terug in zijn werk. “Als fotograaf is dat mijn verantwoordelijkheid”, zegt hij. “Ik hoop dat mensen naar mijn werk kijken en de tijd nemen om na te denken over onderwerpen die wellicht niet voor hen, maar voor de wereld belangrijk zijn.”

Empathie

In het laatste deel van de tentoonstelling zie je universele gebedsvlaggen. Deze installatie is zijn reactie op de wereldwijde vluchtelingenstroom. “We zijn bijna verdoofd voor tragedie. Ik wil dat mensen om elkaar geven, en ik wil vooral de jonge generatie inspireren om empathie te tonen voor de ander, of het nu vluchtelingen uit Oekraïne of Afghanistan zijn.” Met de gebedsvlaggen wil Lamrabat ons nog eens duidelijk maken hoe belangrijk het is dat we er voor elkaar moeten zijn. Ongeacht kleur, en ongeacht afkomst.

©The à la Swag, 2018 © Mous Lamrabat / Loft Art Gallery

Het werk van Mous Lamrabat is van 28 mei t/m 16 oktober 2022 te bewonderen in Foam Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, in Amsterdam.