yeliz-cicek-en-yootha-wong-loi-sing-op-bezoek-bij-chanels-iconische-camelia-farm-253315

Dat de botanische camelia al jaren het symbool is van het Franse modehuis is geen geheim. Wél een geheim was de exclusieve ontwikkeling van deze tijdloze bloem, tot Vogue-hoofdredacteur Yeliz Çiçek en actrice Yootha Wong-Loi-Sing op bezoek gingen bij Chanel’s camelia farm én het laboratorium. Hier dompelden ze zich onder in de unieke werkwijze van de botanisten.

Yeliz Çiçek en Yootha Wong-Loi-Sing op bezoek

“Ik ga wel heel anders naar de producten kijken, nu ik zo’n rondleiding heb gehad. Die minutieuze aandacht, energie en tijd die erin gaan zitten…”, vertelde Yeliz terwijl haar tour langzaam ten einde kwam. “Ja, het is super fascinerend. Dat hele climate mapping gaat nog veel verder dan alleen camelia’s. Het is het hele eco-systeem. Dat is waar zijn filosofie in geworteld is”, vulde Yootha haar aan. Dit fascinerende eco-systeem werd uitgebreid uitgelegd tijdens een rondleiding door de tuin en het laboratorium in het pittoreske Gaujacq. Hier wordt de camelia inmiddels al decennialang gecultiveerd in de unieke botanische tuin van internationaal camelia-expert Jean Thoby.

yootha

yeliz ciçek

Perfecte samenwerking 

Gaujacq ligt in Zuid-West Frankrijk, waar volgens Thoby de allerbeste omstandigheden voor de groei van de bloem zijn. “Het klimaat van Gaujacq staat bekend om de gespreide regenval over de vier seizoenen. Er is nauwelijks wind, het land ligt diep en de lente is rijk”, vertelde Thoby gepassioneerd. In zijn botanische tuin worden inmiddels tweeduizend soorten camelia’s in stand gehouden. Mede dankzij de steun van Chanel – en dan niet alleen van het merk. Ook Gabrielle Chanel zelf zou meer dan een eeuw geleden het zaad van de moederplanten hebben besteld, die de bakermat waren voor de huidige oogst.

Jean Thoby

Ontstaan

In 1997 werd het modehuis al trouwe partner van Jean Thoby. De unieke samenwerking draagt inmiddels zorg voor de kwaliteit van Chanel’s huidverzorgingsproducten wereldwijd. Immers worden alleen de meest verfijnde exemplaren van de bloem geassimileerd als bestanddeel. Van de stam tot het blaadje, Chanel gebruikt alle componenten. En dat kan alleen, omdat Chanel al jaren cultiveert, observeert en experimenteert in de diverse klimaten en temperaturen die het openluchtlaboratorium kan simuleren.

Hiermee combineert Chanel traditionele tuinbouw en innovatieve wetenschap. Je kan immers niet improviseren als het op de natuur aankomt. Chanel garandeert hiermee de hoogstaande kwaliteit van de huidverzorging en het voortbestaan van de iconische bloem. Zonder dit project rondom de witte camelia, die alleen hier in Gaujacq wordt gekweekt, zou de bloem namelijk niet meer bestaan. Yeliz en Yootha absorbeerden dit én nog veel meer informatie tijdens hun educatieve middag in het laboratorium van de botanisten.

laboratorium

Eeuwig

Als symbolische bloem van mademoiselle Chanel herself, wordt de camelia inmiddels al decennia door dezelfde vertrouwde handen gecreëerd en verbouwd. In de video hieronder is te zien hoe Thoby zijn deuren opende voor Vogue. Zo neemt hij niet alleen Yeliz en Yootha, maar ook jou mee door het openluchtlaboratorium en de tuin en vertelt hij meer over de samenwerking en zijn vertrouwen hierin. Zo is hij ervan overtuigd dat deze plek Chanel en haar huidverzorgingsproducten nog honderden jaren van exceptionele camelia’s zal voorzien.