ik-probeerde-botox-twee-keer-en-haatte-het-dit-is-waarom-284890
©Marie Wynants, Vogue Nederland, december 2023

Wat is er zó erg aan (fijne) lijntjes op ons gezicht? En hoe zijn we op dit punt beland? Vragen die ik me de laatste tijd vaak stel als vrouw van 31 (bijna 32) jaar en iemand die de tekenen van ouderdom op haar voorhoofd begint te zien. Het moment dat velen naar een professional gaan om botox (of een ander merk voor injecties tegen rimpels) te proberen. Dit om er tijdelijk voor te zorgen dat gezichtsspieren niet bewegen en het verschijnen van rimpels aangepakt wordt.

Botox proberen

In 2021, toen injecteerbare behandelingen nog niet zo gewoon waren als nu, werden in het Verenigd Koninkrijk naar schatting 900.000 botoxinjecties per jaar uitgevoerd [in Nederland 600.000]. Ons collectieve standpunt erover is in de loop der jaren drastisch veranderd. Nu wordt het gezien als een preventieve behandeling. Als iets dat lijntjes en rimpels afweert – zelfs als je ze nog niet hebt – en vast onderdeel van schoonheidsroutines. Ook zijn mensen die kiezen voor botox steeds jonger.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Ik besloot zelf botox te proberen toen ik 30 was. Als doorgewinterde beautyredacteur is het een behandeling waarover ik vaak schrijf en lees. En als-ie goed wordt uitgevoerd (door een gerenommeerd esthetisch arts – een must in deze zorgwekkend ongereguleerde industrie) wordt-ie algemeen beschouwd als de gouden standaard om het gezicht er jeugdiger uit te laten zien. Maar ik moet zeggen dat ik het, nadat ik het twee keer probeerde, vreselijk vond.

Die kant van het verhaal hoor je niet vaak. De meeste mensen die botox gebruiken, hebben het gevoel dat ze wonderbaarlijk zijn opgeknapt en er zonder lijntjes veel beter uitzien. Na mijn behandeling – op relatief jonge leeftijd – voelde ik me gevangen in mijn eigen gezicht. Ik kon mezelf niet goed uitdrukken en voelde me, ironisch genoeg, zelfbewuster dan ooit. Na beide keren was ik echt niet blij en vroeg ik me af wat ik in hemelsnaam had gedaan. Ik was me zo bewust van mijn gezicht en het onvermogen om te bewegen, dat het slopend was. Ik wilde me alleen maar verstoppen.

Verslavend

Mijn fijne lijntjes zijn inmiddels terug en ik begrijp nu waarom botox zo’n grote rol speelt in onze dagelijkse routine: het is verslavend. Hoewel ik het vreselijk vond dat mijn gezicht bevroren leek, had ik, toen ‘het gif’ begon uit te werken en mijn natuurlijke gezicht tevoorschijn kwam, het gevoel dat ik er ouder uitzag dan ooit. Het was niet zo dat ik in zes maanden tien jaar ouder was geworden, maar ik zag meteen de onvolkomenheden. In tegenstelling tot het ultragladde oppervlakte dat de botox had gecreëerd, zag de natuurlijke textuur van mijn huid er ‘anders’ uit. Achteraf gezien weet ik dat dit psychologisch was en voor niemand anders te zien,  maar ik begreep daardoor waarom het moeilijk kan zijn om te stoppen als je eenmaal met zo’n behandeling begint.

Toen mijn laatste botoxbehandeling was uitgewerkt, koos ik ervoor te omarmen wat ik heb. Inclusief de manier waarop mijn voorhoofd omhoog kruipt als ik mijn wenkbrauwen optrek. En die diepe rimpel die tevoorschijn komt als ik stress heb. Ik zie graag elk teken op ons gezicht als verf op een leeg doek. Net als een leeg canvas heeft een jonge huid golvingen en textuur, maar het leven laat zich zien door lijnen, rimpels, sproeten en pigmentatie. En dat maakt het interessanter. Waarom zijn we bang voor de tekenen die het verstrijken van de tijd laten zien?

Stralen van geluk

Ik besef me dat er goed uitzien niet draait om geen rimpels of lijntjes hebben. Het gaat erom dat je vuur in je ogen hebt, levenslust. En vooral een goed gevoel voor humor. Neem Judi Dench en Helen Mirren als voorbeelden. Respectievelijk 88 en 77 jaar oud, stonden ze allebei de afgelopen tien jaar op de cover van de Britse Vogue. Zij zijn het toonbeeld van schoonheid omdat ze plezier hebben en speels, brutaal en levendig zijn.

Natuurlijk, voor sommige mensen is botox een uitkomst – ik ben hier niet om te oordelen. Ik heb veel vrienden die er fantastisch uitzien (en zich geweldig voelen) dankzij botox. Wat ik wel wil zeggen is dat een mooie huid niet betekent dat we de jaren die ons gezicht tekenen moeten wegwerken. Zoals ik zelf ontdekte, je voelt je er niet altijd beter door. Mijn advies? Maak gebruik van de wonderen van schoonheidsbehandelingen, ga naar een getalenteerde schoonheidsspecialist en probeer je huid te verzorgen met een gezonde en evenwichtige levensstijl. Doe dingen waar je blij van wordt, werk aan je emotionele problemen, ga naar buiten en maak plezier – dan straalt je huid van geluk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.