5-manieren-om-fijne-lijntjes-te-verzachten-zonder-spuiten-of-naalden-205264
©REX by Shutterstock

Sommige mensen vinden injectables, zoals Botox, een ‘verplicht’ onderdeel van hun beauty routine. Anderen laten de naalden liever achterwege en kiezen voor een minder ingrijpende aanpak. Wat je voorkeur ook is – het blijft iets persoonlijks.

Feit is wel dat naarmate we ouder worden het collageen in onze huid verslapt en fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar worden. Een gladde, stralende huid is dan moeilijker te krijgen, dus eenvoudige manieren om de huid zachter en gladder te maken zijn zeer welkom.

Fijne lijntjes verzachten

“Er zijn tal van mogelijkheden voor wie geen injecties wil laten zetten, maar toch fijne lijntjes wil verzachten”, legt dermatologisch consulent Dr. Anjali Mahto uit. “De belangrijkste behandelingen zijn laser-, radiofrequentie- en microneedling. Die verbeteren allemaal de huidproductie van collageen – het structurele eiwit dat onze huid stevigheid en veerkracht geeft. Fijne lijntjes worden minder zichtbaar waardoor de gezondheid van de huid verbetert. En niet te vergeten, een gerichte huidverzorgingsroutine doet ook wonderen.

Naast het zorgen voor een van binnen én buiten gehydrateerde huid – delen drie huidexperts hun beste tips om fijne lijntjes te verzachten zonder naalden of spuiten.

Iedere dag SPF

Voorkomen is beter dan genezen. Dr. Mahto benadrukt dat het smeren met zonbeschermingsfactoren enorm helpt tegen de ontwikkeling van fijne lijntjes. “Naar schatting is zo’n 80 procent van de huidveroudering het gevolg van UV-schade. SPF moet dus echt je eerste prioriteit zijn”, zegt ze.

Exfoliërende zuren

Om je huid meer glans te geven, een ongelijkmatige textuur te egaliseren en dode huidcellen te verwijderen, kun je een exfoliërend zuur in je routine opnemen. “Alpha hydroxyzuren (AHA’s) zijn een goede optie als je huid ze kan verdragen. Voor een mildere versie kun je poly hydroxyzuren gebruiken,” legt Dr. Mahto uit. “Door hun grotere moleculaire omvang dringen ze niet zo diep door als AHA’s en zijn ze milder voor de huid. Wel hebben ze nog steeds uitstekende exfoliërende eigenschappen.”

Retinoïden

Het is bewezen dat consequent gebruik van een retinoïde product – of het nu retinol of retinaldehyde is – fijne lijntjes helpt verminderen. “Retinoïden werken door de celvernieuwing van je huid te verhogen, zodat jongere, frissere cellen naar de bovenste lagen van de huid kunnen komen,” zegt Dr. Mahto. “The key is om vol te houden – retinoïden verhogen de gevoeligheid en je huid kan gaan vervellen. Ook duurt het gemiddeld drie tot zes maanden voordat je verbetering merkt.”

Om de huid langzaam te laten wennen aan retinoïden, kun je het product beter ’s avonds aanbrengen en daarna een vochtinbrengende crème gebruiken. Hoewel er prima vrij verkrijgbare producten zijn, kun je baat hebben bij een bezoek aan een dermatoloog, die een retinoïde op recept kan voorschrijven.

Microneedling en radiofrequentie

Nog een paar naaldloze manieren om fijne lijntjes te verzachten: microneedling en radiofrequentie. Zo’n duobehandeling kan bijvoorbeeld in de Londense kliniek van Debbie Thomas: “De combinatie van de twee stelt ons in staat microkanalen in de huid te creëren, waardoor de huid oppervlakkig wordt ‘beschadigd’. De magie ontstaat door vervolgens radiofrequentie toe te passen”, zegt Thomas. “Dit geeft een boost aan het verstevigen en voller maken van de huid.” Het is niet oncomfortabel en meerdere behandelingen zorgen voor het beste resultaat.

Laserbehandeling

Dr. Maryam Zamani, esthetisch arts, is fan van resurfacing, laser- en lichtbehandelingen om fijne lijntjes te verzachten. Zij adviseert de Sciton Halo laser. “Een hybride gefractioneerde laser die wordt gebruikt om de natuurlijke genezingsrespons van het lichaam op gang te brengen. Dit helpt het uiterlijk van lijntjes, rimpels, zonneschade en vergrote poriën te verbeteren,” zegt ze. Ook stimuleert laser de collageen productie, zelfs maanden na de behandeling. “Het is dé treatment die blijft doorwerken.”

Thomas is ook fan van lasers om te helpen bij lijntjes en de algemene gezondheid en uitstraling van de huid. Voor oppervlakkige lijntjes combineert ze niet-ablatieve lasers met milde chemische peelings om snel een betere textuur te krijgen. Voor dieper gelegen rimpels werken ablatieve lasers het best. “Ze kunnen zeer effectief zijn, maar hoe ernstiger het probleem van de huid, hoe agressiever de behandeling. Dit betekent meer hersteltijd en ongemak,” voegt ze eraan toe.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.