wat-is-retinol-en-wat-zijn-de-fijnste-retinolproducten-voor-je-huid-256760
©Spotlight

Als het gaat om het verminderen van huidveroudering en het behouden van een gezonde gloed, is er geen ingrediënt dat meer geprezen wordt dan retinol. De stof is revolutionair te noemen en inmiddels een vaste waarde in de beautywereld, maar er is ook nog veel onbekend. Met als gevolg dat het vaak verkeerd wordt gebruikt of niet optimaal benut.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over retinol. Ook zetten we de beste retinolproducten voor je op een rij.

Wat is retinol?

Retinol is – naast andere retinoïden zoals retinoïnezuur en retinylpalmitaat – een vorm van vitamine A, een van de belangrijkste stoffen voor het lichaam om celvernieuwing te stimuleren. “Retinol wordt toegevoegd aan huidverzorgingsproducten om huidvernieuwing te bevorderen, de teint te verhelderen, acne te verminderen en collageenproductie te stimuleren”, legt dermatoloog Whitney Bowe uit. “Ook is retinol een antioxidant dat schade door vrije radicalen aanpakt.” Volgens dermatoloog Francesca Fusco is retinol hét ingrediënt in de dermatologie, zowel cosmetisch als medisch. “Ik beschouw het als een gouden standaard in huidverzorging en leg het vaak uit als iets dat dode huidcellen, verstopte poriën en een doffe huid wegveegt.”

Wanneer begin je met retinol?

Halverwege je twintigste of begin dertigste is een goed moment. Veel mensen beginnen eerder door vroege tekenen van veroudering – zoals zonnevlekken of kraaienpootjes. Of ze willen een voorsprong maken en de nieuwste technologieën gebruiken. “Ik adviseer om te beginnen met retinol als je midden twintig bent”, zegt huidarts Ellen Marmur. “Veel patiënten die het al jaren gebruiken, zweren erbij.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Retinol langzaam integreren

“Balans is cruciaal”, waarschuwt Bowe. “Retinol kan erg irriterend zijn als je het te vaak gebruikt of als de formule te sterk is voor je huid.” Ze raadt aan te beginnen met een hoeveelheid ter grootte van een erwt met een laag percentage (0.01% tot 0.03%) en deze “twee keer per week te gebruiken en het gebruik langzaam op te voeren om de huid de kans te geven te wennen.” Ook is het van belang dat je geen retinolproduct gebruikt voordat je gaat scrubben – Bowe raadt aan om twee tot drie keer per week te scrubben.

“Exfoliëren is schurend en irriterend en je wil de huidirritatie niet verergeren”, zegt ze. Eraan toevoegend dat als je bepaalde behandelingen ondergaat, zoals laseren of microneedling, je een retinolpauze moet inlassen. Wat betreft retinol op recept (van de huisarts of dermatoloog) versus retinol op de markt: de eerste is veel krachtiger met een hoger percentage retinol. “Maar je huid went er na verloop van tijd aan”, aldus Bowe.

Pas op voor heftige bijwerkingen

Hoewel bepaalde bijwerkingen, zoals milde irritatie, droogheid en gevoeligheid voor de zon, normaal zijn als je huid zich aanpast aan het actieve ingrediënt, zijn intense schilfering, roodheid en een branderig gevoel dat niet. Mensen met een heel gevoelige huid – of die kampen met aandoeningen als rosacea of eczeem – moeten voorzichtig zijn met retinol of het helemaal vermijden. “Als je retinol niet verdraagt, maak je dan geen zorgen”, zegt Marmur. “Het is niet het enige anti-verouderingsmiddel. Er zijn genoeg anti-aging ingrediënten die goed werken zonder irritatie of gevoeligheid voor de zon.” Denk aan het plantaardig huidverzorgingsingrediënt bakuchiol, dat wordt gezien als natuurlijk alternatief voor retinol.

Gebruik retinol alleen ’s avonds

“Hoewel retinoïden niet fototoxisch zijn (wat betekent dat ze niet reageren op zonlicht en de huid verbranden), worden veel retinoïden wel afgebroken als ze worden blootgesteld aan UV-stralen”, legt Bowe uit. “Als je retinol dus ’s ochtends aanbrengt, kan het minder effectief zijn. Daarom raad ik aan om retinol ’s nachts te gebruiken.” Voor een goede bescherming tegen de zon adviseert Bowe om overdag een SPF 30 of hoger te gebruiken.

Stop niet bij je gezicht

Als je een product met retinol aanbrengt, vergeet dan niet je hals en decolleté. Deze gebieden staan erom bekend tekenen van veroudering te vertonen, omdat ze vaak over het hoofd worden gezien. “Als deze zones te gevoelig zijn voor je huidige retinolproduct, voeg dan een beetje vochtinbrengende crème toe die verrijkt is met ceramide voordat je het aanbrengt. Of koop een apart retinoïde dat speciaal voor dit gebied gemaakt is”, zegt Bowe. “Deze bevatten meestal een lagere dosis vitamine A, geen parfum en veel verzachtende ingrediënten.”

De fijnste retinolproducten

Retinolserum van Paula’s Choice

Serum met retinol van Paula's Choice
©De Bijenkorf

Retinolserum, € 68

Kiehl’s retinolserum

Serum met retinol van Kiehl's
©De Bijenkorf

Retinolserum, € 56,01

Retinolserum van Augustinus Bader

Serum met retinol van Augustinus Bader
©De Bijenkorf

Retinolserum, € 325

Multi-correct cream van Biotherm

Retinolcrème van Biotherm
©Ici Paris XL

Retinolcrème, € 66,04

Retinolcrème van Drunk Elephant

 

Retinolcrème van Drunk Elephant
©Ici Paris XL

Retinolcrème, € 76

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.