deze-5-eenvoudige-tips-helpen-je-het-etiket-op-skincareproducten-beter-te-begrijpen-233220
©Casper van der Linden, Vogue april 2022

Als generatie ‘skintellectuals’ kunnen we hyaluronzuren van niacinamiden onderscheiden. Vraag ons echter wat de ingrediëntenlijst op skincareproducten betekent en we hebben eigenlijk geen idee. Hier roept Vogue de hulp in van biochemicus en cosmetisch wetenschapper Nausheen Qureshi. Weet wat je smeert. Met deze vijf simpele stappen ontcijfer je eenvoudig de etiketten van je favoriete huidverzorgingsproducten.

1. Waar vind je het etiket op skincareproducten?

De International Nomenclature of Cosmetics Ingredients (INCI) of simpelweg ingrediëntenlijst is niet altijd even makkelijk te vinden. Vaak genoeg staat het niet op het product zelf, maar op de buitenste verpakking. Op andere skicareproducten zit het verborgen onder verwijderbare stickers.

2. Wat is de volgorde van de ingrediënten?

“Alle ingrediënten moeten wettelijk in aflopende volgorde worden weergegeven. Van de meest geconcentreerde tot die met percentages van minder dan één procent. De ingrediënten met minder dan één procent concentratie worden vermeld in elke volgorde die het merk wil”, zegt Qureshi. Voor consumenten is het niet alleen lastig om de sterkte van elk ingrediënt te kennen, maar ook om te weten waar de grens van één procent ligt.

3. Hoe begrijp je de namen?

Vaak worden de stoffen in skincareproducten vermeld met hun chemische of biologische naam. “De biologische naam van een roos is bijvoorbeeld Rosa damascena. Maar andere delen van de bloem, zoals de wortel of het blad, worden gedefinieerd met een andere terminologie”, zegt Qureshi. De INCI-lijst geeft aan welk onderdeel wordt gebruikt. Hoewel het lastig is om precies te weten wat elk ingrediënt is, kan een snelle Google-actie of inzage in de CosIng-database van de EU een hoop verduidelijken.

4. Schrik niet van chemische termen 

Hoewel formules en hun ingrediënten variëren, zijn er een paar bekende woorden die handig zijn om te weten. “Verwacht aqua of water als een van de eerste ingrediënten op veel INCI-lijsten. Net als glycolen, oplossende ingrediënten waar veel mensen bang voor zijn omdat ze klinken als agressieve chemicaliën”, zegt Qureshi. Trek geen conclusies wanneer je chemische termen ziet. Veel ingrediënten zijn huidvriendelijk. Ook bevatten ze cruciale conserveermiddelen die belangrijk zijn voor de stabiliteit van de formule.

5. Symbolen om te onthouden

Een van de belangrijkste symbolen op het etiket van skincareproducten is de periode na opening (of PAO). Deze herken je aan het logo met een halfopen kuipje met daarin een cijfer gevolgd door een M, wat maand(en) betekent. 24M betekent dus 24 maanden. “Het is een indicatie van hoe lang je kunt verwachten dat de formule meegaat na opening”, zegt Qureshi. “Maar vergeet niet dat het korter kan zijn, afhankelijk van hoe lang het al op de plank lag.” Andere symbolen zijn de Cosmos, wat betekent dat het product is gecertificeerd als echt biologisch of natuurlijk en het recyclingsymbool.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.co.uk.