zo-neem-je-glycolzuur-aha-op-in-je-skincareroutine-volgens-experts-261318
©NICKOLAS LORIEUX, Vogue Nederland, juni 2023

Glycolzuur is het skincare-ingrediënt waarvan je misschien niet wist dat je het nodig had. Werkt briljant als het gaat om het verhelderen van de teint en textuur van de huid en het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en puistjes. Maar dat betekent niet dat je het zomaar overal in kunt gooien. Glycolzuur is namelijk een actief ingrediënt, dus een beetje huiswerk is geen overbodige luxe voordat je het in je routine opneemt. Dit is wat je moet weten.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een chemisch exfoliërend middel dat behoort tot de familie van zuren die bekendstaan als alfahydroxyzuren, of AHA’s – een term die je waarschijnlijk wel eens hebt horen vallen in skincarekringen. Andere veelgebruikte AHA’s zijn afkomstig van suikerriet: melkzuur, citroenzuur en amandelzuur. “Je vindt het in veel huidverzorgingsproducten. Zoals gezichtsreinigers en serums, in milde sterktes, maar het wordt door professionals vaak in sterkere formules gebruikt als een huidpeeling”, zegt schoonheidsspecialiste Nilam Holmes.

Wat doet glycolzuur voor je huid?

Glycolzuur is een krachtig ingrediënt met veel voordelen voor de huid. “Het is de ultieme exfoliator”, legt huidexpert Keren Bartov uit. Door dode cellen aan de buitenkant van de huid, de hoornlaag, los te maken, helpt glycolzuur de jongere, frissere cellen eronder te onthullen. “Omdat het bovendien de kleinste moleculaire structuur van alle AHA’s heeft, kan het dieper en sneller in de huid doordringen dan andere zuren”, voegt Bartov toe. Dankzij het vermogen door te dringen in de dermis – de huidlaag onder de opperhuid waar collageen wordt afgescheiden door fibroblastcellen – helpt het de collageenproductie te bevorderen.

Het is ook fantastisch om puistjes te behandelen. “Glycolzuur is geweldig voor iedereen die last heeft van puistjes”, zegt gezichtspecialiste Teresa Tarmey. “Ik vind salicylzuur uitdrogend, wat dan weer een ander probleem kan creëren.”

Kun je het elke dag gebruiken?

Zoals bij elk zuur kan overmatig gebruik of het combineren met andere agressieve zuren leiden tot huidirritatie. “Het te vaak gebruiken van glycolzuur in hoge concentraties kan leiden tot over-exfoliatie, wat de beschermende barrière van de huid kan vernietigen”, zegt Holmes. “Dat gezegd hebbende, kun je het elke dag gebruiken in milde sterktes. Het hangt echt af van de formule.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als je huid gevoelig wordt, tekenen van roodheid of schilfering vertoont, of als je huid kwetsbaar aanvoelt, stop dan met het gebruik. “Het onzichtbare schild dat onze huid beschermt tegen de dagelijkse aanval van ziekteverwekkers kan doorbroken zijn”, zegt Diane Ackers, specialist bij Doctors Formula. “Als de huid er ultraglad uitziet, bijna wasachtig, is dit vaak het eerste teken dat je te veel zuren gebruikt.”

Als je twijfelt, begin dan met de laagste zuurconcentratie, gebruik het elke twee tot drie dagen en verhoog geleidelijk de frequentie van het gebruik en de zuursterkte naarmate je huid zich aanpast.

Is glycolzuur geschikt voor elk huidtype?

Glycolzuur is effectief bij gebruik op de normale, gemengde en vette huid, maar gevoelige huiden moeten oppassen, omdat het irritatie kan veroorzaken. “Als je huid gevoelig is of snel geïrriteerd raakt, dan kan glycolzuur een reactie veroorzaken zoals droogheid, roodheid en meer gevoeligheid”, zegt Bartov. Net als bij retinol, moet je voorzichtig zijn als je glycolzuur voor het eerst probeert.

De seizoenen kunnen ook invloed hebben op hoe goed je huid het verdraagt. “Omdat glycolzuur effectief de bovenste lagen van de huidcellen verwijdert, kan het je huid gevoeliger maken voor de zon. Het gebruik van zonnebrandcrème is daarom essentieel”, waarschuwt Dr. Anjali Mahto. Gelukkig staat glycolzuur (in lage concentraties) op de lijst van ingrediënten die gebruikt mogen worden – vooral goed nieuws als je last hebt van hormonale dofheid of puistjes.

Voor mensen met een donker huidtype is voorzichtigheid geboden. “Ik heb gemerkt dat producten met een hogere sterkte een branderig gevoel kunnen veroorzaken bij donkere huidtypes, omdat ze de pH-waarde van de huid veranderen”, zegt Tarmey. “Dit heeft meer te maken met producten in de kliniek dan met producten voor thuisgebruik.” Als je het om wat voor reden dan ook niet kunt verdragen, kun je melkzuur als alternatief proberen.

Hoe kun je het opnemen in je skincareroutine?

Als je deze AHA nog niet kent, is een gemakkelijke manier om het in je routine op te nemen een cleanser. Die komt namelijk niet te lang in contact met de huid en was je er snel af. Het is ook een goede test voor gevoeligheid, want glycolzuur wordt onmiddellijk geneutraliseerd bij contact met water. Als je eenmaal geacclimatiseerd bent, kun je overgaan op leave-on formules zoals toners, serums en vochtinbrengende crèmes, waarin de concentratie iets hoger is.

Hoewel je producten zoals reinigers en toners die kleine hoeveelheden bevatten dagelijks kunt gebruiken, vinden de meeste mensen één of twee keer per week voldoende bij sterkere concentraties. De ideale concentratie ligt ergens tussen de acht en vijftien procent. Hogere concentraties glycolzuur geven natuurlijk intensievere resultaten en zorgen voor een onmiddellijke glow, maar deze mogen alleen door professionals worden gebruikt. Let naast de concentratie ook op de pH van je gekozen product. Producten met een hogere pH-waarde zijn zo geformuleerd om de kracht van het zuur af te zwakken en zo mogelijke irritatie van de huid te minimaliseren. Als de pH van je product tussen drie en vier ligt, dan is het gegarandeerd dat de sterkte van glycolzuur is zoals op de fles staat.

Wat zijn de nadelen van glycolzuur?

Hoewel je het naadloos kunt gebruiken met andere AHA’s en BHA’s, waaronder salicylzuur, zijn er enkele ingrediënten die je wil vermijden als je glycolzuur gebruikt, zoals retinoïden. Als je wanhopig de huidverbeterende voordelen van beide producten wil benutten, begin dan met één van de twee en werk geleidelijk aan je tolerantie. Als je dat eenmaal hebt bereikt, introduceer de andere dan langzaam en gebruik ze alleen op afwisselende dagen. De twee tegelijk gebruiken is een recept voor ernstige irritatie, hoe sterk je huid ook is.

Hoewel het een zachte exfoliant is, kan overmatig gebruik, zoals met alles wat actief is, schade veroorzaken. Vooral aan de huidbarrière, de eerste verdedigingslinie van de huid tegen schadelijke verontreinigende stoffen en ziekteverwekkers. “Te vaak of in hoge concentraties glycolzuur gebruiken kan leiden tot over-exfoliatie en de huid ontdoen van haar natuurlijke oliën, waardoor de huidbarrière beschadigd raakt en irritatie, gevoeligheid, droogheid, roodheid, schilfering en puistjes kunnen ontstaan”, zegt Holmes. “Overmatig gebruik kan de huid ook gevoeliger maken voor schade door de zon.”

Vooral in de wintermaanden wordt de huidbarrière vaak aangetast door koudere temperaturen en schommelende centrale verwarming, dus wees niet overijverig met je glycolzuur, vooral als je het voor het eerst probeert. Als je te hard van stapel loopt, zul je waarschijnlijk last krijgen van droogheid, schilferigheid, roodheid en irritatie. Langzaam en regelmatig wint deze race”, zegt Bartov. “Anders loop je het risico de huidbarrière te beschadigen en gevoeligheid, irritatie en ontstekingen uit te lokken.”

De beste producten met glycolzuur

Hieronder vind je een selectie van de beste producten die glycolzuur bevatten, van serums tot nachtcrèmes.

Drunk Elephant T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum

TLC van Drunk Elephant met glycolzuur
©Douglas

Hydraterend serum, € 75,65

Medik8 Sleep Glycolic

Medik8 Sleep Glycolic
©Bol.com

Peeling, € 52,80

Kiehl’s Ultra Pure High-Potency Serum 9.8% Glycolic Acid

Kiehl's Ultra Pure High-Potency Serum
©Douglas

Hydraterend serum, € 35

Murad Vita-C Glycolic Brightening Serum

Murad Environmental Shield met glycolzuur
©Bol.com

Serum, € 81

Alpha-H Liquid Gold met 5% Glycolic Acid

Alpha H Liquid Gold met glycolzuur
©Alpha H

Exfoliating treatment, € 49,95

Skinceuticals Glycolic 10 Renew Overnight

Skinceuticals Glycolic 10 Renew Overnight met glycolzuur
©Skinceuticals

Nachtcrème, € 83

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.