dit-is-de-favoriete-work-out-van-beroemdheden-als-hailey-bieber-en-meghan-markle-261236
©Getty Images

“De populariteit van reformer pilates is zo snel gegroeid vanwege de geweldige resultaten die mensen ervaren”, zegt Laura Quinn, hoofd pilatestrainer van Alo Wellness Club in Los Angeles. Wij duiken erin. Want waarom is deze low-impact work-out nou zo geliefd bij beroemdheden als Hailey Bieber en Meghan Markle? En waarom is het momenteel dé favoriete les is voor het shapen van het lichaam?

Reformer pilates: wat is het?

Het weerstandssysteem van de reformer, oorspronkelijk ontworpen door Joseph Pilates en gebaseerd op veren, maakt een glijdende work-out mogelijk zonder elektriciteit. Voorheen had je speciale apparatuur nodig die meestal alleen in sportscholen te vinden was, maar er zijn steeds meer opties voor thuis beschikbaar. De populariteit van de work-out is enorm in Los Angeles, waar zelfs beroemdheden en bekende atleten maandenlang moeten wachten om mee te doen aan een les.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bij reformerlessen bouw je kracht op en laat je spanning los. “Er is een grotere vraag naar oefeningen die het lichaam en de geest niet belasten, iets wat Jennifer Aniston bijvoorbeeld belangrijk vindt in haar eigen fitnessprogramma. Voor de pandemie verhoogden slopende fitnessroutines en bootcamps vaak het cortisolniveau in het lichaam”, zegt Marisa Fuller, eigenaresse van Studio Pilates in Brooklyn. “Deze work-outs kunnen ervoor zorgen dat we ons uitgeput en opgebrand voelen.” Volgens Fuller past reformer pilates binnen de trend van mindful exercise die de afgelopen jaren is toegenomen.

De principes van reformer pilates

“Reformer pilates is een training met weinig impact en een hoog resultaat”, legt Fuller uit. Eraan toevoegend dat het geschikt is voor een breed scala aan mensen; van supermodellen tot mensen met blessures. Ook is de work-out geweldig voor beginners: “Mensen die misschien niet veel ervaring hebben of wat ouder zijn en geen andere vormen van lichaamsbeweging kunnen doen, zijn prima kandidaten.” Omdat de training zich richt op het activeren van de core, ontwikkelen de voordelen zich geleidelijk. “Het versterken van de buikpieren verbetert de houding en helpt blessures voorkomen, maar biedt ook een stabiele basis voor de rest van het lichaam”, aldus Fuller.

De machine biedt een glijdende manier om deze basis op te bouwen. “De veren dagen de spieren uit en bieden weerstand”, legt Fuller uit over het unieke ontwerp van de reformer. “Ze zorgen voor constante spanning op de core spieren, wat leidt tot betere resultaten omdat de spieren zich moeten aanpassen aan deze spanning.”

Quinn voegt eraan toe dat gecontroleerde bewegingen met een gevoel van flow, waarbij ademhaling en concentratie worden geïntegreerd, essentieel zijn. Het correct uitvoeren van iets is belangrijker dan herhalingen of intense cardio. “Alignment (de correctie uitvoering) is belangrijk om het lichaam veilig te houden en blessures binnen en buiten de les te voorkomen.”

De voordelen van reformer pilates 

Bij reformer pilates gebruik je de weerstand van je eigen lichaamsgewicht, dat vervolgens kan worden verhoogd of verlaagd door veren toe te voegen of te verwijderen. Zo kun je de training volledig aanpassen aan jouw doelen. Van het vormgeven van je lichaam tot het verbeteren van je golfswing, er zijn talloze voordelen.

“Denk aan meer kracht, blessurepreventie, het corrigeren van spieronevenwichtigheden, het verbeteren van de houding, flexibiliteit en nog veel meer”, zegt Fuller. “Het is echt een alleskunner.” Honderden oefeningen die het hele lichaam trainen, stretchen en de balans en bewegingsvrijheid verbeteren, zijn mogelijk op één apparaat.

Tips om te beginnen

Het aanleren van de juiste bewegingen onder begeleiding van een professional is aan te raden, omdat alignment zo belangrijk is. “Tenzij je een gemiddeld of gevorderd niveau hebt, raad ik niet aan thuis reformer pilates te doen”, zegt Quinn. De eerste stap naar een reformer pilates-training is dan ook het vinden van een docent of klas is die bij je past.

Neem de tijd: “Bij pilates draait het niet om de snelheid van de herhalingen”, zegt Fuller. “Richt je op het beheersen van de beweging om de juiste spieren te isoleren en te versterken.”

Wees geduldig met coördinatie: “Veel mensen voelen zich in het begin onwennig bij reformer pilates, maar laat dat je niet afschrikken. Na elke les krijg je meer zelfvertrouwen en voel je het verschil in je lichaam terwijl je kracht opbouwt”, zegt Fuller. “Er zijn veel verschillende oefeningen, maak je geen zorgen als je ze niet meteen onder de knie hebt in je eerste les.”

Focus op de squeeze: “Elke oefening heeft ‘doelspieren’. Als je de bewegingen uitvoert, concentreer je dan bewust op het aanspannen van de doelspier”, legt Fuller uit. “Hoe meer je je concentreert op het aanspannen, hoe effectiever de oefening is.”

Twee basisoefeningen (zodat je een idee hebt)

The horse kick

Bij deze oefening worden beide bilspieren geactiveerd. Begin door op handen en knieën te knielen met de handen onder de schouders en knieën onder de heupen, met een rechte rug. Breng de knie van het steunbeen iets naar binnen, onder het lichaam, en til de andere knie van de vloer. Adem uit en strek het opgetilde been achter je uit. Adem in en buig het been terug onder de heup. Doe dit negentig seconden en herhaal.

The reformer bridge

Ook deze oefening is bedoeld om de bilspieren te activeren. Ga op je rug liggen met je voeten plat op de grond, op heupbreedte. Begin langzaam je bilspieren omhoog te tillen en laat je ruggengraat geleidelijk van de mat loskomen. Totdat je in de brugpositie bent en keer dan langzaam terug. Om het iets uitdagender te maken kun je met één been in de lucht proberen en afwisselen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.