zo-verzorg-je-een-gevoelige-huid-het-beste-aldus-deze-skincare-expert-251317
©Duy Quoc Vo, Vogue Nederland, september 2022

Elke huid is anders. Waar de een alles op het gezicht kan smeren, krijgt de ander snel last van roodheid, irritaties of schilfertjes. Mocht je jezelf tot die laatste groep rekenen, dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Wat houdt dat precies in? En hoe kun je een gevoelige huid het beste verzorgen? Vogue vroeg het aan Louise Lutke Schipholt, education specialist Nederland en België bij Paula’s Choice.

Zo herken je een gevoelige huid

“Wanneer je te kampen hebt met roodheid, een gloeiend of warm gevoel, aanhoudende prikkeling of als je huid vaak slecht reageert op huidverzorgingsproducten, kun je ervan uitgaan dat je een gevoelige huid hebt”, zegt Louise Lutke Schipholt. “Natuurlijk bestaan er wel gradaties. Denk bijvoorbeeld aan rosacea (een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht, wat je ziet aan rode verkleuringen, red.). Mensen met rosacea kunnen bijvoorbeeld ook pijn ervaren aan de huid. Ondanks dat er verschil bestaat in de mate waarin je een gevoelige huid kunt hebben, blijft hoe ermee om te gaan wél hetzelfde.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een gevoelige huid verzorgen

Dus, hoe kun je het beste omgaan met een gevoelige huid? Iedereen die een gevoelige huid heeft, weet dat het niet makkelijk is om een skincareroutine te vinden die goed werkt en je huid optimaal verzorgt – zonder dat er irritaties plaatsvinden. “Voor ieder huidtype, dus ook een gevoelige huid, is het belangrijk dat elk product in je routine milde ingrediënten bevat”, aldus Lutke Schipholt. “Je huidverzorgingsroutine is net zo goed als het slechtste product dat je gebruikt. Dat betekent wanneer je één product gebruikt met uitdrogende en irriterende ingrediënten, zoals toverhazelaar of menthol, al het goeds van je andere producten teniet doen.”

Om je op weg te helpen, deelt Lutke Schipholt de ultieme skincareroutine voor de gevoelige huid en licht ze toe waarom elke stap daarin zo belangrijk is.

Stap 1: Cleanser

“Make-up, olie en vuil moet niet op de huid blijven zitten. Een droge, gevoelige huid kan veel baat hebben bij een reinigingscrème met milde bestanddelen. Een gecombineerde tot vette gevoelige huid heeft daarentegen meer baat bij een gelreiniger.”

Stap 2: Toner

“Een toner is onmisbaar in je huidverzorgingsroutine wanneer je een gevoelige huid hebt. Een toner voedt je huid door de grote hoeveelheden antioxidanten, en verzachtende en essentiële hydraterende ingrediënten die erin zitten. Als je eenmaal een toner met een goede formule hebt toegevoegd aan je routine, zul je snel resultaat zien én voelen. En wat ook handig is: een toner verwijdert de laatste restjes make-up die je misschien tijdens het reinigen hebt gemist.”

Stap 3: Exfoliant

“Voor veel mensen met een gevoelige huid is het gebruik van een exfoliant spannend, dus kiezen ze er vaak voor om het niet te gebruiken. Maar alle huidtypen en huidproblemen kunnen voordeel hebben bij het verwijderen van dode huidcellen, mits dit op de juiste manier gebeurt. Je kunt dan het beste voor een BHA-exfoliant gaan. BHA (beta hydroxy acid, ook wel bekend als salicylzuur) heeft natuurlijke kalmerende eigenschappen die goed helpen bij het ontstoppen van de poriën, vervagen van fijne lijntjes én het verminderen van roodheid.”

Wat je absoluut niet moet doen om dode huidcellen te verwijderen? “Blijf ver weg van harde scrubs en reinigingsborstels”, aldus Lutke Schipholt.

Stap 4: Gespecialiseerde verzorging (serums, boosters en treatments)

“Dit is geen ‘verplichte’ stap, maar ik ben erg fan van gespecialiseerde verzorging. Het geeft vaak namelijk net een beetje extra resultaat. Je kunt ervan uitgaan dat de meeste boosters en treatments te krachtig zijn voor een gevoelige huid, maar een serum is wél een goede optie. Kies dan een serum met antioxidanten en verzorgende plantenoliën die je huid zacht, soepel en gehydrateerd houden.”

Stap 5: Dag- en nachtcrème

“Een dagcrème moet altijd SPF (minstens SPF 30) bevatten om de gevoelige huid te beschermen, aangezien UV-straling nadelige gevolgen heeft voor alle huidtypen. Daarbij is het goed om te zoeken naar minerale zonnefilters, zoals titaniumdioxide of zinkoxide. Deze zijn het mildst voor je huid. Je huidverzorgingsroutine sluit je af met een nachtcrème. Voor ’s nachts heb je een crème nodig die antioxidanten, niet-geurende plantenoliën en kalmerende ingrediënten bevat.”

Welke ingrediënten kun je gebruiken?

Nu rest nog de vraag: welke producten neem je op in je skincareroutine? Welke ingrediënten werken het beste voor een gevoelige huid en waar kun je beter van wegblijven? “Er zijn meerdere ingrediënten waarvan onderzoek heeft aangetoond dat ze tekenen van irritatie en gevoeligheid kalmeren”, vertelt Lutke Schipholt. “Deze ingrediënten kun je terugvinden in de Calm-lijn van Paula’s Choice.”

Hierbij een aantal ingrediënten die specifiek goed werken en dus absoluut niet mogen ontbreken:

  • Allantoïne: Een bijproduct van urinezuur dat niet alleen helpt om te kalmeren en te hydrateren, maar ook de reactie van de huid op meer actieve ingrediënten helpt verzachten.
  • Betaglucaan: Dit plantenextract vermindert de roodheid die je vaak ziet bij een gevoelige huid.
  • Noordelijke truffel: Deze zwam werkt tegen roodheid en schilferige huid.
  • Glycogeen: Een hydraterend en balancerend ingrediënt dat een droge huid helpt herstellen.
  • BHA (salicylzuur): Exfolieert je huid effectief; het helpt dode huid te verwijderen aan het huidoppervlak en in de porie. Het is bewezen werkzaam bij puistjes en mee-eters en heeft huidverzachtende eigenschappen.

En welke absoluut niet?

Daar is Lutke Schipholt heel duidelijk over: “Als eerste: parfum. Parfum is een grote trigger voor een gevoelige huid. Onderzoek heeft uitgewezen dat het irriteert, uitdroogt en huidproblemen verergert. Daarnaast moeten we alcohol (SD of gedenatureerd), menthol en geurende essentiële oliën vermijden.”

Echter, het verzorgen van een gevoelige huid heeft niet alleen te maken met wat je op je huid smeert. Ook is het goed om aandachtig te kijken naar je leefstijl en andere externe factoren, want “die kunnen ook gevoeligheid en roodheid verergeren.” Neem bijvoorbeeld wind en extreme warmte (jacuzzi’s en sauna’s), maar ook pittig eten, alcohol en cafeïne. Meer beauty-inspiratie? Vogue verzamelde acht skincaretips van een beauty-expert van beroemdheden.