wil-je-een-tooth-gem-of-grill-deze-experts-vertellen-alles-wat-je-moet-weten-over-tandjuwelen-243417
©GETTY IMAGES

Tandjuwelen – van een kleine kristal (een tooth gem) tot flonkerend opzetstuk (een grill) op de tanden – blijven ook in 2023 geliefd bij zowel popsterren als het grote publiek. De juwelen zien er leuk uit, maar vinden onze tanden ze ook zo leuk? En, ook niet geheel onbelangrijk gezien de track record van de schoonheidsindustrie qua culturele toe-eigening: is het dragen van tandjuwelen voor iedereen? Wij zochten het voor je uit. Van subtiele tooth gems tot opvallende grills: dit is alles wat je wil weten over de populaire tandjuwelen.

Wat zijn tooth gems?

Laten we meteen een aantal grote misvattingen over tooth gems uit de weg ruimen. Nee, een tooth gem is geen sticker die je in de winkel kunt kopen en op je tand plakt. Ook wordt er niet in je tand geboord. “Het shiny sieraad wordt met een hoogwaardige tandlijm aan een tand naar keuze gelijmd”, vertelt mondhygiënist Agnes Sluijter. Ook is het, ondanks de hype bij Gen Z jongeren op TikTok, geen trend die begon in de zeroes. In de Mayaculturen werden tanden versierd met goud, hematiet, turkoois en jade. In de jaren negentig werden ze gedragen door vooral Afro-Amerikaanse rappers en popsterren. Tegenwoordig maken de juwelen een comeback, mede dankzij Adwoa Aboah, het Britse model dat het juweel terug bracht met haar Chanel-tandsieraad in 2021.

Tandjuwelen
©Model Adwoa Aboah maakte tandjuwelen high fashion / ANP

Zijn tooth gems veilig?

“Ja, mits het sieraad door een professionele mondhygiënist op de tand wordt geplaatst”, vertelt Sluijter. In haar mondhygiënepraktijk, waar je een tooth gem kunt laten zetten, werken ze met kwalitatieve producten die niet schadelijk zijn voor je tanden. Volgens Sluijter gebruiken alleen professionele praktijken tandveilige sieraden en bindmiddelen, dus is het belangrijk dat je dit niet zomaar door iemand laat doen. “Je hoort soms horrorverhalen uit schoonheidspraktijken die tandjuwelen er gewoon even naast doen. Deze zijn vaak helemaal niet gespecialiseerd. Je moet écht naar een speciale mondhygiënepraktijk gaan.”

Ook kan niet iedereen stralen met een tooth gem. “Sommige mensen hebben een slecht gebit of facings. Daar plak ik het niet op omdat de hechting er dan snel afkomt”, legt Sluijter uit. Tooth gems, wanneer ze goed geplaatst zijn, blijven soms wel jaren zitten. “Laat ze er ook door een professional afhalen als je ze zat bent.”

Wat kost het zetten van een tooth gem?

Het laten zetten van een tooth gem kost bij de praktijk van Sluijter 50 euro per tandjuweel. De gemiddelde prijs bij een professionele praktijk kan variëren van ongeveer 40 euro voor een bedeltje tot 280 euro voor een Swarovski kristallen juweel.

Mondhygiënepraktijk Agnes Sluijter, Salsastraat 169, Almere-Stad

Wat zijn grills?

Een ietwat opvallender tandsieraad is de grill. Anders dan bij een tooth gem kun je een grill wél gemakkelijk en veilig zelf verwijderen. Sterker nog: experts raden aan je grill regelmatig uit te doen. Voor het eten, drinken, tijdens het slapen én om je tanden goed te kunnen poetsen bijvoorbeeld.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

De early adopters van grills waren West-Indische immigranten en zwarte New Yorkers in de jaren zeventig en tachtig. Eddie Plein vond de moderne grill zoals we die nu kennen uit: opzetstukjes die je zelf om je tanden kunt plaatsen. De verwijderbare frontjes maakte hij in 1982 voor grote rappers als Flavor Flav en Big Daddy Kane. Ook R&B legende Erykah Badu wordt gezien als iemand die ervoor zorgde dat grills de massa bereikten. De populariteit van de grill zakte eind jaren negentig even af, maar het nummer Grillz van Nelly, Paul Wall, Ali & Gipp uit 2005 zorgde opnieuw voor populariteit.

Zijn grills veilig?

Als het goed gedaan is zou het geen pijn moeten doen aan je tanden. Wel kan het enige tijd duren voordat je gewend bent aan het dragen van de grill. Grillz020, gevestigd in Amsterdam, maakt sinds 2019 de meest sprankelende grills voor jong en oud. Doel? Laten zien dat de grill een echte kunstvorm is waar vakmanschap voor nodig is. “Wij zijn speciaal uit Groot-Brittannië gekomen om in Nederland kwaliteit te bieden.”

Een moderne grill is veilig. Maar pas op: “Er zijn een hoop amateurs die grills aanbieden”, waarschuwt Marcus van Grillz020. Een grill is namelijk geen one-size-fits-all-sieraad. Sterker nog: je volgt wanneer je een grill wil laten zetten eerst een traject dat weken kan duren – wie een beugel heeft (gehad) snapt hoe dit werkt. Een grill is daarom, anders dan een tooth gem, uiterst persoonlijk en past als het goed is perfect bij jouw gebit. “Ga dus naar een echte juwelier die aantoonbare ervaring heeft en maatwerk levert”, aldus Grillz020.

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Grillz020 (@grillz020)

Wat kost het zetten van een grill?

“De prijzen zijn uiteenlopend”, vertelt Grillz020. Wat je betaalt is, net zoals bij een tatoeage, sterk verbonden met hoe ingewikkeld het ontwerp is. Daarbovenop komt het feit dat zilver duurder is dan goud. Al met al praten we dan over prijzen tussen de 80 en duizenden euro’s, pér tand.

Grillz020, Oudezijds Voorburgwal 221, Amsterdam

Zijn tandjuwelen culturele toe-eigening?

Dan rest de veelgestelde vraag of tandjuwelen, gezien hun roots (Mayaculturen, West-Indische migranten, Afro-Amerikaanse gemeenschappen en zwarte New Yorkers) door alle culturen gedragen kunnen worden. Het antwoord? “Dat ligt eraan”, vindt Charisse L’Pree Corsbie-Massay, race, gender en media-professor aan de Syracuse University in New York. “Culturele toe-eigening vindt namelijk plaats wanneer iemand culturele elementen (in dit geval tandjuwelen) van een minderheidsgroep op een respectloze manier overneemt. Hierbij spelen eigen vooroordelen over groepen mensen en negatieve stereotypes een grote rol”, legt ze uit. Mensen van kleur worden vaak bespot om hun originaliteit, terwijl anderen profiteren van hun creaties en deze overnemen. Dát is culturele toe-eigening.

“Als je het cool vindt als een wit persoon een grill draagt, maar zwarte rappers die dit al jaren doen gek aankijkt, is het verkeerd”, aldus L’pree. Iedereen mag tandjuwelen dragen, maar wees je bewust van je eigen vooroordelen zodat je je niet schuldig maakt aan de bekende problematische notie dat iets ‘ghetto until proven fashionable’ is.