de-meest-spraakmakende-modemomenten-van-erykah-badu-216243
©ANP

Erykah Badu is al een tijdje in Nederland. De neo-soulzangeres met 16 Grammy en Soul Train Awards op haar naam treedt dit weekend op tijdens North Sea Jazz festival. Vorige week stond ze nog op muziekfestival Down The Rabbit Hole en woensdag signeerde ze alles – van sneakers tot T-shirts – in de Daily Paper store aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam.

Badu is niet alleen de self-proclaimed koningin van neo-soulmuziek, maar ook de koningin van de excentrieke stijl. Haar onverschrokkenheid wanneer het op mode aankomt zorgt ervoor dat ze geen trends volgt, maar zet. Een ware trendsetter met oog voor originaliteit. Van gelaagde sieraden tot torenhoge headwraps: dit zijn de meest spraakmakende modemomenten van Erykah Badu.

Erykah Badu’s stijl door de jaren heen

©ANP

Juni 1997

Erykah’s jaren ’90 stijl is een combinatie van bohemien en mode die haar Afrikaanse roots weerspiegelen. Het hoofddeksel, de torenhoge hoed en hoofdband zijn echt signature mode-items. Ze heeft door haar eigenzinnige stijl ook een aantal van de meest opmerkelijke modeontwerpers geïnspireerd, van Tom Ford en Riccardo Tisci tot Kerby Jean-Raymond.

©ANP

Februari 2003

In 2002 werkte Erykah samen met toenmalig vriendje rapper Common aan Love of My Life (An Ode to Hip-Hop). Het nummer kwam op nummer 1 in America’s Hot R&B/Hip Hop Chart en piekte op nummer 9 in de Billboard Hot 100. Badu wint in februari 2003 door deze samenwerking een Grammy voor het beste R&B lied. Ze draagt wanneer ze de Grammy in ontvangst neemt een low-waisted jeans en een T-shirt waar ‘Dead Prez’ op staat. Dead Prez is een Amerikaans hiphopduo bestaande uit stic.man en M-1. Ze staan bekend om hun maatschappijkritische teksten.

©ANP

December 2008

Erykah Badu draagt wat ze wil en doet dat vol zelfvertrouwen. Hierdoor is ze een ware trendsetter. Weet je nog toen het cool was om twee verschillende kleuren veters te dragen? Zou Badu die trend begonnen zijn? Vast wel.

©ANP

Augustus 2019

Erykah was al ver voor met de onverwachte nageltrend van dit jaar: nagelaccessoires. Als je naar haar polsen kijkt zie je ook dat één horloge dragen geen modestatement meer is. Erykah Badu draagt meerdere horloges wanneer ze in 2019 de Black Girls Rock! Awards  in New Jersey bijwoont. Natuurlijk kiest ze voor veelvoudige sierraden en een opvallende hoofdaccessoire. In 2015 vertelde ze aan Vogue US: “Accessoires zijn echt alles voor mij. Ik reis met een zwarte bodybag vol als ik op tournee ben.”

©ANP

Januari 2019

Suède knielaarzen, een Spiderman-jas en een oversized reistas van Louis Vuitton. Erykah Badu is een van de weinige mensen die daar een modieuze combinatie van kan maken. Ook draagt ze hier een hoge hoed om de look af te maken. “Er is ruimte voor zes hoeden in mijn hoedendoos”, vertelde ze in 2015 aan Vogue US, verwijzend naar haar tourbagage.

©ANP

Mei 2021

Erykah Badu’s outfit tijdens het Met Gala van 2021 is een zwart pak met dramatische overjas. Ook draagt ze niet één, maar twee hoeden. Om de look helemaal af te maken kiest ze puntige, glanzende naaldhakken. Badu slaat de handen ineen met Thom Browne voor deze onvergetelijke look tijdens de grootste nacht van de mode.

Mei 2022

Erykah Badu draagt tijdens het Met Gala van 2022 volledig Marni. De patchwork-stijl jas, hoed en gelaagde sieraden zijn eye catchers. De dresscode van de avond is vergulde glamour, à la Gilded Age, de periode tussen de Burgeroorlog en de eeuwwisseling bekend om zijn baronnen, drama en grandeur.