van-hiphop-tot-jazz-muziekfestivals-die-je-niet-wil-missen-deze-zomer-213357
©Marc de Groot, Vogue Nederland, mei 2022

Juni is de maand van Pride, maar ook de maand waarin het festivalseizoen van start gaat. In Nederland is de keuze reuze, maar welke muziekfeesten zijn anno 2022 nu echt de beste? Na twee jaar stilstaan door de coronapandemie is er veel veranderd. Organisaties hebben het roer omgegooid om ons een perfecte festivalervaring te geven. Zomer 2022, de zomer van de liefde, de zomer post-ellendige lockdowns, is here! Om dat te vieren hebben we een lijst gemaakt met muziekfestivals die je niet wilt missen. Van hiphop tot jazz en meer: deze muziekfeesten moeten op de agenda.

Muziekfestivals voor zomer 2022

WOO HAH! x Rolling Crowd

Liefhebbers van hiphop en rapmuziek mogen dit jaar weer richting Beekse Bergen in Hilvarenbeek (regio Tilburg) voor het 3-daagse hiphop festival WOO HAH!. Het grootste hiphop festival in Nederland werkt samen met Rolling Crowd om bezoekers te geven waar ze voor komen: muziek, mode en samenzijn met andere hiphop lovers. Het festival heeft dit jaar een ellenlange lijst toffe artiesten op de line-up staan. Waaronder: Future, Ivorian Doll, J Cole, Lauwtje, Lionstorm en Ms Banks.

WOO HAH! x Rolling Crowd is van 1 tot 3 juli 2022 in Beekse Bergen, Hilvarenbeek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door WOO HAH! x Rolling Loud (@woohahfest)

Lowlands

Voor wie een allesomvattend muziekfestival zoekt in talloze genres – theater, film, comedy, literatuur, straattheater, wetenschap, beeldende kunst – op Lowlands zit je goed. Het iconische festival wordt niet voor niets ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’ genoemd. Maak je klaar voor meer dan 250 acts en optredens, met zowel headliners als jonge opkomende artiesten. Een greep uit de line-up: Arctic Monkeys, Stromae, Arlo parks, Sevdaliza, Burna boy, FKJ, Goldband en Eefje de Visser.

Lowlands is van 19 tot en met 21 augustus 2022 op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Lowlands (@lowlands_fest)

ZeeZout

Wie ZeeZout kent weet dat hier de beste dansers te vinden zijn. Dans schaamteloos mee op hippe namen uit het internationale nachtleven en geniet van de bekende ZeeZout vibe. Het festival staat bekend om haar vijf zorgvuldig gecureerde podia waar zowel first timers als bekende artiesten te ontdekken zijn. De line-up is nog onbekend.

ZeeZout is op 3 september 2022 in Tuin van West, Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ZeeZout (@zeezout_nl)

Super Sonic Jazz

Er is nog geen datum voor Super Sonic Jazz festival, maar het is de laatste jaren een vaste waarde in Paradiso – dus we houden de hoop levend. Verwacht een allesomvattende jazz-ervaring vol avontuurlijke namen. Vorig jaar ging het festival in Paradiso door – in die ene maand dat er van alles mocht – met Sons Of Kemet als grote headliner.

Super Sonic Jazz is in Paradiso, Amsterdam.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Super-Sonic Jazz (@supersonicjazz)

Milkshake festival

Op zoek naar een culturele safe space waar alles nét even wat mooier is? Zoek niet verder dan dancefestival Milkshake in Amsterdam. Iedereen welkom, maar het festival is vooral bedoeld voor de LGBT community van Nederland. Er is muziek, betoverende dansacts, lekker eten en, als de weergoden het toelaten, volop zon.

Milkshake festival is 30 en 31 juli 2022 in het Westerpark, Amsterdam.

Mysteryland

Mysteryland gaat zoals altijd voluit met de grootste namen en de meest uitbundige productie. Ze hebben onze verwachtingen overtroffen door 300+ artiesten en 22 podia aan te bieden. Dat wordt niets minder dan drie dagen vol magie. “We zijn terug en beter dan ooit”, aldus het festival. We can’t wait!

Mystertyland is van 26 tot 28 augustus 2022 op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

North Sea Jazz

Wie fan is van jazz houdt standaard het tweede weekend van juli vrij voor North Sea Jazz. Het festival in Ahoy, Rotterdam, dat drie dagen duurt, is een kunstig spektakel bomvol jazzmuziek uit het verleden, heden en de toekomst. Niemand minder dan John Legend opent het feest. Andere namen die bekendgemaakt zijn: Alicia Keys, Diana Ross, H.E.R. en Fatoumata Diawara.

North Sea Jazz is in Ahoy, Rotterdam.

Draaimolen

Eerder kondigde het Tilburgse dancefestival Draaimolen al aan dat het dit jaar niet één, maar twéé dagen zal behelzen, en benoemde het vier stagehosts: Blawan, het Berlijnse queerfeest Herrensauna, Octo Octa & Eris en het Rotterdamse label Nous’Klaer. De volledige line-up is bekendgemaakt en deze namen wil je niet missen: Gigi FM, Dj Nobu, D. Dan en Job Jobse.

Draaimolen is van 9 tot 11 september 2022 in het MOB Complex te Tilburg.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DRAAIMOLEN (@draaimolen_)

Awakenings Summer Festival

Techno-fan? Dan wil je het Awakenings Summer Festival, het eerste techno festival in Nederland met een overnachting, zeker in je agenda zetten. Voor dit camping weekend verhuist het festival dit jaar naar Hilvarenbeek (nabij Tilburg). De line-up belooft veel goeds met namen als Joris Voorn, Kölsch en Avalon Emerson.

Awakenings Summer Festival is op 29, 30 en 31 juli 2022 in Hilvarenbeek.