johnny-depp-wint-rechtszaak-wegens-smaad-tegen-ex-vrouw-amber-heard-213279
©ANP

Na zes weken van getuigenissen en drie dagen van beraadslaging heeft de zevenkoppige jury in de Johnny Depp v. Amber Heard smaadzaak uitspraak gedaan. De jury besluit unaniem om beide partijen aansprakelijk te stellen voor smaad, maar staat meer aan de kant van Depp door hem 15 miljoen dollar schadevergoeding toe te kennen, terwijl Heard 2 miljoen dollar schadevergoeding krijgt. Terwijl Amber Heard aanwezig is in het gerechtsgebouw om de uitspraak te horen, bekijkt Johnny Depp het proces vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar hij onlangs naartoe is gereisd voor werkverplichtingen.

Uitspraak Johnny Depp vs. Amber Heard

De rechtszaak draaide grotendeels om een opiniestuk dat Heard in 2018 schreef voor The Washington Post. Daarin beschreef ze zichzelf als “een publiek figuur die huiselijk geweld vertegenwoordigt”. Hoewel Heard Depp niet bij naam noemde, voerde zijn juridische team aan dat de implicatie sterk genoeg was dat het een negatieve invloed had op Depps carrière.

In 2020 diende hij een aanklacht in wegens smaad en eiste 50 miljoen dollar schadevergoeding. Het jaar daarop spande Heard een tegenzaak aan voor 100 miljoen dollar.

Amber Heard en haar zus Whitney arriveren in het Fairfax County Circuit Courthouse in Virginia om de uitspraak van de jury te horen
©Getty Images
Amber Heard en haar zus Whitney arriveren in het Fairfax County Circuit Courthouse in Virginia om de uitspraak van de jury te horen.

Tumultueuze relatie

Depp en Heard ontmoetten elkaar voor het eerst op de set van de film The Rum Diary uit 2011. Het markeerde het begin van een tumultueuze relatie. In 2015 trouwden ze, waarna Heard in mei van 2016 een echtscheiding aanvroeg en een tijdelijk contactverbod tegen Depp kreeg. In een gezamenlijke verklaring later dat jaar erkende het paar dat hun relatie “vluchtig” was geweest en kondigden aan dat ze hun scheiding hadden geregeld.

Depp vs. The Sun

In 2018, nadat de Britse krant The Sun een artikel had geplaatst waarin Depp een ‘vrouwenmishandelaar’ werd genoemd naar aanleiding van beschuldigingen van Heard op het moment van het indienen van het straatverbod, klaagde Depp zowel de hoofdredacteur van de krant, Dan Wootton, als het moederbedrijf van The Sun, de News Group Newspapers in handen van Rupert Murdoch, aan.

In 2020 vond in Londen een proces van drie weken plaats, dat veel publiciteit kreeg. Daarin besliste de rechtbank uiteindelijk in het voordeel van The Sun. Depp ging opnieuw in beroep, maar had geen succes. Op verzoek van de productiemaatschappij van de film, Warner Bros, stapte hij kort daarna uit zijn rol in de Fantastic Beasts-franchise.

Mediacircus

De controversiële beslissing om het meest recente proces, dat in april in Virginia begon, te livestreamen, heeft ertoe geleid dat het zowel een mediacircus als een social media-fenomeen is geworden. De beelden van het proces werden bijna onontkoombaar op een aantal platforms, waaronder Twitter en TikTok.

Het meest opmerkelijk is het leger van Depp-fans die de pagina’s hebben overspoeld van zowel degenen die getuigen namens Heard als individuele social media-gebruikers die zich negatief uitlaten over Depp met de hashtag #JusticeForJohnnyDepp. Ondertussen werd Depps advocaat Camille Vasquez een internetberoemdheid door haar intense vragen tijdens Heards verhoor.

Het proces heeft ook bredere discussies aangewakkerd over huiselijk geweld, drugsmisbruik, de huidige staat van de #MeToo-beweging en geestelijke gezondheid. Terwijl Depps aanhangers de rechtszaak zien als voorbeeld van een man die het slachtoffer is geworden van huiselijk geweld, hebben Heards aanhangers de rechtszaak gezien als een opzettelijke laster aan het adres van de actrice. Gezien de intensiteit van het gesprek rond de zaak, is het onwaarschijnlijk dat deze online debatten opgelost worden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.