9-dingen-die-je-wil-weten-over-marilyn-monroes-beautyroutine-213194
©Ronald Grant Archive/ANP

Van rode lippen tot platinablonde krullen, Marilyn Monroe was – en is nog steeds – de ultieme bombshell. Haar voorliefde voor glamour vindt nog altijd weerklank bij velen. Op wat haar 96ste verjaardag zou zijn geweest, neemt Vogue een kijkje in de beautyroutine van de ster uit het oude Hollywood.

De beautyroutine van Marilyn Monroe

Ze bleef uit de zon

“Ik ben tegen een diepe bruining, omdat ik me graag helemaal blond voel”, klonk Monroe’s verklaring over waarom ze uit de zon bleef – ondanks het feit dat het “in de mode was in Californië”. Vergeet bronzers en fake tans waar velen van ons tegenwoordig bij zweren; Monroe ging voor bleek.

Ze koos voor een heel specifieke kleur blond

Als je je ooit hebt afgevraagd om welke haartint Monroe vroeg bij de kapper, zou je waarschijnlijk niet denken dat het ‘kussensloop wit’ was. Volgens auteur Pamela Keogh liet Monroe haar lokken om de drie weken bleken bij een aantal haarstylisten, waaronder Pearl Porterfield (die ook het lichtblonde haar van Jean Harlow verzorgde) en Kenneth Battelle.

Om te vermijden dat ze het te veel zou wassen (wat de kleur kan aantasten), zwoer ze bij een geïmproviseerde droogshampoo – Johnson’s Baby Powder – die ze om de twee dagen aanbracht om haar kapsel fris te houden.

Marilyn Monroe
©Getty Images

Een handige truc voor vollere lippen

Hoe creëer je de volle, pouty lippen waar Monroe zo bekend om staat? Door je lippenstift slim te gebruiken, that’s it. Haar visagist bracht wel vijf verschillende rode tinten aan – donkerrood aan de buitenkant en lichter naar binnen toe – om de illusie van dimensie en volheid te creëren. Een slimme tip die veel make-up artiesten vandaag de dag nog steeds gebruiken.

Ze wist hoe belangrijk slaap was

Monroe was een vrouw die van haar slaap genoot. Zo sliep ze tussen de vijf en tien uur per nacht in een breed eenpersoonsbed. Op zondag? “Mijn enige dag van totale ontspanning. Ik doe er soms twee uur over om wakker te worden, genietend van elk laatste moment van slaperigheid”, zei ze in een interview met Pageant magazine.

Wat ze in bed droeg

Monroe droeg geen kleren in bed, omdat ze vond dat pyjama’s en “griezelige nachtjaponnen” haar slaap verstoorden. Wat ze wél droeg, waren vijf druppels Chanel No.5. Een parfum dat ze ook in haar ijsbaden zou hebben gedaan. “Weet je, ik krijg heel veel vragen”, zei ze in een interview. “Gewoon een voorbeeld: wat draag ik in bed? Dus ik zei ‘Chanel No. 5’, omdat het de waarheid is!”

Nog even over die ijsbaden

Terwijl Wim Hof en vele atleten ijskoude douches en baden populair hebben gemaakt, was Monroe haar tijd ver vooruit. Er wordt gezegd dat ze ijskoude baden nam om haar huid stevig en strak te houden.

Marilyn Monroe
©Getty Images

Hoe ze voor haar huid zorgde

Monroe ging net als Audrey Hepburn regelmatig naar de Hongaarse dermatoloog Erno Laszlo. Omdat ze een droge huid had (volgens geruchten waste ze haar gezicht wel vijf keer per dag om puistjes te voorkomen), schreef Laszlo de actrice een strikte skincareroutine voor. ’s Avonds begon ze met een oliereiniging met de Erno Laszlo Active Phelityl Oil, waarna ze de Active Phelityl Cream aanbracht en vervolgens afspoelde. Ze eindigde met de Controlling Lotion. Al deze producten zijn vandaag de dag nog steeds verkrijgbaar.

Get the Monroe glow

Terwijl wij tegenwoordig gek zijn op highlighter, kreeg Monroe haar glans op een andere, misschien minder verleidelijke manier. Zo bracht ze lagen vaseline aan onder haar foundation om de huid te helpen het licht te vangen (een K-beauty fenomeen dat nu bekend staat als ‘slugging’). Ze was ook een fan van verkoelende crème en iconische producten die we nog steeds gebruiken, zoals de Elizabeth Arden Eight Hour Cream en Nivea Creme. En zelfs olijfolie, die ze naar verluidt ook op haar huid smeerde om droogheid tegen te gaan.

Ze was van nature geen fanatieke sporter 

“Ik tel niet ritmisch zoals de sporters op de radio en zou niet tegen sporten kunnen als het zo strikt moet zijn”, zei Monroe over haar benadering van trainen. Velen van ons zullen dat begrijpen. In plaats daarvan genoot ze van een “eenvoudige borstverstevigende routine”, waarbij ze twee gewichten van vijf pond vijftien keer boven haar hoofd tilde, vanuit een “gespreide armpositie”. Ze deed het elke ochtend naast haar bed tot ze moe was.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.