hoe-je-geblondeerd-haar-verzorgt-nu-iedereen-voor-platinablond-gaat-211099
©ANP

Gigi Hadid, Kim Kardashian en meer; ze gingen dit jaar voor platinablond. Kim K. koos eerder voor een platinablonde, op Marilyn Monroe geïnspireerde coupe, die ze debuteerde tijdens het Met Gala. De laatste tijd laat ze haar geblondeerde en golvende lokken het liefst los hangen. Geblondeerd haar is terug, zo lijkt het.

Geblondeerd haar verzorgen

Gigi en Kim zijn natuurlijk niet de eerste beroemdheden die naar bleekmiddel grijpen. Neem bijvoorbeeld Anya Taylor-Joy, wiens Rapunzel-achtige lokken haar tot de perfecte ijskoningin maken. Zelfs het haar van Oscargenomineerde Kristen Stewart ziet er tegenwoordig wat lichter uit. Misschien hebben blondes echt more fun? Maar dat betekent niet dat je helemaal zorgeloos kunt zijn. Als het op de verzorging van geblondeerd haar aankomt, moet je met veel dingen rekening houden.

“Wanneer je je haar bleekt, til je de buitenste beschermlaag van elke haarlok op. Zo kan het bleekmiddel binnendringen en de natuurlijke kleurpigmenten eruit trekken”, zegt Alexandra Brownsell, professionele colourist en medeoprichter van Bleach London. “Na het bleken is je haar een beetje kwetsbaarder en heeft het wat extra liefde nodig. Om je gebleekte haar gezond te houden en het er op zijn best uit te laten zien, moet je de ‘special care‘ instructies volgen.”

Hieronder geeft Brownsell haar beste tips voor de verzorging van geblondeerd haar.

Voorzichtig wassen

Behandel geblondeerd haar als je favoriete kledingstuk. Was op een lagere temperatuur en ga voorzichtig te werk bij het ontwarren. Probeer, indien mogelijk, het haar te borstelen of te kammen voor je het nat maakt. Gebruik een zachte shampoo en voedende conditioner en was je haar minder vaak dan je ongebleekt haar zou wassen. Hoe vaker je het wast, hoe meer je de natuurlijke oliën en het vocht onttrekt (en niet te vergeten je toner!). Ik raad één of twee keer per week aan, afhankelijk van de textuur.

De kracht van een masker

Het gebruik van een krachtige haarbehandeling eenmaal per week is een van de makkelijkste manieren om voor geblondeerd haar te zorgen. De proteïnen dringen door in de haarschachten en helpen zwakke en gebroken verbindingen op cellulair niveau te herstellen, waardoor het haar gladder, sterker en glanzender wordt. Als je een droge, pluizige periode doormaakt, wissel dan je conditioner voor een paar wasbeurten om met een haarmasker en kijk of het helpt. Als je fijn haar hebt dat snel vet wordt, gebruik dan je normale voedende conditioner en voeg wekelijks een masker toe.

De naam is bond…

Peroxide (het spul waarmee je bleekmiddel mengt) laat zuurstof in de haarvezels vrijkomen, waardoor de kleur verandert. Helaas zorgt het er ook voor dat de bindingen, die het haar bijeenhouden, verzwakken. Zogenaamde bond builders dringen door in de streng en smelten de bindingen weer samen.

Turn down the heat

Geblondeerd haar houdt vocht niet zo goed vast als ongebleekt haar, dus minder vaak stylen met warmte helpt echt. Als je een nieuwe stijl wilt uitproberen, beperk dan de stress op je haar door:

  1. De warmte lager te zetten (van je haardroger of keramisch gereedschap).
  2. Hetzelfde deel van het haar niet meer dan één keer opnieuw te stylen.
  3. Een vochtinbrengend masker bij het wassen te gebruiken vóórdat je gaat stylen.
  4. Niet te veel haarlak of andere stylingproducten te gebruiken die alcohol bevatten (en het haar dus kunnen uitdrogen).

Zilvershampoo

Toner spoelt vrij snel uit en kan ervoor zorgen dat geblondeerd haar er koperachtig uitziet tussen het verven door. Een paar keer per week een zilvershampoo gebruiken helpt om ongewenste geeltinten te neutraliseren en houdt je kleur langer levendig.

Knip knip

Regelmatig knippen, om de zes tot acht weken, is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat geblondeerd haar er goed blijft uitzien. Gespleten haarpunten kunnen zich verder in het haar verplaatsen, tenzij ze met een scherpe schaar worden afgeknipt. (Stompe randen creëren alleen maar meer gespleten haarpunten, dus leg die keukenschaar neer!)

Sweet dreams

Je kunt ook proberen om op een zijden kussensloop te slapen. Dat vermindert de wrijving (je huid zal je er ook dankbaar voor zijn) en kan het afbreken verminderen. Ook – en dit is iets wat mensen altijd vergeten – haarelastiekjes kunnen echt in het haar snijden. Als je je haar vastbindt, zorg er dan voor dat je het bandje niet te strak om je haar wikkelt. Probeer daarbij ook om het op verschillende plaatsen vast te maken, zodat je niet steeds te veel druk op dezelfde plek uitoefent. Vervang haarelastiekjes door zachte scrunchies of plastic clips. Een handige én goedkope hack om je gebleekt haar gezond te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.