tour-de-la-mode-3-modetentoonstellingen-in-parijs-die-je-niet-wil-missen-213061
©ANP

We kunnen en mogen weer naar Parijs. Laat juni nu een perfecte maand zijn voor een spring break naar de Franse hoofdstad. Met deze drie modetentoonstellingen in Parijs ben je uren zoet.

Modetentoonstellingen in Parijs

De sensuele couture van Alaïa

Trek gerust een halve dag uit om naar de Fondation Azzedine Alaïa in de Marais te gaan. Het voormalige huis en atelier van de Tunesische ontwerper (1935-2017) is, precies zoals hij het wilde, postuum een plek geworden die helemaal in het teken staat van zijn erfenis. Zijn archieven worden er bewaard, maar ook zijn kunstcollectie. Ook is er een bibliotheek met boeken over mode, kunst, design en literatuur.

Daarnaast is er een tentoonstellingsruimte waar nu de expositie Alaïa Avant Alaïa te zien is. Met foto’s, documenten, tekeningen en een selectie ontwerpen neemt dit retrospectief je terug naar de jaren voordat Alaïa Alaïa werd. Ook wel god van de modewereld, geroemd en geliefd vanwege zijn ingenieus ontworpen jurken die het vrouwenlichaam omarmden, optilden en onderstreepten.

Rode draad in de tentoonstelling zijn de vrouwen die hem inspireerden en inwijdden in de wereld van stijl en schoonheid. Onder wie Greta Garbo, Farida Khelfa, Naomi Campbell en Stephanie Seymour. Voor Alaïa draaide alles om hen, de vrouwen die zijn jurken droegen, niet om de mode. En daarmee creëerde hij juist mode zoals mode moet zijn. 

Alaïa Avant Alaïa, t/m 23 oktober, Fondation Azzedine Alaïa, fondationazzedinealaia.org 

Liefde voor Alber

“Liefde brengt liefde”, dat was de mantra van ontwerper Alber Elbaz. Het is ook de titel van de expositie die Musée Galliéra wijdt aan de ontwerper, die vorig jaar plotseling overleed aan de gevolgen van corona. De expositie bestaat uit het défilé dat afgelopen oktober werd georganiseerd ter nagedachtenis aan de ontwerper. Elbaz blies het ingedutte Lanvin nieuw leven in met kleurige cocktailjurken. Ook presenteerde hij vlak voor zijn overlijden zijn eigen label AZ Factory.

De show werd gemaakt door 46 ontwerpers, onder wie John Galliano, Nicolas Ghesquière en Rei Kawakubo. Allemaal maakten ze een ontwerp in de vrolijke geest van Elbaz. Hun ontwerpen zijn te zien in de expositie, aangevuld met persoonlijke herinneringen van collega’s die Elbaz rekende tot zijn omvangrijke modefamilie.

Love Brings Love, t/m 10 juli, Musée Galliéra, palaisgalliera.paris.fr 

Eeuwen modehistorie

Als je toch in Musée Galliéra bent, ga dan ook even naar de nieuwe galerieruimtes aan de terraszijde van het museum. Daar is nog net de expositie Une histoire de la mode te zien, die de geschiedenis van het modemuseum en zijn omvangrijke archieven in beeld brengt. Wandel door eeuwen modehistorie en laaf je aan barokke prints en avant-garde van Rick Owens, achttiende-eeuwse hoepeljaponnen en Japans minimalisme, rijke stoffen uit de jaren twintig en ruches van Comme des Garçons. En weet weer: alles wat je nu draagt, is ontworpen op de schouders van reuzen. 

Une histoire de la mode, t/m 26 juni, Musée Galliéra, palaisgalliera.paris.fr

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in Vogue’s juninummer met Negin Mirsalehi op de cover, dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is.