van-giga-power-shoulders-naar-xl-kragen-met-ruches-transformerende-couture-bij-viktor-rolf-216213
©ANP

Als je conceptuele mode zegt, zeg je Viktor & Rolf. Het Nederlandse ontwerpersduo presenteerde woensdag hun nieuwe couturecollectie in Parijs. De enorme power shoulders van de blazers, trenchcoats en blouses veranderden in de loop van de show in grote kragen met ruches. Transformerende couture, precies waar ontwerpers Viktor Horsting en Rolf Snoeren meesters in zijn.

Viktor & Rolf couture herfst/winter 2022

Na spraakmakende couturecollecties – wie kan de bombastische tule jurken met teksten als ‘no photos please die in 2019 compleet viral gingen ooit vergeten? – weten Viktor & Rolf voor couture herfst/winter 2022 weer een geweldig schouwspel neer te zetten.

De show trapt af met modellen die in ontwerpen van XL-proporties de catwalk op lopen. Kragen van een meter breed, stijgende revers en bizarre power shoulders komen voorbij. En die zijn toegepast op álle looks, van smokings en overhemden tot Wall Street-achtige krijtstreeppakken en leren trenchcoats. Knallende lippenstift en pilotenbrillen zijn de ultieme finishing touch.

Viktor & Rolf couture herfst/winter 2022
©ANP

Transformerende couture

Maar dan: als je denkt dat de show voorbij is (Horsting en Snoeren lopen immers de catwalk op, wat meestal een teken van de finale is), krijgt het publiek een verrassing. De ontwerpers kleden het laatste model half uit: ze halen de achterpanden uit het jasje en trekken de riemen aan de binnenkant strakker aan. Daarmee ontstaat een geheel nieuwe look – wederom met giga kragen, alleen dan in de vorm van ruches.

Zodra de ontwerpers de nieuwe look afgerond hebben, komen wederom alle modellen de catwalk op zoals gebruikelijk is bij shows. Tot ieders verbazing hebben ook al hun looks een transformatie ondergaan. Deze performance laat zien wat Viktor & Rolf het beste doen: conceptuele mode die doordrenkt is met vakmanschap.

Viktor & Rolf couture herfst/winter 2022
©ANP
Viktor & Rolf couture herfst/winter 2022
©ANP