7-simpele-gewoontes-waar-je-gelukkiger-van-wordt-250613
©SEAN THOMAS, VOGUE NEDERLAND, APRIL 2023

Er zijn bepaalde kleine gewoontes die een grote impact kunnen hebben op onze geestelijke gezondheid. Nicola Elliott lanceerde NEOM Organics, een merk gespecialiseerd in aromatherapieproducten met een holistische benadering van emotioneel welzijn, nadat ze een burn-out kreeg toen ze bij een vrouwentijdschrift werkte. “Het is belangrijk om te beseffen dat schijnbaar kleine dingen zoals ademwerk onder de douche of een wandeling in het daglicht je dag kunnen veranderen – je moet ervoor zorgen dat je die momenten prioriteit geeft, want als je dat niet doet, werkt niets anders”, legt Elliott uit. Hieronder zet ze zeven simpele gewoontes op een rij die de moeite waard zijn voor meer rust, focus en een algeheel gelukkiger gevoel.

Simpele gewoontes waar je gelukkiger van wordt

1. Maak, het liefst ’s ochtends, een wandeling

We weten dat we veel meer tijd buiten zouden moeten doorbrengen dan we doen – om precies te zijn zo’n twee uur per dag – om ons biologische ritme te reguleren. “De ochtend zet de toon voor onze hele dag en nacht. Het is belangrijk om voor 10:00 uur ’s ochtends minstens een half uur in het zonlicht te lopen. Ik doe mijn ochtendvergaderingen lopend over straat in plaats van op kantoor. Zo krijg ik, meteen in de ochtend, een half uur zonlicht en dat helpt me om beter te slapen”, aldus Elliott.

2. Geef je over aan slechte dagen

Soms is het zinloos om te proberen een slechte dag te “fixen”, iets wat bovendien ontzettend veel energie kost. Elliott adviseert om in plaats daarvan te accepteren dat je je minder dan ideaal voelt. “Wees vriendelijker voor jezelf en heb geen onrealistische verwachtingen. Het is oké om soms plannen af te zeggen – om nee te zeggen tegen grote eisen die aan je worden gesteld.” Doen alsof stemmingswisselingen niet bestaan, helpt niet, want ze hebben invloed op zowat iedereen. “Het leven zal altijd bestaan uit goede en slechte tijden, spanning en verveling.”

3. Doe ademhalingsoefeningen onder de douche

De dag goed beginnen betekent voor Elliott een energieke douche die eindigt met een minuut onder koud water staan, bewust zijn van de geur van de producten die ze gebruikt en ademhalingsoefeningen. “Gewoon zeven seconden door je neus inademen, en vervolgens elf seconden uitademen”, stelt ze voor.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

4. Eet minstens drie uur voor het slapengaan

Gewoontes die met eten te maken hebben, zijn cruciaal voor je welzijn. De meesten van ons weten dat eerder eten goed is voor zowel onze spijsvertering als onze nachtrust. Elliott beveelt specifiek aan: “Eet minstens drie uur voor het slapengaan om ervoor te zorgen dat je insulinespiegel goed op peil blijft”.

5. Creëer avondroutines

Avondroutines zijn een hoeksteen van Elliotts welzijnsfilosofie. Of ze nu een kaars aansteekt en bewust de geur ervan inademt, of 15 minuten een boek leest: het draagt allemaal bij, zegt ze.

6. Houd je telefoon uit de buurt van je bed

Iedereen zou moeten overwegen om een traditionele wekker te gebruiken, maar probeer op zijn minst je telefoon uit de buurt van je bed te houden. “Leg hem aan de andere kant van de kamer neer”, adviseert Elliott. “Het is ook belangrijk om ’s ochtends niet op de snooze-knop te drukken. Want als je dat doet, vooral meerdere keren, laat je cortisol vrij, het stresshormoon.”

7. Accepteer dat perfectie niet bestaat

De laatste van de zeven simpele gewoontes waar je gelukkiger van wordt, is een cliché, maar waar. “Denken dat we perfect kunnen zijn, is uiteindelijk een zwakte. Wie is er perfect? Niemand.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.