de-2-minuten-gewoonte-waardoor-je-overdag-minder-moe-bent-249511
©Casper van der Linden, Vogue Nederland, Oktober 2022

Er zijn veel dingen die je kan doen om minder moe te zijn en meer energie te hebben. Maar er is één gemakkelijke gewoonte (die maar twee minuten duurt) die je volgens voedings- en wellnessdeskundige Cristina Barrous minstens tien keer per dag zou moeten herhalen om je niet langer uitgeput te voelen.

De 2 minuten-gewoonte waardoor je overdag minder moe bent

“De grote fout die we maken is om niet even te stoppen, maar de hele dag op de automatische piloot door te gaan. Daarom raad ik aan minstens tien keer per dag microstops van twee minuten in te lassen, je bewust te zijn van wat je doet en géén twee dingen tegelijk te doen. Dat kan bijvoorbeeld zijn: crème aanbrengen zonder tegelijkertijd naar een podcast te luisteren. Of eten voorbereiden zonder ondertussen je mail te checken”, zegt Barrous, die aanraadt deze alledaagse dingen heel bewust uit te voeren, zonder in de multitasking-modus te zitten.

Hersenen niet ingesteld op multitasking

Barrous’ woorden doen een beetje denken aan die van Tim Kendall, voormalig CEO van Pinterest, die in de Netflix-documentaire The Social Media Dilemma vertelt hoe hij na zijn werk nog steeds constant op zijn mobiele telefoon keek, hoewel zijn kinderen liefde en aandacht opeisten. Een voor velen herkenbare situatie; voor de meeste mensen is multitasking en hyperconnectiviteit ‘een manier van leven’.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Sec genomen bestaat multitasking niet. Als we verschillende functies tegelijk moeten uitvoeren, verschuiven onze hersenen hun aandacht namelijk van de ene naar de andere. Met andere woorden, we gaan van taak naar taak, van proces naar proces, maar voeren deze activiteiten tegelijkertijd niet goed uit”, legt Pau Rodrigo, expert in persoonlijke ontwikkeling, uit. Hierbij voegt hij toe dat verschillende dingen tegelijk doen niet alleen de efficiëntie vermindert, maar ook veel stress veroorzaakt.

De voordelen van (bewuste) microstops 

De kleine gewoonte van microstops is een manier om je hersenen een positieve en geruststellende boodschap te sturen die ze niet krijgen als je meerdere dingen tegelijk doet (hoe eenvoudig en alledaags deze handelingen ook zijn).

“Als we overwerkt of moe zijn ‘begrijpen’ de hersenen dat er actie ondernomen moet worden: zij geven bijvoorbeeld het bevel cortisol af te scheiden. Dit is een stresshormoon dat ontstekingsbevorderend werkt en uiteindelijk, als de stress langer doorgaat, maagproblemen, gewrichtspijn en slapeloosheid veroorzaakt. Als we rustiger aandoen en ons concentreren op elke stap van een taak, ‘weten’ de hersenen dat er geen gevaar is. Zo verhoog je je concentratie en genieten je veel meer van wat je doet”, legt psychologe Laura Palomares van Avance Psicólogos uit.

Ook belangrijk: Barrous vindt dat het normaliseren van vermoeidheid – en erover opscheppen omdat we denken dat het laat zien hoe productief we wel niet zijn – niet gezond is. Nóg een reden dus om het wat rustiger aan te doen. Wanneer begin jij met de 2 minuten-gewoonte?

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.