zweeds-minimalisme-5-gewoonten-om-je-routines-te-vereenvoudigen-en-gelukkiger-te-zijn-250272
©Spotlight

Minimalisme in al zijn versies is in de mode. Van psychologisch om onze manier van denken te vereenvoudigen, tot materieel minimalisme met alle voordelen van dien (zoals emotionele, die gepaard gaan met minder bezitten). Less is more is een levensfilosofie geworden die meer dan geïnternaliseerd is in de Scandinavische landen: van betere of minder beautyproducten kopen tot een (heel) speciale band hebben met de natuur waardoor ze zich kunnen loskoppelen om terug te komen om te verbinden. Welke gewoonten en routines kunnen we van Zweeds minimalisme leren?

Essentie van eenvoud

Als het doel is om routines voor ons welzijn te vereenvoudigen, is het altijd een goed idee om de gewoontes van de Scandinavische filosofie te analyseren. We spraken erover met Ellen af ​​Petersens, mede-oprichter van het Zweedse beautymerk Colekt. Zij liet ons de essentie van eenvoud ontdekken. “De Zweedse filosofie en cultuur hebben een befaamde interpretatie van eenvoud en minimalisme”, zegt de creatief directeur van dit merk dat in al zijn versies precies de essentie van het Zweedse less is more belichaamt.

5 gewoonten om routines te vereenvoudigen

Spaar geen beautyproducten

Een van de pijlers van de Scandinavische beautyfilosofie in het algemeen en van de Zweedse in het bijzonder, in om niet enorme hoeveelheden cosmetica te hebben. Schaf in plaats daarvan bepaalde basisproducten aan en leer hoe je die kunt combineren om verschillende voordelen te krijgen.

“Het idee is niet om producten op de badkamerplanken te verzamelen. We houden van het idee om cosmetica voor verschillende toepassingen te mixen en matchen en ze aan te passen aan alle huidtypes”, zegt Ellen af ​​Petersens, verwijzend naar een algemene trend in Zweden die ze opnieuw wilde creëren in de schoonheids- en lifestyleproducten van Colekt. Om het aantal cosmetica in de badkamer te minimaliseren, biedt ze ons deze trucs:

  • Maak je huidverzorgingsroutine af met een gezichtsolie, zodat je geen foundation hoeft te dragen. “Meestal draag ik niet elke ochtend veel make-up, ik doe gewoon een vochtinbrengende crème (Reload Face by Colekt) en gezichtsolie op om de huid een natuurlijke glans te geven”, zegt Ellen.
  • Meng een gezichtsolie met de reiniger om het hydraterender te maken. “Het is een goede truc voor een droge huid of Scandinavische dagen”, legt de expert uit, verwijzend naar de lage temperaturen waarmee ze in Noord-Europa te maken hebben.

Doe aan ‘fika’

Fika is de (koffie)pauze die in Zweden bijna is geïnstitutionaliseerd tijdens de werkdag en ’s avonds. Het is een van de geheimen van productiviteit en effectiviteit. Ellen bevestigt dat naast de tools voor emotioneel management die ze tijdens haar tijd als yogaleraar heeft geleerd, fika een van haar grote geheimen is om zich beter te voelen, te concentreren en efficiënter te zijn. “Ik heb geleerd efficiënt en selectief met mijn tijd om te gaan. Een fika met vrienden en familie, koffie drinken en iets zoets eten, helpt om te socializen en te ontspannen”, legt ze uit. Laten we niet vergeten dat juist in de landen van de wereld waar sociale relaties belangrijk zijn, er ook een hogere levensverwachting is.

Verbind met de natuur

Tijd buitenshuis doorbrengen en in contact met de natuur helpt ons bioritme te reguleren en is voor een deel een van de geheimen van orde en welzijn in Zweden. “Zweden is een groot, dunbevolkt land met veel koude, donkere wintermaanden. Hierdoor is er een natuurlijke verbinding ontstaan ​​met de natuur en met tradities rond wandelen, skiën en andere buitenactiviteiten”, legt de mede-oprichter van Colekt uit. Ze is er ook sterk van overtuigd dat een gezonde levensstijl daarbij hoort. “Het doet me nadenken over mijn leven en geven om mijn manier van leven”, zegt ze.

Parfums om identiteit te creëren

Het is geen toeval dat in Japan, waar ze een bepaalde filosofie rond parfum hebben, een van de geuren van Colekt overweldigend populair is. Volgens de filosofie kiezen Japanners voor discrete aroma’s om de reukruimte van anderen niet binnen te dringen. De parfum heet Persona en het ruikt naar lindebloesem, sinaasappel en lila. De Zweedse filosofie rond parfum is ook vergelijkbaar met Japans minimalisme.

Er is trouwens een Zweeds parfumtrucje dat eindeloos wordt gebruikt. “Scandinavische vrouwen zoeken persoonlijke expressie door middel van parfums. Soms spray ik meerdere parfums om een ​​meer persoonlijke identiteit te creëren”, legt Ellen uit.

Het belang van het creëren van avondroutines

Scandinavisch-Zweeds minimalisme draait ook om het waarderen, bedanken en genieten van de kleine dingen in het dagelijks leven. En de voorbereiding om naar bed te gaan, is zo’n moment. De avondroutine van mede-oprichter van Colekt bestaat uit een kamillethee, een droogborstelritueel (ook wel dry body brushing genoemd) en het aansteken van een kaars. “Onderdeel van mijn avondroutine is het aansteken van een geurkaars zoals La Chambre, een warm kruidig ​​oriëntaals aroma. Het helpt me te ontspannen en het hier en nu te omarmen”, zegt ze. Letten op wat je eet – lokaal geproduceerde producten – en aan het einde van de dag genieten van een glas wijn is nog een manier om de kleine dingen te waarderen en te verzorgen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.