droogborstelen-is-de-geheime-truc-voor-een-stralende-huid-253343
©Philippe Vogelenzang / Vogue Nederland 09

Scrollend over Instagram kom je het steeds vaker tegen: influencers die als onderdeel van hun ochtendroutine hun huid droogborstelen. Op het eerste gezicht ziet dit er misschien wat gek uit, maar volgens huiddeskundigen en dermatologen is er alle reden toe. Wij nemen de voordelen met je door.

De voordelen van droogborstelen

“Zie het als een ‘gezichtsbehandeling’ voor je lichaam”, zegt dermatoloog Quenby Erickson. “Het verbeteren van de doorbloeding van de huid verbetert ook het transport van voedingsstoffen naar de huid”, zegt ze, eraan toevoegend dat het scrubben de huid glad maakt én helpt bij het absorberen van ingrediënten in de huidverzorging.

“Droogborstelen is het zachtjes borstelen van de huid om de circulatie en de lymfestroom te bevorderen en de huid zachtjes te exfoliëren”, zegt dermatoloog Dr. Gretchen W. Frieling. “Een verhoogde doorbloeding gaat ook gepaard met collageenstimulatie en een algemeen gezonder uitziende huid.”

Hoe werkt droogborstelen?

“Ik raad aan om het ’s ochtends voor het douchen te doen in plaats van ’s avonds”, zegt schoonheidsspecialiste Joanna Czech, met in het achterhoofd dat het je lichaam energie kan geven. Fashion’s favoriete schoonheidsspecialiste Tata Harper is het daarmee eens: “Het gebruik van een droge borstel kan je een energiek gevoel geven, vergelijkbaar met het gevoel na een massage, door de stimulatie van je zenuwstelsel”. Ook noemt ze het een “multitasking tool voor een gezonde huid, lichaam en geest”.

Iedereen is het erover eens dat een zachte beweging het best is. “Ik zou aanraden om maximaal één of twee keer per week droog te borstelen”, zegt Frieling. (En als je een gevoelige huid hebt, nog minder.) “Voor beginners raad ik aan heel voorzichtig te zijn”, zegt Czech. “Droogborstelen moet gebeuren op een droge huid, dus ik raad aan geen product vooraf te gebruiken; je moet je na afloop altijd een hydraterende lichaamsolie of moisturizer aanbrengen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Een stappenplan

“Ik begin bij mijn voetzolen en maak lange, vegende bewegingen over mijn benen en armen terwijl ik naar boven werk. Ik borstel mijn schouders en borst met streken die naar het hart leide – met de lymfestroom van mijn lichaam mee, niet ertegenin”, vertelt Harper. “Op mijn romp en rug maak ik cirkelvormige bewegingen, beginnend bij mijn onderbuik, en werk ik naar boven toe. Ik zorg er altijd voor dat ik niet te stevig druk, want droogborstelen moet goed voelen en nooit oncomfortabel zijn. (Ik ga ook niet over gevoelige plekken, zoals het gezicht en de hals, om irritatie te voorkomen.)”

“Het borstelen over lymfekliergebieden zoals de liezen, de oksels en de achterkant van de knieën verbetert de lymfedrainage, dus ik neem altijd extra tijd voor deze gebieden”, gaat Harper verder. “Na mijn borstelbeurt douche ik onmiddellijk en breng ik mijn volgende lichaamsproducten aan voor een superzachte, stralende huid, want skincare moet niet stoppen bij de nek.”

Lymfedrainage

“Lymfedrainage heeft op dit moment zeker een momentum, en met reden”, vertelt Harper. “Het lymfestelsel speelt een cruciale rol in de immuunfunctie en de algemene gezondheid van het lichaam; lymfedrainage helpt het lymfestelsel te stimuleren, het systeem dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam.”

Frieling stelt dat lymfedrainage het best kan worden omschreven als de handeling van een zachte massage of weefselcompressie om “de effectieve functie van het lymfestelsel te bevorderen”. Ook helpt het bij zwellingen, zo weet Harper: “Deze praktijk helpt ook om zwellingen en ontstekingen te verminderen door overtollig vocht uit de weefsels te verwijderen.” In sommige gevallen kan dit een modellerend effect hebben.

Zelf proberen?

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden naar droogborstelen: wij tippen je drie borstel en misschien heb jij binnenkort net zo’n stralende huid als Gwyneth Paltrow. Let wel op: mocht je last hebben van acne, eczeem of een droge of gevoelige huid, dan is dit misschien niet weg gelegd voor jou. Je kan dit natuurlijk altijd navragen aan je eigen dermatoloog en/of huisarts.

Huidborstel

Huidborstel te vinden bij bol.com is erg voordelig dus goed om mee te beginnen
©Bol.com

Huidborstel van hout met katoenen borstels, € 11,99

Natuurlijke lichaamsborstel met steel

Deze borstel heeft een lange steel waardoor het makkelijker is om je rug te masseren
©Bol.com

Huidborstel van (duurzaam verantwoord) hout met lange steel, € 29,99

Natuurlijke lichaamsborstel met handvat

Duurzame optie mocht je echt willen investeren in dry-brushing
©Bol.com

Borstel zonder gebruik van plastic, €24,99

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.