probeer-deze-effectieve-truc-om-je-telefoonverslaving-te-verhelpen-275529
©Getty Images

Wanneer heb jij voor het laatst op je telefoon gekeken? Je leest dit op een soort scherm – mogelijk een waar je meer tijd aan besteedt dan je misschien leuk vindt. Statistieken tonen aan dat we onze telefoons gemiddeld 58 keer per dag checken, waarvan bijna 52 procent tijdens werkuren. Om van een telefoonverslaving af te komen, kun je deze simpele truc proberen.

Telefoonverslaving

Smartphones zijn ontworpen om onze aandacht te trekken en vast te houden. Of het nu gaat om berichten van vrienden of likes op Instagram: onze telefoon – en de apps die erop zijn opgeslagen – is vakkundig ontworpen om de aanmaak van gelukshormonen, zoals dopamine en oxytocine, te stimuleren. Het is dus geen wonder dat we blijven terugkomen voor meer.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Velen van ons hebben op allerlei manieren geprobeerd om onze schermtijd te verkorten. Zo is een digitale detox een populaire methode, of het achterlaten van je telefoon in een andere kamer (vooral tijdens slaapuren). Toch is een andere, gemakkelijke – en bovendien gratis – truc nog niet erg bekend: de grijstintenmodus-truc. Toen persoonlijke ontwikkelingscoach Ben Meer postte over de telefoonmodus die ‘je tijd geeft in plaats van neemt’ op Instagram (ironisch, ik weet het), probeerde ik het meteen.

De grijstintenmodus-truc

‘De meest productieve app op je telefoon heet vliegtuigmodus’, schrijft Meer. ‘En de tweede beste? Grijstintenmodus.’ Als je nog nooit van de grijstintenmodus hebt gehoord, ben je niet de enige, maar nadat ik mezelf de afgelopen 24 uur heb ondergedompeld in zwart-wit (en heb gesproken met anderen die het al heel lang doen), kan ik vol vertrouwen zeggen dat het snel de allure van de telefoon vermindert.

Hoe werkt het? Volgens Meer helpt de ‘genadeloos effectieve hack’ je om gemiddeld 50 minuten per dag terug te winnen en het is bewezen dat het telefoongebruik vermindert, zelfs meer dan de applimieten en downtimefuncties op onze telefoons. Het werkt door de kleurrijke visuele prikkels die constant uit onze apparaten komen te dempen, en maakt ‘je telefoon minder verslavend en over het algemeen onaantrekkelijk om mee bezig te zijn’, schrijft Meer. ‘Minder snoepkleurige apps betekent minder verleiding voor dopaminesnacks.’

Hoe werkt de truc tegen telefoonverslaving?

Wanneer je de grijswaardenmodus activeert, verandert je scherm van een levendige speeltuin van kleuren en rode waarschuwingen in een zee van, nou ja, grijs. Het kan moeilijk zijn om te ontcijferen welke app wat is en het is oneindig veel minder interessant (en uitdagender) om er mee bezig te zijn – wat een gewild resultaat is op het gebied van verslaving.

Zo stel je het in op de iPhone:

  • Ga naar Instellingen
  • Toegankelijkheid
  • Weergave en tekstgrootte
  • Kleurfilters aan
  • Vink grijswaarden aan

Er is ook een snelkoppeling om je te helpen schakelen tussen een kleurenscherm en grijstinten, die kan worden geactiveerd door driemaal op de rechterknop van de telefoon te drukken.

De snelkoppeling configureren:

  • Ga naar Instellingen
  • Toegankelijkheid
  • Snelkoppeling voor toegankelijkheid
  • Selecteer Kleurfilters
  • Meer raadt aan vaste tijden te kiezen om je telefoon in de grijswaardenmodus te houden en je daaraan vast te houden.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.