Met ongeveer zeven gram eiwit per ei bevatten eieren niet zoveel eiwit als je zou denken. Veel plantaardige en dierlijke alternatieven bieden aanzienlijk meer eiwit per 100 gram – en vaak ook minder vet. Daarom is het de moeite waard om buiten de gebaande paden te denken en verschillende eiwitbronnen in je dieet op te nemen. Gelukkig bestaan er genoeg alternatieven voor eieren als het aankomt op eiwitrijke voedingsmiddelen.
Top 10 eiwitrijke voedingsmiddelen
De makkelijkste manier om meer eiwitten binnen te krijgen lijkt voor de hand te liggen: gewoon meer eieren eten. Toch ligt dat wat anders. De Duitse voedingsvereniging gaf namelijk in 2024 aan niet meer dan één ei per week te eten. Echter ging dit om ecologische redenen, niet om gezondheidsredenen. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, verhogen eieren het cholesterolgehalte niet aanzienlijk. Volgens de voedingsvereniging is één ei per week voldoende voor de inname van essentiële voedingsstoffen en vervuilt het tegelijkertijd het milieu niet meer dan nodig is. Er staat ook: “Het af en toe eten van meerdere eieren per week heeft geen effect op het risico op hart- en vaatziekten, mits je over het algemeen gezond eet.”
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
10. Cottage cheese
Het biedt ongeveer 13 gram eiwit per 100 gram – met slechts 1 tot 4 gram vet en ongeveer 100 miligram calcium. Dit maakt cottage cheese ideaal als lichte proteïnesnack tussen maaltijden door of als topping voor salades.
9. Magere kwark
Met ongeveer 12,2 g eiwit per 100 gram bevat magere kwark iets minder eiwit dan kwark, maar staat het toch een plaatsje hoger in onze ranglijst. Waarom? Omdat het bijna vetvrij is met slechts 0,5 gram vet, meer calcium bevat (ongeveer 120 miligram) en ook weinig lactose bevat. Als je het op zichzelf niet lekker vindt, kun je er een heerlijke dip van maken met komkommer en kruiden. Als ontbijt kun je het verdunnen met een scheutje water (zodat het bijna naar yoghurt smaakt) en garneren met kaneel en bessen.
8. Seitan
Afhankelijk van de soort levert seitan een indrukwekkende 25 tot 29 gram eiwitten per 100 gram. Hiermee ligt het veganistische vleesalternatief niet alleen voor op eieren, maar zelfs op rundvlees. Tegelijkertijd bevat het nauwelijks vet of koolhydraten. Belangrijk om te weten: seitan bestaat bijna uitsluitend uit gluten. Het is daarom geen optie voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie.
7. Gerookte tofu
Het bevat misschien ‘maar’ zo’n 16 tot 19 gram eiwit per 100 gram, maar het is glutenvrij en wordt over het algemeen beter verdragen dan seitan, is rijk aan ijzer en brengt extra umami-smaak op het bord. Ideaal voor roerbakgerechten, salades of als plantaardig beleg op brood.
6. Pinda’s
Ook al worden ze bij hun naam als noten geclassificeerd: botanisch gezien zijn pinda’s peulvruchten – en zeer goede eiwitbronnen. Met ongeveer 25 gram proteïne per 100 gram leveren ze meer proteïne dan welke steak dan ook. Ze zijn veelzijdig in de keuken: puur als snack, fijngehakt in salades of in de vorm van pasta; bijvoorbeeld in een smoothie of als dip, bijvoorbeeld met yoghurt, limoen en chili. Belangrijk: pindapasta moet niet verward worden met pindakaas. Aan pindakaas wordt vaak suiker, palmolie en zout toegevoegd.