onverwacht-maar-waar-voedingsexperts-adviseren-parmezaanse-kaas-voor-een-gezond-dieet-301905
©Getty Images

Tegen alle verwachtingen in raden voedingsdeskundigen Parmezaanse kaas aan voor een gezond gevarieerd dieet. Men denkt vaak dat verse kaas geschikter is dan gerijpte, in verband met de vetinname die je wil beperken. Toch zijn de voordelen van deze kaas in een gezond en evenwichtig dieet bevestigd door zowel voedingsdeskundigen als verschillende onderzoeken die de samenstelling en voordelen ervan hebben geanalyseerd. Lees verder om alle gezondheidsvoordelen van Parmezaanse kaas te ontdekken.

Parmezaanse kaas als bondgenoot voor een gezond en evenwichtig dieet

Parmezaan of Parmigiano Reggiano – niet te verwarren met Grana Padano – is ambachtelijk, natuurlijk en heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Eén van de belangrijkste is dat het wordt gemaakt met slechts drie ingrediënten: rauwe melk, stremsel en zout. Omdat vele soorten kaas vaak conserveringsmiddelen bevatten, is het niet altijd makkelijk om natuurlijke kazen te vinden. “Het is een voedingsmiddel dat we aanraden in ons dieet op te nemen, omdat het zeer voedzaam is. De kaas geeft energie die we nodig hebben om ons lichaam soepel te laten werken. Bovendien helpt het onze spiervezels te regenereren, waardoor we in goede gezondheid blijven. Als we kiezen voor een gezonde levensstijl, moeten we proberen zo natuurlijk mogelijk voedsel te eten. Parmezaanse kaas hoort hier ook bij”, legt dr. Marta Garay uit, esthetisch arts en voedingsspecialist bij de Pedro Jaén Group.

Eiwitrijk en verzadigend

Het is geen toeval dat verschillende voedingsdeskundigen Parmezaanse kaas aanraden in gezonde recepten, zoals een rucolasalade of groentespread. Marta Garay benadrukt het hoge eiwitgehalte (interessant voor mensen die geen vlees eten) en de voordelen op het gebied van trek en gewichtsbeheersing. “Het is ideaal voor mensen die hun trek onder controle willen houden, die de hele dag door kan ontstaan, en die er vaak toe leidt dat we ongecontroleerder gaan eten.”

Het is een goed alternatief voor het op smaak brengen van gerechten. Psychonutritionist Itziar Digon, die ook benadrukt dat Parmezaanse Reggiano het meest ambachtelijk is, bevestigt ook dat het een prikkelende smaak kan geven aan gerechten. Maar ze benadrukt dat het altijd in de juiste maat gebruikt moet worden, wat gemakkelijk is, aangezien het een intense smaak heeft die het gebruik in kleine hoeveelheden aanmoedigt.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Goed voor het immuunsysteem

Dr. Garay wijst op het hoge seleniumgehalte van de kaas, “een micronutriënt dat bijdraagt aan de goede werking van het immuunsysteem”. Verschillende onderzoeken noemen het ook een belangrijke bron van calcium – WebMD benadrukt de voordelen voor de gezondheid van de botten en de bloeddruk – en fosfor. Het heeft ook antioxiderende eigenschappen en bevordert een gezonde huid en gezond haar.

Het verteert goed

Een ander aspect dat dr. Garay benadrukt: het is licht verteerbaar. In feite wordt het ook aanbevolen voor mensen die lactose-intolerant zijn, omdat het lactosevrij is.

Het belang van natuurlijke voeding (en niet focussen op calorieën)

Het is interessant om te leren om niet zozeer te focussen op het aantal calorieën in voedsel als wel op de samenstelling ervan, waarbij je altijd probeert om zo natuurlijk mogelijk voedsel te kiezen. Dit is hoe de expert van Pedro Jaén het uitlegt. “Er zijn veel voedingsmiddelen die alleen als gezond worden geclassificeerd vanwege hun lage caloriegehalte. Maar als we naar de kleine lettertjes kijken, zien we dat hun gehalte aan additieven en zoetstoffen allesbehalve aanbevelenswaardig is. Als we op zoek zijn naar kwaliteitsvoeding, moeten we kijken naar de voedingssamenstelling en niet alleen naar de hoeveelheid calorieën.

Over het algemeen is een voedingsmiddel light wanneer het gehalte aan een of meer voedingsstoffen (suiker of vet, bijvoorbeeld) met minstens 30% is verlaagd ten opzichte van zijn niet-light tegenhanger. Maar dit betekent niet dat het meer of minder gezond is voor ons lichaam.

Zo neem je parmezaanse kaas op in jouw dieet 

Parmezaanse kaas kan worden gebruikt om gezonde gerechten op smaak te brengen, die op het eerste gezicht saai lijken. Het kan met mate worden toegevoegd aan bijvoorbeeld salades, soepen en eiergerechten. Ontdek hier meer gezondheidsvoordelen van verschillende soorten pro-biotische kazen die je wil opnemen in jouw dieet.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue ES.