verkouden-honing-met-knoflook-is-de-griepremedie-die-iedereen-deze-winter-probeert-278553
©Marc de Groot, Vogue Nederland, maart 2023

Als je deze winter nog niet bent bezweken aan een van de vele verkoudheden en virussen, dan is dat (sorry dat ik het zeg) waarschijnlijk slechts een kwestie van tijd. Heel begrijpelijk dat de verkoop van vrij verkrijgbare medicijnen in deze tijd van het jaar stijgt, omdat velen van ons verlichting zoeken voor loopneuzen, hoofdpijn en hardnekkige hoestbuien. Dit jaar lijken meer mensen dan ooit gebruik te maken van natuurlijke alternatieven om zich beter te voelen wanneer verkoudheid of griep op de loer liggen: Google heeft de afgelopen week recordzoekopdrachten geregistreerd voor ‘honing-knoflook’ en ‘appelciderazijn’.

Honing en knoflook als remedie tegen griep

Het leest misschien als een boodschappenlijstje met benodigdheden voor in de voorraadkast, maar in het kort: er zijn eigenlijk twee remedies die de ernst en duur van een verkoudheid positief kunnen beïnvloeden. Wel is het belangrijk op te merken dat ernstigere virussen zoals griep altijd de juiste medische aandacht en behandeling nodig hebben.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Natuurlijke remedies kunnen verzachtend zijn en vaak zullen patiënten zich tot deze middelen wenden als ze kampen met een verkoudheid of griepvirus”, zegt Dr. Raj Arora, huisarts en oprichter van The Face Bible. “Als er echter sprake is van ernstigere ademhalingssymptomen, of als iemand eerder kampt met een hevige griep dan met een gewone verkoudheid, dan is het belangrijk medisch advies in te winnen.”

De voordelen van honing en knoflook

De voordelen van honing zijn niet te onderschatten gezien de antioxiderende, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen. In een onderzoek werd aangetoond dat honing de ernst en duur van hoesten vermindert, evenals verschillende symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen. Het is ook een zeer toegankelijke en betaalbare manier om symptomen van griep en verkoudheid te verlichten als je er last van hebt.

Knoflook is veel meer dan alleen een smaakmaker en werd niet voor niets in veel oude culturen gebruikt als geneesmiddel. Het gebruik ervan als behandeling tegen ziekten en voor het behoud van de gezondheid in het verre verleden is gedocumenteerd, dus knoflook is een krachtig middel om toe te voegen aan je producten tegen seizoenskwalen. De reden? Alliine, een stof die van nature in knoflook zit. Bij het kauwen of pletten wordt het omgezet in allicine, een andere stof die de reactie van ziektebestrijdende witte bloedcellen helpt stimuleren. Naast allicine komen zwavelverbindingen zoals diallyldisulfide en s-allylcysteïne je lichaam binnen via het spijsverteringskanaal en oefenen ze indrukwekkende antivirale, ontstekingsremmende en schimmelwerende krachten uit.

Eén studie toonde aan dat knoflookextract zelfs drie verkoudheden minder opleverde over een periode van drie maanden, in vergelijking met een placebo. “Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat knoflook bij sommige mensen kan helpen bij het voorkomen van verkoudheid, griep of virussen van de bovenste luchtwegen, maar er is meer bewijs nodig om dit te valideren”, waarschuwt Arora. Hoewel het eten van rauwe knoflook volstaat (tijdens een moedig moment), is het nog beter als je het kunt fermenteren. “Als knoflook wordt gefermenteerd, worden de voordelen nog groter. Naast de medicinale eigenschappen van rauwe honing en knoflook, profiteer je van een natuurlijke probiotische voeding, die geweldig is voor de gezondheid van je darmen”, zegt Stephenson.

De kracht van appelciderazijn

Dan is er ook nog appelciderazijn, het resultaat van de fermentatie van geplette appels met suiker en gist. Hoewel het vaak wordt afgedaan als een wellnesshype, merken mensen die het regelmatig gebruiken een groot verschil. “Het drinken van een warm brouwsel van appelciderazijn kan helpen bij het verzachten van de symptomen van een verkoudheid, zoals het losmaken van slijm en het verzachten van een zere keel”, zegt Arora.

Het lijkt erop dat veel experts ook steeds meer overtuigd raken van het vermogen om de microbiële diversiteit in de darmen te vergroten en de cellulaire immuunrespons te verbeteren, waarbij meer onderzoek helpt om de antimicrobiële eigenschappen te bewijzen. Niet alle appelciderazijn is echter gelijk: om de echte voordelen te krijgen, zoek je naar rauwe en ongeraffineerde versies. “Mijn favoriete huismiddeltje voor immuniteit is appelcider”, zegt Rhian Stephenson, oprichter van Artah. “Ik gebruik rauwe appelciderazijn om de heilzame bestanddelen van verschillende geneeskrachtige kruiden en wortels, waaronder gember, knoflook, mierikswortel, kurkuma en nog veel meer, te fermenteren en eruit te halen. Het is zo krachtig en ik gebruik het dagelijks in de winter naast een goed supplement, zoals Essential D3/K2.”

Een boost voor je immuunsysteem

Dit in combinatie met de honing-knoflookformule is het proberen dus absoluut waard als je verkouden bent of de griep voelt aankomen. Hoewel honing en knoflook op zichzelf al belangrijke seizoensboosters zijn om regelmatig te eten, is het samen innemen ervan als een supercharged boost voor je immuunsysteem. Je kunt gemakkelijk thuis je eigen honing-knoflookrecept maken. Meng licht geplette knoflookteentjes in een potje honing en laat je het een tot twee weken staan voordat je het gebruikt.

Hoewel rauwe, ongepasteuriseerde honing of Manuka honing de voorkeur hebben, werkt eigenlijk elke honing. “Rauwe honing bevat veel polyfenolen, een groep heilzame plantaardige stoffen die de darmmicrobiota voeden en bijdragen aan een divers microbioom”, zegt Stephenson. Het is ook antimicrobieel, dus het kan een mooi functioneel voedingsmiddel zijn om in je regime op te nemen.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.