ik-neem-elke-ochtend-een-shot-appelciderazijn-en-dit-zijn-alle-voordelen-264078
©Getty Images

In een wereld waarin iedere dag een nieuwe ‘wonder’-gezondheidshack verschijnt, kan het moeilijk zijn om het kaf van het koren te scheiden. Dus toen ik zag dat appelciderazijn een opleving had – er is een enorme toename in de zoekopdrachten op Google én TikTok (we hebben het over miljoenen views) – voelde het als mijn plicht als gezondheids- en beautyredacteur om te kijken waar alle ophef over gaat en verslag uit te brengen. Dit zijn de voordelen van appelciderazijn.

Wat is appelciderazijn?

Appelciderazijn is een rauwe, ongefilterde azijnsoort die wordt gemaakt door middel van een fermentatieproces waarbij geplette appels (simpel gezegd) met behulp van gist en suiker worden omgezet in azijnzuur. Het bevat probiotica die geweldig zijn voor onze darmen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Appelciderazijn is een krachtig middel dat al honderden jaren wordt gebruikt. Het heeft de tand des tijds echt doorstaan”, legt natuurgeneeskundig voedingsspecialist en oprichter van wellnessmerk Rejuv, Simoné Laubscher, uit – een van de eersten die haar liefde voor appelciderazijn jaren geleden met me deelde. “Appelciderazijn is geweldig voor de darmgezondheid vanwege hun probiotische kracht. Ze helpen ook de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, ondersteunen de spijsvertering en gewichtsbeheersing, verlagen het cholesterolgehalte, stimuleren het immuunsysteem en er wordt zelfs gezegd dat ze helpen bij acne en littekens en deze verbeteren.” Een hele lijst met voordelen, dus.

Het is eigenlijk best logisch dat Appelciderazijn zo’n populaire gezondheidstip is. Uit een onderzoek uit 2021 blijkt dat mensen die een dieet volgden dat rijk is aan gefermenteerde voedingsmiddelen – denk aan yoghurt, kimchi, kombucha en zuurkool – een grotere microbiële diversiteit, minder ontstekingen en een verbeterd immuunrespons hebben. Voeg daaraan toen hoe belangrijk darmgezondheid is voor ons algehele welzijn en het resultaat is de (terechte) appelciderazijn-trend die we nu zien.

Waarom ik van appelciderazijn hou

Ik begon appelciderazijn vorig jaar voor het eerst in mijn dieet te verwerken. Hoewel ik al doorhad dat het ingrediënt kon helpen om mijn bloedsuikerspiegel in balans te brengen (wat ik op dat moment hard nodig had vanwege een zetmeel- en suikerrijk dieet), wist ik niet precies wat voor impact het zou hebben op mijn spijsvertering (waaronder het helpen verminderen van een opgeblazen gevoel) en op mijn hongergevoel.

Hoewel het geen wondermiddel is – en het een slecht dieet zeker niet goedmaakt – heb ik gemerkt dat ik, sinds ik elke ochtend appelciderazijn neem, honger krijg wanneer ik dat zou moeten hebben (bij de lunch en dan weer bij het avondeten). Dat resulteert in minder snacken. Bovendien heb ik minder last van een opgeblazen gevoel, voelt het alsof mijn spijsvertering voedsel beter verwerkt en heb ik meer energie. (Toegegeven, dat laatste kan te maken hebben met het feit dat ik moeite doe om goed voor mezelf te zorgen.)

Ik drink appelciderazijn het liefst puur als een shot, maar Laubscher raadt aan om het anders aan te pakken. “Het enige nadeel van appelciderazijn is de mogelijke erosie van het tandglazuur”, zegt ze. “Daarom is het belangrijk om het te mengen met water. Je kunt een shot nemen – één tot twee eetlepels in vijftien tot dertig milliliter water – voor of na de maaltijd. Doe wat voor jou het beste werkt.” Zoals je kunt verwachten van azijn is het een zuur en vurig genot voor de slokdarm, dus ik neem puur appelciderazijn vooralsnog maar één keer per dag, voordat ik iets anders eet of drink.

Werken appelciderazijn-gummies ook?

Een van de grootste vragen over appelciderazijn volgens Google? Of gummies óók werken. De meeste gezondheidsexperts zijn het erover eens dat gummies niet de beste manier zijn om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, en met appelciderazijn is dat niet anders. “Gummies worden niet goed opgenomen – plus ze zijn niet goed voor je tanden – en harde tabletten ook niet”, zegt Laubscher.

Wat voor appelciderazijn moet ik gebruiken?

De beste manier om appelciderazijn in te nemen, is dus in vloeibare vorm. Ga op zoek naar biologische formules die gemaakt zijn met rauwe, ongefilterde en ongeraffineerde gefermenteerde appels. Laubscher voegt toe: “Het is altijd beter om een glazen fles te kopen, en nooit plastic.”

Er zijn veel verschillende soorten om uit te kiezen. Zo kun je zelfs kant-en-klare ‘daily dose shots’ krijgen die naast appelciderazijn ook gember, kurkuma en honing of rode biet bevatten, en die overigens ook verkrijgbaar zijn in flessen van 500 milliliter. Al deze mengsels zitten in glazen flessen die gerecycled kunnen worden en er ook nog eens goed uitzien op je aanrecht. Mijn beste tip is om het ergens neer te zetten waar je het ’s ochtends gegarandeerd ziet, zodat je niet vergeet om het in te nemen. Ook helpt het om je shot te combineren met een ander dagelijks ritueel, zoals het maken van je ontbijt of ochtendsmoothie.

Het eindoordeel

Om te concluderen: appelciderazijn is, naar mijn mening, niet zomaar een hype. Sinds ik het een paar weken geleden heb opgenomen in mijn dagelijkse routine, weet ik dat dit voor altijd zo zal blijven. En hoewel ik weet dat het geen wondermiddel is, is het wel een toevoeging aan mijn dieet die mijn spijsvertering heeft verbeterd – en alleen daarom zeg ik volmondig ‘ja’ tegen appelciderazijn.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.