ik-eet-al-drie-jaar-elke-ochtend-griekse-yoghurt-als-ontbijt-en-dit-zijn-alle-voordelen-262676
©Paul Bellaart, Vogue Nederland, maart 2022

De eerste keer dat ik Griekse yoghurt at, vond ik het helemaal niet op dieetvoer lijken. Het was een dag in mei en ik had het gecombineerd met een aardbei op een warme vroege middag. Het was een van de eerste probeersels van een ‘dieet regime’, en ik herinner me dat ik meteen dacht dat die combinatie zo slecht nog niet was. Zelfs al meer dan bijna drie jaar na dat dieet, eet ik het nog elke dag. Hoewel het veel door bodybuilders wordt gegeten, kan het ook het lekkere tussendoortje zijn om overdag naar uit te kijken. Bovendien heeft Griekse yoghurt nog veel meer voordelen. Die lees je hieronder.

Wat zijn de verschillende soorten Griekse yoghurt?

Als gevolg van het proces om melk in yoghurt te veranderen, ondergaat Griekse yoghurt een extra fermentatiestap en een extra filtratiestap dan gewone yoghurt, daarom is het dikker en romiger. Er is meer melk nodig om het te produceren en het bevat minder water maar meer voedingsstoffen. In de originele, minder gefilterde versie is volle Griekse yoghurt het rijkst aan vet, met ongeveer 9 gram per 100, wat resulteert in een hogere calorie-inname, maar ook een groter gevoel van verzadiging na verloop van tijd (dankzij de evenwichtige vet/eiwitverhouding) en een rondere smaak. Dat gevoel gaat verloren in de 5% of 2% magere versies, samen met de calorieën die naar beneden gaan. De populairste 0% Griekse yoghurt daarentegen is duidelijk lichter in calorieën door de afwezigheid van vet, maar smaakt daardoor meer naar roomkaas dan naar zachte yoghurt.

Wat zijn de voordelen van Griekse yoghurt?

De gunstige effecten van Griekse yoghurt worden voornamelijk geassocieerd met het hoge gehalte aan kant-en-klare eiwitten voor het behoud van magere lichaamsmassa. Maar het heeft ook een laag (zo niet geen) suiker- en lactosegehalte. Hierdoor kan het ook worden geconsumeerd door mensen met diabetes en allergieën voor zuivelproducten. De probiotica, ook bekend als melkzuurbacteriën, dragen bij aan het evenwicht van de darmflora. Ook vergemakkelijken ze de opname van vitaminen en mineralen in het lichaam. Daarnaast brengen ze het metabolisme in balans en verminderen ze een opgeblazen gevoel in de buik.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Griekse yoghurt heeft een hoge concentratie mineralen waaronder calcium. Maar het bevat ook in water oplosbare vitaminen van de B-groep en vitamine A (retinol), ook het aminozuur leucine, dat het gevoel van verzadiging verhoogt. Dit vermindert de behoefte aan constant snacken. Handig voor mensen met een druk leven die verzadigd willen zijn met een snelle maaltijd.

Waarom je het als ontbijt wil eten

Je metabolisme start anders wanneer je Griekse yoghurt als ontbijt eet dan wanneer je bijvoorbeeld een croissant eet. Een croissant is rijk aan complexe suikers het lichaam vermoeien tijdens het verteren. Dit zorgt ervoor dat je energie en alertheid afneemt wanneer je dit eigenlijk nodig hebt. Griekse yoghurt is de hoeksteen voor een evenwichtig ontbijt zonder iets op te geven, omdat je de romigheid van croissantcrème krijgt, maar de suikers wegsnijdt die die piek veroorzaken na een nacht vasten.

Sinds ik gestopt ben met diëten en nieuwe combinaties ben blijven uitproberen (bijvoorbeeld door de yoghurt te mengen met granen, fruit, en zelfs hier en daar een koekje toe te voegen), heb ik één uur na het ontbijt niet meteen weer honger.

Interessante recepten en combinaties

Veel mensen wijzen Griekse yoghurt af vanwege de vermeende zuurgraad. Zoals je hierboven al las, varieert dit met de hoeveelheid vet in het voedsel: hoe minder vet, hoe dichter de smaak bij die van verse kaas ligt. Maar Griekse yoghurt hoeft niet zuur te zijn. Als rijk en zeer veelzijdig voedingsmiddel moet je het testen en proeven in al zijn versies om te begrijpen hoe je het kan gebruiken in de keuken, zonder bang te zijn dat je gerechten zuur worden.

Ga bijvoorbeeld voor een zoet gerecht met Griekse yoghurt. Een traditioneel recept: yoghurt besprenkeld met honing en een paar noten, een echt dessert zonder al te veel suiker, maar met een heerlijke smaak. Het combineren van jam, chocolade en natuurlijk allerlei soorten fruit, is ook een geweldig idee voor een winnende zoete combinatie. Of bereid een verrukkelijke smoothie met alle bovengenoemde ingrediënten.

Hou je meer van hartig? Gebruik Griekse yoghurt dan als de perfecte basis voor je dressing, in combinatie met verse of pittige kruiden, zout, citroen, knoflook, en olie. Zoek voor nog meer houvast vooral de verrukkelijke recepten voor yoghurtsaus uit landen in het Midden-Oosten op.

Griekse yoghurt is ook een uitstekend ingrediënt om toe te voegen aan gebakken gerechten, zoals omeletten, om ze nog eiwitrijker en romiger te maken, maar ook in zoete en hartige degen door een deel boter en eieren te vervangen. Ook kan je met Griekse yoghurt een lichtere versie van pannenkoeken of bagels maken, zonder de luchtigheid van het deeg op te offeren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IT.