de-7-beste-zelfbruiners-voor-een-sunkissed-glow-zonder-zon-250544
©Arran & Jules, Vogue Nederland, oktober 2022

Als we het over zelfbruiners hebben, zijn er twee kampen. Er zijn mensen die zweren bij een fake tan en er zijn mensen die er huiverig voor zijn. De scepsis rondom zelfbruiners komt natuurlijk ergens vandaan: hoe vaak hoorden of zagen we niet dat het faliekant mislukte? (Met als een van de beste voorbeelden: Ross in Friends die volledig oranje terugkeerde van een spray tan-behandeling.) Tegenwoordig zijn de formules echter veel beter; ze zijn subtieler en minder plakkerig of sterk ruikend dan hun voorgangers. Hoe vind je de beste zelfbruiner voor jou? Vogue helpt je op weg.

Hoe gebruik je een zelfbruiner?

Eén ding is cruciaal voor het gebruik van een zelfbruiner: bereid je goed voor. Neem de tijd om je huid te preppen, zoals we dat ook doen met ons gezicht als we make-up aanbrengen of met ons haar als we het gaan stylen. Alleen zo krijg je de beste resultaten en verminder je de kans op een self tan gone wrong. Exfolieer je huid om dode huidcellen te verwijderen, zodat de kleur zich beter vermengt en gelijkmatiger wordt opgenomen. Richt je daarbij op ruwere plekken zoals ellebogen, knieën, enkels en hielen – die staan erom bekend meer pigment te verzamelen dan de rest van het lichaam.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Bij het aanbrengen van een zelfbruiner is het aan te raden om een tanning handschoen te gebruiken. Daarmee kun je de formule gelijkmatig verdelen over het gehele lichaam. Ook kun je kiezen voor een speciale bronzingkwast of een sprayapparaat. Waar een handschoen of kwast een handige keuze is voor het lichaam – voor grote oppervlakten zoals je benen – kun je de zelfbruiner op het gezicht beter aanbrengen met een spray. Wat de handen en voeten betreft, werkt het goed om het restproduct van de armen en benen ‘uit te smeren’: het is niet nodig om hiervoor extra product te gebruiken, dat pakt vaak te donker uit.

De beste zelfbruiner: onze favoriete producten

Nu je volledig voorbereid bent, hoef je alleen nog maar te kiezen welke formule het beste bij je past. Qua kleur kun je dicht bij je eigen huidskleur blijven of juist voor een diepere tint te gaan. De beste zelfbruiners van nu hebben hun productportfolio uitgebreid met gevarieerdere tinten, zodat er altijd een passende kleur bij zit.

Van drops tot crèmes, en van een zelfbruiner voor je gezicht tot formules voor je gehele lichaam: bekijk hier Vogue’s selectie van de beste zelfbruiners voor een sunkissed glow (maar dan zónder de schadelijke effecten van de zon). Ga je alsnog de zon in? Zorg er dan voor dat je jouw huid goed beschermt.

James Read Click & Glow Body

De self tan drops van James Read – een van dé autoriteiten op zelfbruinergebied – zijn perfect voor beginners. Zo kun je de druppels mengen met je bodylotion en op die manier gemakkelijk doseren. Daarnaast bevatten ze krachtige antioxidanten, hyaluronzuur én aloë vera.

James Read Click & Glow Body
©Douglas

Zelfbruiner, € 42,99

Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Serum Face

Als iemand weet hoe je een prachtige sunkissed glow krijgt, dan zijn het wel de beautyexperts van Lancaster. Deze zelfbruiner komt in de vorm van een serum voor dagelijks gebruik, waardoor je geleidelijk een gebronsd gezicht krijgt. De tan laat zich langzaam, dag na dag, meer zien, net alsof ze op een natuurlijke manier door de zon is ontstaan.

Lancaster Sun 365 Gradual Self Tanning Serum Face
©De Bijenkorf

Zelfbruinerserum, € 41,50

Bondi Sands Foam Light/Medium

Dit is een tanning foam waar menig zelfbruinerliefhebber bij zweert. Het fijne aan een mousse is dat het gemakkelijk gelijkmatig aan te brengen is met een handschoen, zonder vlekken of strepen te veroorzaken. Voor een zomerse teint die het hele jaar meegaat.

Bondi Sands Self-Tanning Foam
©Douglas

Zelfbruinende mousse, € 18,39

Tan-Luxe The Body Illuminating Self-Tan Drops

De self tan drops van Tan-Luxe transformeren je eigen bodylotion, crème of olie tot een custom made zelfbruiner. Met het product bouw je niet alleen een natuurlijke zongebruinde teint op, maar geef je jouw huid ook een hydraterende boost.

Tan-Luxe The Body Self-Tan Drops
©De Bijenkorf

Self-tan drops, € 52

Tanrevel Pro Starter Kit

Hoewel het woord spray tan een afschrikkend effect kan hebben (zie het eerder genoemde Ross in Friends-voorbeeld), zijn de sprays van nu van een heel ander – en minder zorgwekkend – kaliber. Het perfecte voorbeeld daarvan is de Tanrevel Pro, een apparaat dat de bijbehorende formule gelijkmatig over het gezicht verdeelt. In vijftien seconden heb je al een natuurlijke, zongebruinde teint.

Tanrevel Pro Starter Kit
©De Bijenkorf

Zelfbruinerset, € 129

Thisworks Perfect Legs Gradual Tan

De ideale zelfbruiner voor je benen? Maak kennis met de Perfect Legs Gradual Tan van Thisworks, een streeploos, geleidelijk bruinend serum dat je huid perfectioneert en herstelt en een natuurlijke zomerse glow geeft.

Thisworks Perfect Legs Gradual Tan
©De Bijenkorf

Zelfbruiner, € 49

Garnier Natural Bronzer

Nog een aanrader voor een op maat gemaakte glow: de Natural Bronzer van Garnier Ambre Solaire. De zelfbruinende druppels – met hydraterende ingrediënten als hyaluronzuur en kokoswater – zorgen voor een natuurlijk ogende bruining die tevens je huid verzorgen.

Garnier Natural Bronzer
©Look Fantastic

Zelfbruinende gezichtsdruppels, € 11,95

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.