4-manieren-om-jezelf-te-beschermen-tegen-verkoudheid-en-andere-lichte-kwalen-272591
©DUY QUOC VO, VOGUE NEDERLAND, SEPTEMBER 2022

Werknemers in het Verenigd Koninkrijk waren het afgelopen jaar gemiddeld zo’n 7,8 dagen afwezig – het hoogste aantal in meer dan tien jaar. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development. Hoewel stress een belangrijke oorzaak is van langdurig verzuim, was 94 procent van het korte verlof te wijten aan kleine ziektes, zoals verkoudheid en andere lichte kwalen.

Bescherm jezelf tegen verkoudheid 

Nu we de winter ingaan en het koude en griepseizoen begint, is de noodzaak een gezond immuunsysteem te behouden groter dan ooit. Lees hier hoe je je immuunsysteem en jezelf fit kunt houden, zodat je beschermd bent tegen verkoudheid.

Eet én kauw goed

Een gezond dieet dat rijk is aan veel fruit en groenten is cruciaal voor het behoud van een sterk immuunsysteem. Vezelrijk voedsel levert belangrijke voedingsstoffen en vitamines zoals zink en vitamine D, die het immuunsysteem tegen ziektes helpen versterken. Ook helpen ze een gezond darmmicrobioom te ondersteunen. Omdat meer dan zeventig procent van het immuunsysteem zich in de darmen bevindt, is het gezond houden van dit orgaan essentieel.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals zuurkool, kimchi en miso zijn perfecte basisproducten. Deze bevatten namelijk nuttige bacteriën die een betere immuniteit ondersteunen. Laat ook vooral kruiden en specerijen niet achterwege als je dit najaar je antibacteriële pantser wil opbouwen. Oregano bijvoorbeeld, hierin zitten krachtige antimicrobiële en ontstekingsremmende plantaardige stoffen. Ook knoflook is meer dan alleen een smaakversterker.

Het is echter niet genoeg om alleen maar verstandig te eten; hóe je eet is ook van belang. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Universiteit van Manchester en de National Institutes of Health in de VS. Goed kauwen ondersteunt je immuunsysteem en helpt cellen bij het maken van antilichamen. Volgens experts moet je alles ongeveer dertig keer kauwen.

Zorg voor een gezond seksleven

Seks kan helpen ziektes te voorkomen en fit te blijven. Dit dankzij een aantal hormonen die door het lichaam worden afgescheiden tijdens seks, waaronder dopamine en oxytocine. Dit zijn krachtige stressverlichters.

Naast het vrijgeven van deze neurotransmitters, vermindert seks ook de hoeveelheid cortisol in het lichaam; te veel kan zorgen voor een verminderde immuniteit. Naast het verbeteren van het humeur en het verlagen van stressniveaus, is seks een voorloper van een goede nachtrust, wat cruciaal is.

Bezuinig niet op slaap

Een sterk immuunsysteem is nauw verbonden met een goede nachtrust. Wanneer je slaapt, komen ontstekingsremmende cytokines vrij. Die signaleren eiwitten die de productie en activiteit van andere cellen en bloedcellen van het immuunsysteem controleren en het immuunsysteem een signaal geven om zijn werk te doen.

Omgekeerd, wanneer je natuurlijke ritme wordt verstoord en de slaapkwaliteit of -duur verminderd, resulteert dit in een aangetast immuunsysteem dat moeilijk met ziekteverwekkers om kan gaan. De hoeveelheid slaap die je nodig hebt, verschilt per persoon. Toch kun je het best streven naar zo’n zeven tot negen uur per nacht.

Neem een koude douche

Het toevoegen van koude douches aan je herfstroutine klinkt misschien niet bijster aantrekkelijk, maar de voordelen voor je immuunsysteem zijn huge. De schok van het koude water veroorzaakt het vrijkomen van infectiebestrijdende witte bloedcellen. Die sporen eventuele virussen in je bloedbaan op en vernietigen deze. Een onderzoek in Nederland waarin mensen werd gevraagd dertig dagen lang elke dag koud te douchen, liet een afname van 29 procent in het aantal ziektegevallen onder de deelnemers zien.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.