deze-15-groenten-en-fruitsoorten-bevatten-de-minste-pesticiden-260597
©Spotlight

Biologische landbouw biedt veel voordelen voor wie gezond wil eten. Volgens de Europese wetgeving mogen biologische producten geen synthetische chemicaliën (zoals pesticiden, meststoffen en onkruidverdelgers) en genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s) bevatten, en staat dierenwelzijn tijdens de productie hoog in het vaandel. Maar welke van alle groenten en fruit bevatten de minste pesticiden als je niet voor biologisch kiest? We zochten het voor je uit. Deze vijftien groentes en fruitsoorten zijn de voedingsmiddelen om uit te kiezen voor gezondere recepten.

Groenten en fruit met de minste pesticiden

De Environmental Working Group, een Amerikaanse activistengroep die gespecialiseerd is in onderzoek naar giftige chemicaliën en vervuilende landbouw, heeft de risico’s van landbouw waar wél pesticiden worden gebruik geïdentificeerd. Elk jaar publiceert de groep een rapport waarin de 46 meest geconsumeerde soorten fruit en groenten ter wereld worden geanalyseerd en gerangschikt van de soorten die het meest zijn blootgesteld aan pesticiden (zoals aardbeien, spinazie en boerenkool) tot de soorten die het meest worden beschermd.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

15 pesticidevrije voedingsmiddelen

Deze lijst van pesticidevrije groenten en fruitsoorten staat ook wel bekend als de ‘Clean 15’. De EWG-gids voor 2023 is gebaseerd op de recentste analysegegevens van groenten en fruit van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en Voedsel en bevat gegevens van 46.569 monsters van 46 verschillende soorten groenten en fruit. Het resultaat? Dit zijn de vijftien voedingsmiddelen die het minst belast zijn met pesticiden.

 1. Avocado
 2. Maïs
 3. Ananas
 4. Ui
 5. Papaja
 6. Diepvrieserwten
 7. Asperges
 8. Meloen
 9. Kiwi
 10. Kool
 11. Champignon
 12. Mango
 13. Zoete aardappel
 14. Watermeloen
 15. Wortel

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue FR.