deze-zomer-in-parijs-dit-zijn-de-tien-ijssalons-en-ijsjes-die-je-niet-mag-missen-260235
©Fruttini

Het ijs (en de ijssalons) in Parijs zijn zoals de mode hier: zonder uitzondering gemaakt van de beste spullen, simpel, vrij van opsmuk en altijd bloedmooi. Bij diners thuis worden soms gigantische ijsstaarten als ware pronkstukken op tafel gezet. Maar ook buiten de deur wordt veel ijs gegeten. Best bijzonder, want Parijzenaren eten normaal gesproken zelden tussendoor.

De tien ijssalons in Parijs die je niet mag missen 

Wat de laatste tijd opvalt? De voorliefde voor Aziatische smaken zoals pandan en sobacha, de opmars van Japans schaafijs én de populariteit van sorbets. Verder zie je dat er de laatste jaren minder suiker wordt gebruikt dan voorheen, dat seizoenen een steeds grotere rol spelen én dat ijs zo vers mogelijk is. Dat gaat zelfs zo ver dat sommige sorbets pas gedraaid worden nadat je ze hebt besteld. Culinair journalist Mara Grimm zet voor Vogue tien van haar favoriete ijssalons in de stad die ze deels haar thuis mag noemen op een rij.

Toraya

Deze oudste Japanse patisserie van Parijs is sowieso een fantastisch adres. Ze zijn gespecialiseerd in wagashi, maar verkopen in de zomer ook Japans schaafijs to go. Ik proefde een variant met rode bonen en wasambonto (dat is Japanse suiker) wat een ijsje met een diepe, donkere zoetheid oplevert. Minstens zo goed is hun monaka: twee luchtige wafeltjes met daartussen een bolletje ijs gemaakt van topkwaliteit matcha. 10 Rue Saint-Florentin, 1e.

Toraya 2 b
©Mara Grimm

Fruttini

Ik kan er naar blíjven kijken: de met ijs gevulde noten en vruchten van Fruttini. Als je in je eentje bent, koop je een gevuld citroentje, een perzik, nectarine of avocado. Die laatste is onverwacht lekker en super romig. Met een groter gezelschap? Ze vullen ook complete ananassen, cacaobonen en watermeloenen – altijd met topkwaliteit sorbetijs. 24 Rue Saint-Placide, 6e.

Fruttini 2
©Fruttini

Jacques Genin

Het toppunt van versheid: het ijs van mijn grote patisserieheld Jacques Genin wordt pas gedraaid nadat je het hebt besteld. Omdat er zo á la minute wordt gewerkt is er bijna geen suiker nodig en proef je vooral puur fruit. Mijn favoriet? De kersensorbet. 133 Rue de Turenne, 3e.

Jacques Genin
©Mara Grimm

Jade Genin

De getalenteerde Jade is de dochter van de eerder genoemde Jacques Genin. Ze opende nog niet zo lang geleden haar eigen chocoladewinkel op de Avenue de l’Opéra. In de kelder van die winkel maakt ze in de zomer lichte, verfrissende en verderlichte granités. Ik proefde die met citroen en shisho, maar ze heeft verschillende smaken – uiteraard ook chocolade. 33 Av. de l’Opéra, 75002 Paris.

Jade genin
©Mara Grimm

Folderol

Het beste van twee werelden: Folderol is een wijnbar en ijssalon in één. Gevolg is dat het einde van de dag bomvol staat met wijn drinkende én ijs etende Parijzenaren. Leuk detail: het ijs wordt geserveerd in zilveren coupes – het blijft per slot van rekening Parijs. 10 Rue du Grand Prieuré, 112.

Folderol
©Mara Grimm

La Glace Alain Ducasse

Hij is goed voor 21 Michelinsterren, maar Alain Ducasse maakt ook steengoed ijs. Hij heeft een aantal onverwachte smaken, zoals olijfolie-ijs en broodijs, maar mijn favoriet blijft zijn chocolade-ijs. Ook daarin heeft hij keuze uit verschillende soorten. Mijn advies: ga zo puur mogelijk. 38 Rue de la Roquette, 11e.

Ducasse
©Mara Grimm

Patisserie Tomo

Kakigori is fluffy Japans schaafijs. Als het goed gemaakt is, is het net alsof je een hapje zoete sneeuw neemt. Bij Tomo is de gigantische kakigori dat wel moet delen. Ik proefde die met hojicha: een geroosterde groene thee. 11 Rue Chabanais, 2e & 16 Rue de Grégoire de Tours, 6e.

Tomo
©Mara Grimm

Bältis

Parijzenaren hebben een voorliefde voor de Libanese keuken. Daarom is de bekende keten Glace Bachier ook zo’n succes. Nieuwer en nóg beter is Bältis. Zeker niet overslaan: het chocolade-ijs met arak en rozijnen. 27 Rue Saint-Antoine, 4e & 6 Rue Auber, 9e.

Baltis
©Mara Grimm

Café Isaka

Dit piepkleine café is gespecialiseerd in Aziatische smaken én in gefrituurd ijs. Dat laatste maken ze à la minute door een bol ijs in panko te rollen en vervolgens kort te frituren. Mocht je dat een beetje too much vinden: je kunt ook gewoon een bolletje nemen. Van zwarte sesam tot yuzu en van ube tot matcha… het is er allemaal – maar wat ik zeker niet zou overslaan is de pandan. 9 Rue Thérèse, 1e.

Cafe Isaka
©Mara Grimm

 

Téa Gelato

Het verslavende softijs van Téa Gelato wordt gemaakt met sobacha, dat is thee van geroosterde boekweit. Ze verkopen het op festivals én bij het hippe Poly, een hotdog-zaakje in het derde arrondissement. De echte die hards bestellen het ijs op een broodje, maar dat doe ik de volgende keer niet meer: het licht-notige en creamy softijs komt puur veel beter tot zijn recht. 53 Rue des Gravilliers, 3e.

tea gelato
©Mara Grimm

Wil je meer Parijs-tips? Dit zijn de zeven beste restaurants in de Franse hoofdstad.