dit-moet-je-weten-over-hoe-laat-jij-het-best-kunt-avondeten-272076
©Eric van den Elsen, Vogue Nederland, oktober 2022

Als je een druk schema hebt, eet je waarschijnlijk wanneer het je enigszins goed uitkomt. Maar is dat wel de gezondste keuze? Wanneer moet je eigenlijk je laatste maaltijd van de dag eten? Om te beginnen is het antwoord op die vraag niet één vast tijdstip dat voor iedereen geldt: het hangt echt af van jou en je specifieke gezondheidsbehoeften. Dus voordat je plannen gaat afzeggen of gaat herzien wanneer je eet: lees hieronder wat experts te zeggen hebben over de beste tijd voor avondeten voor jou.

Wat is de beste tijd voor avondeten?

Het korte antwoord op de vraag is dat het van persoon tot persoon verschilt. Vanessa Rissetto, geregistreerd diëtist en CEO van Culina Health, legt uit dat verschillende factoren – zoals leeftijd en levensstijl – meespelen bij het bepalen van het tijdstip waarop je het best de laatste maaltijd van de dag kunt eten. “Als je bijvoorbeeld ’s nachts werkt, terwijl iedereen slaapt, dan is je timing om te eten anders.”

“Als algemene regel raad ik aan om binnen twee uur na het wakker worden te eten en vervolgens elke drie tot vier uur weer”, zegt Risetto. Hoewel studies suggereren dat eten tussen 17.00 en 19.00 uur goed is voor de algehele gezondheid, benadrukt de expert dat dat niet in ieders schema past. In dat geval moet je proberen om minstens drie uur voor het slapengaan te stoppen met eten om problemen als brandend maagzuur te voorkomen.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Wat nog belangrijker is, is om gedurende de dag op regelmatige tijden te eten”, vult Perri Halperin, klinisch voedingscoördinator bij het Mount Sinai Health System, aan. “Je moet geleidelijk honger krijgen en geleidelijk vol zitten in een herhalend patroon, ongeveer om de drie tot vier uur.”

Hoe vind je het juiste eetschema voor jou?

Zoals hierboven vermeld zijn er een paar factoren waar je rekening mee moet houden als je een eetschema probeert te maken waar je je aan kunt houden. Halperin zegt dat je werk, hongergevoel, medicijnen, dagelijkse activiteiten en andere leefgewoonten allemaal in overweging moeten worden genomen. Bovendien herhaalt ze Risetto’s standpunt: “Het is ideaal om elke drie tot vier uur te eten, met een periode van twee tot drie uur voor het slapengaan.”

“Maar belangrijker dan timing is het maken van gezonde keuzes”, gaat ze verder. “Het hebben van een gezonde avondmaaltijd is gekoppeld aan een hoop voordelen, waaronder een stabiele bloedsuikerspiegel en een betere nachtrust.”

Baat bij een vroege maaltijd

Eerder eten kan gunstig zijn voor mensen die worstelen met bepaalde spijsverterings- en gezondheidsproblemen. Zo stelt McKenzie Caldwell, een geregistreerde diëtist en PCOS-voedingsdeskundige, dat mensen die last hebben van brandend maagzuur het best iets vroeger kunnen eten, zodat hun voedsel volledig kan verteren voordat ze gaan liggen. En ook mensen met diabetes kunnen betere bloedsuikerresultaten hebben als ze minimaal drie tot vier uur voor het slapengaan eten. Maar Caldwell benadrukt dat het tijdstip dan nog steeds afhankelijk is van elk persoon. In sommige culturen is laat eten de norm, en ook levensstijl-factoren kunnen een vroeg diner in de weg staan.

Ook is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Je lichaam laat je weten wanneer het eten nodig heeft. “Als je eerder op de dag gevarieerde maaltijden en tussendoortjes eet, laat je lichaam meestal vrij goed weten wanneer het tijd is om te eten”, voegt Caldwell toe. “Hongergevoelens kunnen je ook helpen om te beslissen op welk moment een volledige maaltijd ’s avonds goed voelt.”

Wat moet je níet eten voor het slapengaan?

Hoe laat je ook eet, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je goed wil slapen. Halperin zegt dat vet voedsel langer nodig heeft om te verteren en te zwaar op de maag is als je laat eet. Dit kan buikpijn veroorzaken die je slaap verstoort. Caldwell voegt eraan toe dat uiteraard ook voedsel met veel cafeïne, zoals koffie, je slaap kan verstoren (om voor de hand liggende redenen).

Kan de beste tijd voor avondeten ook laat zijn?

Dus moet je die lastig te krijgen reservering voor een etentje opgeven, of nee zeggen tegen het verjaardagsdiner van een vriend als het na 19.00 uur is? Niet per se. “Je lichaam kan voedsel verteren en metaboliseren op elk moment van de dag of nacht. Hoewel de ervaring per persoon kan verschillen”, zegt Caldwell. “Ik ben fan van eten wanneer je honger hebt, zelfs als het laat op de avond is.”

Halperin is het daarmee eens. “Al zijn sommige mensen gevoeliger voor de timing van maaltijden dan anderen.” Zo doen sommige mensen er goed aan om hun (lage) bloedsuikerspiegel in de gaten te houden en bepaalde voedingsmiddelen met aminozuren te eten als ze later dan normaal aanschuiven voor een diner en ’s avonds goed in slaap willen vallen.

En snacken?

Snacken ’s avonds – met gezond voedsel – is ook helemaal toegestaan. “Als je honger hebt, moet je die honger zeker stillen en dus eten”, zegt Rissetto. “Maar je moet wel nadenken over wat je eet. Als je vlak voor het slapengaan suikerrijk voedsel eet, zal je lichaam het verteringswerk doen terwijl je slaapt, en dit kan je wakker houden en je slaapcyclus verstoren.”

Kortom, je hoeft je geen zorgen te maken als je je niet aan een strikt maaltijdschema kunt houden. Er is geen one-size-fits-all als het gaat om de beste tijd voor avondeten. Het enige dat telt is dat je het voedsel en de voedingsstoffen binnenkrijgt die je elke dag nodig hebt voor je algehele gezondheid. En, zo benadrukt Halperin tot slot: “Als je de ‘ideale tijd’ om te eten hebt gemist, is het beter om laat te eten dan helemaal niet.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.