voeg-deze-olie-toe-aan-je-kwark-en-je-hebt-een-van-de-gezondste-ontbijtjes-ter-wereld-268703
©Getty Images

Kwark met lijnzaadolie: volgens studies is het misschien wel het gezondste ontbijt ter wereld. Wat maakt het zo gezond? Welke lijnzaadolie is het beste? En hoe verwerk je de olie precies in je ontbijt? Wij beantwoorden al je vragen over deze gezonde kickstart van de dag (en misschien wel jouw nieuwe go-to ontbijt).

Misschien wel het gezondste ontbijt ter wereld

Veel mensen vermijden vet als onderdeel van een gezond dieet. Toch laten wetenschappelijke studies al jaren zien dat dit niet nodig en zelfs onverstandig is. Vetten kunnen helpen als je gewicht wilt verliezen en ze verminderen het risico op hartaanvallen en beroertes. Dit blijkt onder andere uit een grootschalig Spaans onderzoek met meer dan zevenduizend deelnemers, dat in 2023 werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.

Hetzelfde geldt voor het risico op de ziekte van Alzheimer, zoals een andere grote studie, ook uit Spanje, in 2021 liet zien. “Hoewel vet qua calorieën niet de lichtste van de macronutriënten is, is het in de juiste dosis en kwaliteit een uitstekende bron van energie, een perfecte smaakmaker, een bron van vitamines (vitamine E, D, K en A) en een verzadiger”, schrijft Anne Fleck in haar boek SCHLANK! und gesund mit der Doc Fleck Methode. De voedingsdeskundige vervolgt: “Vetten zijn elementaire bouwstenen voor de cellen en hormoonstoffen.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wel geldt: alleen omdat een voedingsmiddel als gezond wordt beschouwd, is het niet aan te raden het massaal te consumeren. Ook is niet elk vet aan te bevelen, alleen de goede vetten. Maar wat maakt een vet goed? Vooral de onverzadigde vetzuren, waaronder omega 3, hebben talrijke positieve effecten op het lichaam. En lijnzaadolie is bijzonder rijk aan omega 3.

Kwark met lijnzaadolie

De gezondheidsvoordelen van lijnzaadolie zijn dus bewezen in studies. De olie bevat vooral één essentieel ding: omega-3 vetzuren. En veel. Namelijk 53 gram per 100 gram. Dit betekent dat lijnzaadolie zelfs klassiekers als olijfolie en koolzaadolie ver achter zich laat. Deze onverzadigde vetzuren moet je door je voeding tot je nemen. Ze worden namelijk niet door het lichaam zelf aangemaakt, maar zijn wel heel belangrijk voor je gezondheid.

Waarom zijn omega-3 vetzuren zo gezond?

Volgens onderzoek hebben omega-3 vetten vooral een bloeddrukverlagend effect, zorgen ze voor een gezond, sterk hart en versterken ze als antioxidant het immuunsysteem. Het lichaam heeft de omega-3 vetzuren in lijnzaadolie nodig voor de opbouw van spieren. Bovendien vermindert lijnzaadolie de stijging van de bloedsuikerspiegel na een maaltijd. In gewone taal betekent dit dat als je lijnzaadolie eet, je langer een vol gevoel houdt. Daarnaast zijn omega-3 vetzuren goed voor de hersenen. Eén of twee theelepels per dag helpen om je beter te concentreren.

Welke lijnzaadolie is het beste?

“Kijk bij de aanschaf van lijnzaadolie niet alleen of-ie biologisch en koudgeperst is. Zoek ook naar termen als ‘geperst onder licht, warmte, uitsluiting van zuurstof’ of ‘omegasafe’ op de verpakking”, aldus Fleck. Dit komt omdat omega-3 plantaardige oliën extreem gevoelig zijn. Contact met licht, zuurstof en hitte zorgt ervoor dat deze oliën oxideren en geoxideerde vetten bevorderen chronische ontstekingen. Omega 3 is dus niet altijd omega 3.

Wanneer en hoe kun je lijnzaadolie het beste innemen?

Je kunt lijnzaadolie aan vrijwel elke maaltijd toevoegen. De nootachtige, beetje bittere smaak past goed bij salades als dressing of bij een zoet ontbijt. Ik doe elke ochtend twee theelepels in mijn magere kwark, met een handje bessen en in plakjes gesneden appel.

De combinatie van de twee superfoods – kwark en lijnzaadolie – heeft alles wat je wilt. De positieve eigenschappen van kwark (magere kwark is de perfecte eiwitbron, het bevat 13,5 gram eiwit per 100 gram) en lijnzaadolie vullen elkaar niet alleen goed aan, ze versterken elkaar zelfs. Het gezonde vet uit de lijnzaadolie zorgt ervoor dat de vertering van het eiwit wordt vertraagd. Dit reguleert de afgifte van insuline en de bloedsuikerspiegel blijft constant – je bent dus urenlang verzadigd. Sinds ik het gezondste ontbijt ter wereld eet, heb ik geen trek meer in eten. De rest van de ochtend dan.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.