la-citta-creativa-op-ontdekkingstocht-door-het-echte-palermo-276764

Palermo, de bruisende hoofdstad van Sicilië, is een ware samensmelting van vroeger en nu. Een plek waar het alledaagse en het uitzonderlijke onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Op ontdekkingstocht door Palermo met Eva Riccobono en Matteo Ceccarini

Voor actrice Eva Riccobono en componist Matteo Ceccarini hebben de straten van de stad een persoonlijke betekenis: hier halen ze hun creatieve prikkels vandaan. Momenteel wonen ze in Ceccarini’s geboortestad Milaan, maar de twee zijn samen met hun kinderen zeer regelmatig in Palermo te vinden. Het is de stad waar Riccobono werd opgevoed door haar Duitse moeder en Siciliaanse vader, die er nog steeds wonen.

“Sicilië is een eiland van veroveringen”, legt Riccobono uit. Al rijdend door de straten in haar Maserati Grecale vertelt ze verder: “De geschiedenis, gastvrijheid en mix van culturen van Palermo zitten in mij.” Op weg naar de Mercato di Ballarò, een van de beroemdste markten van de stad, krijgt ze een telefoontje van Ceccarini. Deze komt binnen via het touchscreen-dashboard van de Grecale – het grootste dat ooit in een Maserati te zien was. Hij nodigt haar uit voor een opening ’s avonds. “De schoonheid, cultuur, geschiedenis en kunst die deze stad omringen, hebben me gemaakt tot wie ik nu ben”, mijmert ze verder terwijl ze geniet van de ochtenddrukte op straat.

Oude tradities

De actrice parkeert haar auto in een zijstraat van de Via Maqueda, de as van het historische centrum en een van de beroemdste doorgangen van Palermo. Ze passeert een pittoreske boog en wordt opgenomen in Ballarò’s kleuren en kakofonie van geluid. Het is de oudste markt van Palermo en de vele kraampjes staan lukraak tegen de muren van afbrokkelende barokkerken, vol met verse Siciliaanse producten.

Als model werkte Riccobono met legendarische fotografen als David Bailey en Annie Leibowitz. Dankzij haar intuïtieve gevoel voor theater, deels afkomstig uit haar geboortestad, stapte ze naadloos over naar acteren.

“Markten zoals Ballarò vertegenwoordigen een authentieke duikin het verleden en de oudste tradities van deze stad. Palermo en zijn inwoners hebben me theatraliteit bijgebracht”, vervolgt ze. “En ik denk dat dit me inspireerde om het podium op te gaan en verhalen te vertellen die ver van mijn eigen verhaal afstaan.”

MASERATI

Geschiedenis fysiek voelbaar

Als artiesten die in verschillende, maar met elkaar verbonden disciplines werken, vinden Riccobono en Ceccarini inspiratie in het onophoudelijke ritme van de stad en de rijke urban spaces. “De geschiedenis is hier fysiek voelbaar”, zegt Ceccarini terwijl hij even afgesloten is van de buitenwereld in de serene, contemporary gallerieën van het onlangs gerestaureerde Palazzo Butera van Palermo.

In zijn werk als componist en geluidsontwerper werkte hij samen met bekende internationale modehuizen en filmmakers. Hij vertelt over de rol die stilte speelt in zijn werk: “In stille staat creëert de geest verschillende geluiden en associaties. Zo worden ideeën geboren.”

Ceccarini wordt elke keer dat hij Palermo bezoekt geïnspireerd door de culturele veelzijdigheid van de stad. “Het geluid is heel bijzonder, overweldigd door het marktplein, spelende kinderen, claxons, schreeuwende mensen; er zijn veel achtergrondgeluiden”, vertelt hij terwijl hij door de galerie loopt. “Zelfs de Siciliaanse taal is anders dan het traditionele Italiaans, het is muzikaler en melodieuzer.”

De luxe van het leven

Net als Riccobono en Ceccarini belichaamt de Grecale-lijn van Maserati de waarden van Italiaanse luxe in een nieuw tijdperk van creativiteit en innovatie. De auto past naadloos bij de gevarieerde creatieve levensstijl van het stel en is een veelzijdige en extreem comfortabele metgezel tijdens tochten door de stad. De Grecale wordt geproduceerd in Italië, hij symboliseert vindingrijkheid en het vermogen om te innoveren en ontwikkelen. Mét een blik op de toekomst en zonder diens DNA uit het oog te verliezen.

Terwijl de warme dag overgaat in een pastelkleurige schemering, rijden Riccobono en Ceccarini de avond in. Achter het stuur van hun Grecale denkt Ceccarini na over het eeuwige belang van reizen om inspiratie op te doen: “Elk moment is uniek, met een specifiek licht of specifieke sfeer.” Terwijl hij de auto door de Porta Felice rijdt, al eeuwenlang een belangrijke toegang tot het historische centrum van Palermo, concludeert hij: “Reizen, geïnspireerd raken en  unieke momenten ervaren. Dat is de grootste luxe in ons leven.”

Ontdek hier meer over Grecale.