zo-vaak-zou-je-jouw-haar-moeten-wassen-op-basis-van-je-haartype-284102
©Lemmie van den Berg, Vogue Nederland, januari/februari 2024

Hoe vaak moet je je haar wassen? Dat is een vraag die bijna iedereen zich stelt. Als het gaat om het wassen van je haar, moet je of elke dag je lokken verwennen met een wasbeurt, of proberen zo lang mogelijk te wachten tussen twee wasbeurten. Dr. Rashmi Shetty, oprichter van Ra Skin & Aesthetics, gelooft echter dat geen van beide ideaal is. Laat de conditie van je haar en hoofdhuid bepalen hoe vaak je je haar moet wassen.

Let op je hoofdhuid

Bij het opstellen van een haarwasschema raadt dr. Shetty aan niet alleen rekening te houden met je hoofdhuid, maar ook met de huid van je gezicht en lichaam. “Als je bijvoorbeeld puistjes of onzuiverheden hebt op een van deze gebieden, is dat een indicatie dat je hoofdhuid niet schoon genoeg is en dat je je haar vaker moet wassen. De hoofdhuid moet hetzelfde worden behandeld, omdat deze de gezondheid van je haar en de huid op je gezicht, schouders en rug beïnvloedt”, adviseert ze.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hoe vaak je je haar moet wassen op basis van je haartype

Omdat verschillende haartypes wisselende hoeveelheden hydratatie en reiniging nodig hebben, volgt hier dr. Shetty’s gids voor het opstellen van het perfecte wasschema – uitgelicht per haarsoort:

Vet haar

Hoe verleidelijk het ook lijkt om je hoofdhuid droog te schrobben van alle viezigheid en vet, de waarheid is dat extreem vaak wassen je haar kan ontdoen van zijn essentiële oliën en de productie van olie in de hand werkt. Een vuistregel is dat je je haar om de dag wast met een sulfaatvrije shampoo.

Fijn haar

Omdat dit haartype vatbaarder is voor vet op de tweede dag, kun je in de verleiding komen je haar vaker te wassen. Om je hoofdhuid echter niet uit te drogen, helpt het om het haar drie keer per week te wassen met een volumeshampoo.

Droog haar

Je hoofdhuid is misschien aan de droge kant van het spectrum, maar dat geeft je geen vrijbrief je lokken niet zorgvuldig te wassen. Gebruik twee of drie keer per week een vochtinbrengende shampoo, gevolgd door een hydraterend masker voor een extra vochtboost.

Roosgevoelig haar

Net zoals je acne op je gezicht zou behandelen, heeft ook een hoofdhuid met roos speciale zorg en behandeling nodig. Omdat de olie op de hoofdhuid een geschikte omgeving voor roos kan creëren, kan je je haar dagelijks wassen om ophoping op de hoofdhuid te voorkomen.

Krullend haar

Je haar aan de lucht laten drogen is niet ideaal. Daarom is het goed nieuws dat je lokken ook niet extreem vaak gewassen hoeft te worden. Als je hoofdhuid bijzonder droog is, kun je je shampooroutine terugbrengen tot één keer per week, waarbij je ook zeker niet moet bezuinigen op conditioner.

Haarolie gebruiken

Als je het maximale uit je lokken wil halen, zou je jouw wasroutine kunnen aanvullen met een consequente oliebehandeling. “Het aanbrengen van warme olie voordat je je haar wast, is een uitstekend middel om de hydratatie te stimuleren – tenzij je een vette hoofdhuid hebt. Zo niet, breng de olie dan met je vingertoppen royaal aan vanaf de wortels tot in de punten. Sommige mensen hebben de neiging het haar na het aanbrengen van de olie twee of zelfs drie keer te wassen (wat zónder olie juist een must is). Dit droogt het haar echter verder uit en doet het effect van de olie teniet – een enkele wasbeurt is voldoende”, besluit dr. Shetty.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue IN.