blauwe-oogmake-up-is-de-beautytrend-van-dit-voorjaar-291885
©@victoriabeckham

Elk seizoen wordt gekenmerkt door een kleur. Zo hoort ook bij het aanbreken van de lente een nieuwe trending tint. Greta Gerwigs Barbie gaf vorig jaar het startsein voor een roze vloedgolf. In het najaar was het de beurt aan rood en nu lijkt het er toch op dat ook die kleur van de troon is gestoten. De catwalks en onze feeds hebben gesproken: blauw wordt de kleur waar we niet meer omheen kunnen. Niet alleen wat betreft mode, de kleur zal ook de beautywereld domineren. Enter blauwe oogmake-up.

Blauwe oogmake-up

De mooiste beautylooks met blauwe oogmake-up sieren al een tijdje mijn tijdlijn. Van diepblauwe mascara’s en popping eyeliners tot ultrazachte, subtiel aangebrachte, babyblauwe oogschaduw – de kleur is veelzijdig en zorgt voor vele prachtige looks. Niemand minder dan Victoria Beckham springt ook in op de trend en brengt in een video op Instagram een blauwe oogschaduwstick aan uit haar eigen make-uplijn.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Terug van weggeweest

Beautyliefhebbers op social media halen inspiratie uit iconische blauwe make-uplooks uit het verleden. Het is namelijk zeker niet de eerste keer dat blauw hoogtij viert in beautyland. De kleur heeft er een handje van zo nu en dan weer op te duiken. In de geschiedenis had blauw namelijk vele momenten met adembenemende looks waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Voorbeelden? De allereerste barbiepop uit 1959 droeg blauwe oogmake-up, wat te denken van de kenmerkende blauwe oogleden van Twiggy? Elizabeth Taylor als Cleopatra in de jaren zestig, Kate Moss, PJ Harvey en de Spice Girls in de jaren negentig en Aaliyah, Britney Spears en Christina Aguilera in de noughties. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Elizabeth Taylor in 'Cleopatra' (1963), Christina Aguilera bij 'The Late Show with David Letterman' (2000), en Bella Hadid bij de Miu Miu fashion show (2020) dragen blauwe oogmake-up.
©Getty Images
Elizabeth Taylor in 'Cleopatra' (1963), Christina Aguilera bij 'The Late Show with David Letterman' (2000), Bella Hadid bij de Miu Miu fashion show (2020)

Dat de kleur nu weer fris aanvoelt, komt niet alleen door het feit dat we blauw een tijdje (in zulke groten getale) niet meer hebben gezien, maar ook omdat het een goede tegenhanger is van de kleuren die de afgelopen seizoenen domineerden. Warme tinten (denk aan roze, rood en bruintinten) zijn populairder in de beautywereld omdat ze warmte en levendigheid toevoegen in het gezicht. Blauw is een ‘koele’ kleur en wordt niet zo snel geassocieerd met een alledaagse make-up look.

Dit betekent echter niet dat blauwe oogmake-up geen gangbare kleur is om te dragen. Integendeel, blauw geeft een onverwachte en verfijnde twist aan je make-uplook. Het zorgt voor een open en frisse blik; perfect dus voor het lenteseizoen.

Onze favoriete items

Laat je dus niet afschrikken door de uitgesproken kleur, blauw verwerken in je look is eenvoudiger dan je denkt. Ga je voor een koele smokey eye of kleur je het liefst je hele ooglid met één babyblauwe tint? Met deze producten creëer jij in een handomdraai een prachtige blauwe make-uplook.

Oogschaduwstick

Lichtblauwe oogschaduw stick van Victoria Beckham
©Victoria Beckham

Lichtblauwe oogschaduwstick van Victoria Beckham Beauty, € 38,95

Azure blauwe mascara

Azure blauwe mascara van Yves Saint Laurent.
©Yves Saint Laurent

Mascara van Yves Saint Laurent, € 41,62

Diepblauwe eyeliner

Duo penceel

Duo oogpenceel van Estée Lauder in licht- en donkerblauw.
©Estée Lauder

2-in-1 oogpenceel van Estee Lauder, € 34

Single oogschaduw

Single oogschaduw van Mac in kobalt.
©MAC

Single oogschaduw van Mac in kobalt, € 22

Liquid oogtint

Vloeibare chrome oogschaduw van Giorgio Armani, € 40

Vloeibare oogtint van Giorgio Armani.
©Giorgio Armani

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.