dit-is-de-een-minuut-regel-zo-verbeter-je-je-huid-in-60-seconden-297671
©KATE DAVIS-MACLEOD, VOGUE, NOVEMBER 2023

Wat als we je vertellen dat je maar 60 seconden nodig hebt om je huid zichtbaar te verbeteren? Ja, slechts één minuut is genoeg om een schonere, helderdere en beter gehydrateerde teint te krijgen. Lena de Pons, apotheker en beauty-expert op social media (@lenadepons), raadt haar klanten aan om zestig seconden de tijd te nemen voor hun gezichtsreiniging. We weten allemaal dat we minimaal twee minuten onze tanden moeten poetsen. Nou, dat geldt dus ook voor ons gezicht – maar dan één minuut. Want of het nou gaat om mond- of gezichtsreiniging: tijd is heel belangrijk. Dit is de één-minuut-regel.

De één-minuut-regel

Om uit te kunnen leggen wat de één-minuut-regel inhoudt, vertelt De Pons eerst wat je moet weten over een cleanser. “Een cleanser is als afwassen met afwasmiddel: het reinigt, ontvet en ontkalkt, en je laat de zeep over de vaat gaan, wrijft het erin en spoelt het af met water.” Toch is er – uiteraard – een verschil. “In het geval van afwasmiddel wordt er gebruik gemaakt van krachtige stoffen, die hun werk doen op de oppervlakte: ze omsluiten het vuil en voeren het af. Dit werkt goed en snel in het geval van de vaat, maar voor je huid wil je niet agressieve stoffen gebruiken, maar juist milde.”

“Om terug te komen op het voorbeeld van afwassen: hoe zien je handen eruit na het afwassen? Droog en strak. De stoffen verwijderen al het vuil en vet dat ze tegenkomen – dus ook het vuil op je handen. Op de huid bevindt zich de hydrolipidenfilm, een mengsel van water en vetten dat onze huid gehydrateerd houdt en nog vele andere functies heeft. Als we zeep gebruiken die té reinigend is, verwijderen we inderdaad vuil, maar óók de hydrolipidenfilm. Hierdoor wordt je huid droog, vandaar de trekkerigheid en in sommige gevallen zelfs schilfers en roodheid. Het geeft aan dat je huid om hulp schreeuwt.”

Tijd is belangrijk

De oplossing volgens De Pons? Een zachte reiniger gebruiken. Maar, zo stelt De Pons: “Zelfs rozen hebben doorns”. Zachte reinigingsmiddelen zullen de hydrolipidenfilm van de huid misschien niet verwijderen, maar het zal wel langer duren voordat het vuil van je gezicht is verwijderd. En dat is waar de effectieve één-minuut-regel om de hoek komt kijken.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

“Wanneer we reinigingsmiddelen gebruiken die geschikt zijn voor gezichtsreiniging, moeten we ze de tijd geven om de huid goed te reinigen. Heb je niet een heel schoon gevoel als je klaar bent met reinigen? Dan kan het zo zijn dat je de cleanser niet genoeg tijd geeft om al het vuil weg te wassen. Daarom raad ik het altijd aan om de cleanser één minuut lang in te masseren, voordat je het afspoelt. Soms zijn niet nieuwe routines of dure producten de oplossing voor je huidproblemen, maar gewoon, genoeg tijd besteden aan het correct gebruiken van de producten die je al hebt.”

Een vorm van selfcare

Bovendien kan 60 seconden aan jezelf en je huidverzorging besteden ook je mentale en emotionele welzijn verbeteren. “Veel van mijn klanten passen de één-minuut-regel toe terwijl ze andere selfcare-oefeningen doen die een vergelijkbaar tempo vereisen, zoals mindfulnessoefeningen. Zo wordt de één-minuut-regel bijna een soort therapie”, vervolgt ze. “Misschien voelt een minuut lang cleansen in eerste instantie namelijk als lang aan. Maar zie het dus als tijd met jezelf: een moment van rust, een moment van reflectie en zelfzorg.”

Wat moeten we nog meer weten over de handeling van het cleansen? “Om de cleanser goed te laten werken, moet je genoeg water toevoegen”, stelt De Pons. “Daarom raad ik het altijd aan om de cleanser aan te brengen op natte handen en een nat gezicht. De handeling is vervolgens heel eenvoudig: doe de cleanser in je hand, wrijf je handen tegen elkaar om schuim te creëren en breng dat met ronddraaiende bewegingen over je hele gezicht aan. Blijf het product 60 seconden lang inmasseren en wees niet bang om meer water aan het mengsel toe te voegen als dat nodig is. Spoel je gezicht tot slot af met veel water (altijd lauwwarm!) en dep je gezicht droog met een schone handdoek.”

De juiste cleanser

Voor welke cleanser je ook kiest, “hij moet voldoen aan je smaak, behoeften en doelen op basis van je huidtype”, stelt De Pons. “Als je niet precies weet wat je nodig hebt, is mijn advies om te kiezen voor formules die claimen voor de gevoelige huid te zijn: deze producten bevatten precies genoeg ingrediënten om de huid te reinigen, en houdt de huid kalm.” Ze noemt enkele van haar favoriete reinigers: “Mijn favorieten en de cleansers die ik het meest aanbeveel in de apotheek, zijn Arturo Alba’s Foaming Recovery Cleanser voor de normale tot droge huid, GH 5 Cleansing Gel voor de gecombineerde tot vette huid en Sensilis’ Gentle Cleansing Mousse voor de gevoelige huid. Als goedkoop alternatief zijn de reinigers van CeraVe ook een goede keuze.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue Spanje.