Hoewel UVB in het UV-licht verantwoordelijk is voor de (meer zichtbare) verbranding – en we ons daar meestal meer op richten omdat de schade snel te zien is – is het belangrijk ervoor te zorgen dat SPF ook bescherming biedt tegen UVA. UVA-schade leidt tot fijne lijntjes, pigmentatie, een ongelijkmatige huidtextuur, grote poriën, een grovere huid en verlies van collageen. “Strandvakanties zijn niet zozeer het probleem. Het is meer het alledaagse. Denk aan een half uurtje wandelen tussen de middag.” Een breedspectrum SPF biedt een aanzienlijke bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen, en wordt geadviseerd voor alle huidtinten.
Doen: de juiste zonnebrandcrème voor jouw huid
Er zijn twee soorten filters in zonnebrandcrèmes: chemische en fysische. Chemische filters bevatten ingrediënten zoals octinoxaat en oxybenzone. Deze zonnebrandcrèmes absorberen UV-licht om huidbeschadiging te voorkomen. Fysische zonnebrandcrèmes bevatten mineralen die meestal gebaseerd zijn op zinkoxide en titaniumdioxide. Deze ingrediënten beschermen de huid door het licht zowel te weerkaatsen als te absorberen.
De beste bescherming? Volgens Dr. Bunting is dat een combinatie van zowel fysische als chemische bestanddelen die “een zeer goede breedspectrumdekking tegen zowel UVA- als UVB-stralen” biedt. Helaas krijgen veel mensen een witte waas van zonnebrandcrèmes met chemische filter. Hierom krijgt de fysische filter vaak de voorkeur, omdat deze die gevreesde waas op de huid voorkomt. Al doen de formules van nu dit al wel een stuk minder.
“Als je gevoelig bent of last hebt van roodheid, couperose of eczeem in je gezicht, is een minerale zonnebrandcrème meestal zachter”, aldus dr. Bunting. “Dat is ook het type dat we vaak gebruiken na ingrepen als laseren of peelings, of wanneer de huidbarrière is aangetast. Je kunt met beide een goede UVA- en UVB-bescherming krijgen.”