5-wellnesstrends-die-nog-groter-worden-in-2022-van-good-old-wandelingen-tot-healthtrackers-203832
©Getty Images

Als we naar de wellnesstrends van 2022 kijken, zien we dat we ook dit jaar extra goed voor ons lichaam en onze geest willen zorgen. Een logische tendens, aangezien we nog altijd middenin een pandemie zitten, waarin het begrip self-care een nieuwe betekenis heeft gekregen. Hoewel het lijkt dat we bijna bij de eindstreep zijn, heerst er nog onzekerheid. Daarom blijft zorgen voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn essentieel.

Wellnesstrends 2022

Hieronder vind je dé wellnesstrends die in 2022 alleen maar populairder worden. Van een good old wandeling tot therapeutische psychedelica.

Silly little walks

In 2020 draaide het allemaal om de sanity walk, een wandeling puur om even de deur uit te zijn. Vorig jaar zijn er veel nieuwe wandelfenomenen bijgekomen. Zo is er de silly little walk, die Vogue’s editor Emma Specter omschrijft als “een solo-wandeling zonder doel – gewoon een verlangen om weer even onder de levenden te zijn.” Of beter gezegd: wanneer je gek wordt als je nog een seconde langer in je appartement blijft. Ander soort wandeling? De hot girl walk, een TikTok-trend, de hashtag heeft bijna 50 miljoen views. Tijdens deze walk denk je na over dingen waar je dankbaar voor bent, over je doelen en hoe je ze gaat bereiken. En natuurlijk over hoe hot je bent.

“Wandelen is de populairste fysieke activiteit ter wereld en een van de gezondste dingen die we voor ons lichaam kunnen doen”, zegt Jay Blahnik, senior director fitnesstechnologie bij Apple. Hij heeft geholpen bij de introductie van Apple Fitness+, dat gebruikers uitnodigt te wandelen terwijl ze luisteren naar een invloedrijk persoon, zoals country-icoon Dolly Parton of actrice Uzo Aduba. “Zelfs in deze uitdagende periode is wandelen een activiteit die voor veel mensen beschikbaar is gebleven.” Volgens onderzoek van schoenenfabrikant Rockport wandelt 53% van ons één tot vijf kilometer meer per dag in vergelijking met voor de pandemie. Laten we dat vooral volhouden.

De potentie van psychedelica

Ook ‘psychedelische wellness’ blijft groeien. In de VS zien we hoe hallucinerende middelen, zoals ketamine, LSD en MDMA, steeds meer onderzocht worden om geestelijke gezondheidsproblemen te behandelen.

“Het huidige model voor de behandeling van problemen als angst en depressie is gewoon niet erg goed”, legt Frederick Streeter Barrett uit, assistent-professor in de psychiatrie en gedragswetenschappen aan de Johns Hopkins School of Medicine. “Patiënten slikken elke dag pillen, jarenlang. Deze medicijnen hebben niet alleen nare bijwerkingen, ze werken vaak niet eens. Met psychedelica ondersteunde therapie kunnen we iemands leven echt veranderen met slechts één of twee sessies, omdat je het lijden bij de bron aanpakt.”

Daarmee is er ook een toename van psychedelische retraites en groepen. Neem bijvoorbeeld het Ancestor Project, een black-owned collectief dat psychedelische educatie en veilige ceremonies aanbiedt aan mensen binnen de BIPOC-community.

“Er is veel angst en schaamte rondom het gebruik van deze medicijnen. Ze zijn gecategoriseerd als drugs door hetzelfde systeem dat de War on Drugs heeft gecreëerd. Dat systeem is decennialang gebruikt om onze community te onderdrukken”, vertelde Charlotte James, mede-oprichter van het Ancestor Project, eerder aan Vogue. Nu psychedelica steeds meer opduiken in de medische wereld en de geestelijke gezondheidszorg, is het belangrijk dat de behandelingen veilig en cultureel verantwoord zijn.

Healthtrackers

Hoe meer technologie, hoe meer we onze gezondheid willen tracken. En dat is precies wat de volgende generatie draagbare apparaten doet. Bijvoorbeeld de Apple Watch 7.0-serie met bloedzuurstof sensor; een algemene indicator van je gezondheid. Tijdens COVID-19 erg nuttig, omdat een laag zuurstofgehalte een symptoom van het virus kan zijn. Dan is er het nieuwste model van de Oura-ring, een slaap- en activiteitstracker die je lichaamstemperatuur, ademhalingsfrequentie, hartslag en slaapkwaliteit monitort. Hiermee kun je door middel van een score meten of je voldoende slaap hebt gehad en of je activiteit-rustbalans in orde is. Hoewel deze wearables in het verleden veel kritiek kregen – te veel fixatie op getallen – zijn ze nu veel holistischer en meer gericht op algemeen welzijn en balans.

Menstruatie: minder taboes

Voor veel vrouwen hebben de ups en downs tijdens de pandemie geleid tot verstoorde cycli en verergerde PMS-symptomen. De positieve kant hiervan is dat we als samenleving progressiever worden als het om menstruatie gaat. Deze verschuiving heeft geleid tot de groei van door vrouwen geleide bedrijven die pionierswerk verrichten op het gebied van menstruatiezorg. Van nieuwkomer Looni, een platform gewijd aan het helpen van mensen die lijden aan menstruatiepijn, tot de Period Company. Dat de milieu-impact van tampon- en maandverband gebruik belicht en betaalbaar maandverband met unieke anti-lektechnologie aanbiedt. Er is nog een lange weg te gaan, maar in 2022 is er meer vooruitgang op het gebied van menstruatie. Dan hebben we het over innovatieve, stigma bestrijdende producten, maar ook over duurzamere strategieën.

Plant-based diëten

Wat jouw dieet ook is, er is waarschijnlijk een nieuwe term voor. Twee nieuwere termen zijn ‘flexitarisme’ – een combinatie van flexibel, vegetarisch en reducetarisme – minder vlees, minder zuivel en minder eieren eten. Ze hebben één ding gemeen: minder dierlijke producten consumeren. Relevanter dan ooit, aangezien een derde van de Amerikanen en bijna de helft van de Europeanen zegt dat ze minder vlees eet dan een jaar geleden. Als gevolg daarvan blijft de markt voor plantaardige producten groeien. Ook is het steeds makkelijker om waardige alternatieven te vinden voor dierlijke producten.

Deze nieuwe diëten benadrukken het belang van hoogwaardige en duurzaam verkregen producten, zoals zalm uit rivieren en biologische eieren. Het behoeft geen betoog dat deze plant-based mentaliteit niet alleen beter is voor onze gezondheid, maar ook voor onze planeet.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.