ade-2022-dit-is-alles-wat-je-wil-weten-over-het-dance-event-226390
©DUY QUOC VO, Vogue Nederland, September 2022

Het Amsterdam Dance Event, ook bekend als ADE, gaat binnenkort van start. Van woensdag 19 tot zondag 23 oktober 2022 kun je weer helemaal (post-covid) genieten van het evenement. Met honderden feesten door heel Amsterdam, stellen we ons zo voor dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ook kun je natuurlijk niet overal bij zijn. Daarom hebben wij onze favorieten voor je op een rij gezet. Kortom: dit is alles wat je wil weten over de 27e editie van ADE.

Wat is ADE?

Oktober in de hoofdstad betekent voor velen: uitkijken naar ADE. Het Amsterdam Dance Event is, without a doubt, het grootste en leukste dance-muziekfestival van de wereld. En dat op eigen bodem. Ieder jaar komen wereldwijd duizenden bezoekers naar Amsterdam. Het festival is vooral gericht op elektronische muziek, zoals techno en house. Ook is het belangrijk om te weten dat ADE uit twee delen bestaat: ADE By Day en ADE By Night. Overdag is ADE een educatief platform met ADE Pro als ultieme business- en inspiratiebijeenkomst voor de elektronische muziekindustrie. Creatieve geesten kunnen dan netwerken, inspiratie opdoen en kennis uitwisselen. ADE By Night is  feest. Dj’s en artiesten uit de hele wereld staan op verschillende locaties in Amsterdam.

Dit kun je verwachten van ADE 2022

ADE draait weer als vanouds: groovy housemuziek, De School (club in Amsterdam-West) is weer open, DJ’s uit binnen- en buitenland staan op de line-up en (natuurlijk) feesten die doorgaan tot de volgende ochtend. Pak je agenda er maar bij, want onderstaande evenementen wil je echt niet missen.

Wat je écht niet mag missen

Desperados opent eigen club tijdens ADE

Je haar laten stylen op de beats van de DJ? Dat kan in Desperados The Cut Club. Op woensdag 19 oktober opent The Cut Club namelijk voor het eerst tussen 18:00 en 22:00 uur haar deuren. Start je ADE-avontuur goed met een unieke avond vol muziek, heerlijke drankjes en jouw nieuwe opvallende haarstijl gecreëerd op de beats van toffe upcoming DJ’s van dit moment. Om een aantal namen te noemen: BELLA, Lucky Done Gone en Julian Anthony. You don’t want to miss this. Schrijf je hier in voor The Cut Club gastenlijst. Wees snel, want vol = vol. 

Desperados The Cut Club, Spaarndammerstraat 460, Amsterdam

Het Weekend in De School

Het zal je vast niet zijn ontgaan: De School, de club in Amsterdam-West, is na een lange sluiting weer open. In het voormalige LTS-schoolgebouw zijn tijdens ADE vijf dagen lang evenementen. Echter, de meeste mensen kijken toch uit naar Het Weekend. De line-up van dit 48 uur+ durende evenement op zaterdag 22 oktober moet nog bekend worden gemaakt, maar De School kennende zal deze niet teleurstellen.

De School, Doctor Jan van Breemenstraat 3, Amsterdam

RADION 

RADION is inmiddels een vast begrip in het Amsterdamse nachtleven. Vooral tijdens ADE organiseert de club, bekend als cultureel centrum, geweldige evenementen. Opmerkelijk is het event op dag één van ADE gecureerd door Kromanti Agency vol dj’s uit Berlijn en Amsterdam. Het gepassioneerde booking-agentschap dat upcoming dj’s binnen no-time in household names transformeert laat woensdag 19 oktober zien waar ze voor staan met een ijzersterke line-up. Om een aantal namen te noemen: AMORAL, Cybersex, Flits, Hitam, Ignez, Rein Ole, TWR72 en Windfuhr.

Radion, Louwesweg 1, Amsterdam

ADE in Nxt Museum

Amsterdam Dance Event is terug in Nxt Museum voor drie spectaculaire nachten vol vernieuwende audiovisuele ervaringen. Denk: muziek, kunst en ultramoderne technologie – en dat alles op de dansvloer. ADE in Nxt Museum is dé plek voor een intieme, multidimensionale danservaring waarbij je al je zintuigen kunnen laten prikkelen. Het Artist in Residence-programma, gecureerd in samenwerking met Transmoderna en Dixon, brengt ook dit jaar weer lokaal en internationaal talent bij elkaar in een dance-evenement dat de diversiteit viert en genre grenzen verlegt.

Nxt Museum, Asterweg 22, Amsterdam

Radio Radio

Wie van intieme feestjes houdt moet bij Radio Radio zijn. De club naast de Gashouder in Amsterdam-West cureert dit jaar weer een stel intieme feestjes. Op vrijdag de 21e kun je genieten van wobbelbas-liefhebber Darwin, diepe techno en breakbeats van de Bristolse re:ni en natuurlijk Ploy. Menig UK bass liefhebber kan zich ook nog verliezen in de muziek van Hessle Audio, Livity Sound en Timedance in Radio Radio.

Radio Radio, Pazzanistraat 3, Amsterdam

Audio Obscura (met Peggy Gou) 

Stop de persen: Audio Obscura organiseert donderdag 20 oktober een event in dansclub Raw Factory en niemand minder dan Peggy Gou komt daarvoor naar Amsterdam. Geniet vanaf 21:00 uur (tot een uur of 06:00) ook van Adriatique, Âme, Mano Le Tough en nog meer toffe namen.

Raw Factory, Joan Muyskenweg 39, Amsterdam

DJ Bone’s Homeless Homies 

Blok zaterdag 22 oktober vanaf 12:00 maar alvast in je agenda. De iconische DJ Bone en zijn vrienden gaan dan een 8 uur durende, 4 kamer grote, dag-rave draaien. De line-up is om gelukkig van te worden. Om een aantal uit de lijst te noemen: Grace Dahl, Marrøn, Hiroko Yamamura, Gerard not Gerald en natuurlijk DJ Bone zelf. Iets nieuws dit jaar: dj’s en artiesten doneren persoonlijke en professionele items op de eerste stille veiling van ADE. Het bieden begint om 13:00 uur (bieders moeten aanwezig zijn op het evenement). Aan het einde van het feest neem je de items waarop je succesvol hebt geboden mee naar huis. 100% van de opbrengst komt ten goede aan de Homeless Homies en De Regenboog Groep.

Radion, Louwesweg 1, Amsterdam

Blends in The Loft

Dit ADE komt Blends naar The Loft voor hun unieke mix van West-Afrikaanse afrobeat en Zuid-Afrikaanse elektronische muziek. Kun je de vibes op de 16e verdieping met uitzicht op onze hoofdstad voorstellen? Blends zal zowel de newschoolers als bekende koppen aanspreken met de beste geluiden van nieuw en oud gedurende de hele nacht. De line-up is geweldig. Philo Louzolo en MC Gary Black laten hun talenten zien. Wie je nog meer echt wilt zien: Henry X. Hij is een afrobeat pionier en iemand die alle soorten elektronische Afrikaanse muziek kan mengen tot een Blends fusion.

The Loft ADAM Toren, Overhoeksplein 1, Amsterdam

Benieuwd welke evenementen er nog meer zijn? Kijk dan even op de website van ADE, dan kun je wellicht meer feesten aan je lijst toevoegen.