ook-modemerken-schitteren-met-interieurcollecties-op-salone-del-mobile-milano-250295

De mooiste locaties, winkels en galeries in Milaan zijn deze week het toneel voor Salone del Mobile, ofwel Milan Design Week 2023. De Salone geeft ontwerpers de kans hun nieuwste collectie te presenteren. Ook de modewereld is deze week ruim vertegenwoordigd.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Onder andere G-Star presenteert een collectie in samenwerking met de Nederlandse ontwerper Maarten Baas. Loewe presenteert met creatief directeur Jonathan Anderson een reeks stoelen en Dior komt opnieuw met een ontwerp in samenwerking met Philippe Starck. Wij zetten alle hoogtepunten van Milan Design Week 2023 op een rij.

Highlights Milan Design Week 2023

Van speelse stoelen van Loewe tot sieraden van het Nederlandse duo Tweek-Eek. Hieronder vind je het beste van wat de Italiaanse beurs te bieden heeft.

Dior x Philippe Starck

Dit jaar komt Dior in samenwerking met Philippe Starck met een nieuwe reeks stoelen. Vorig jaar presenteerde Dior de collectie genaamd Miss Dior en dit jaar breidden ze uit met Monsieur Dior. Volgens Starck de perfecte aanvulling op de eerder uitgebrachte stoel. “Dit duo is perfect in evenwicht à la kracht en lichtheid en yin en yang. Miss Dior en Mr. Dior, Catherine en Christian Dior (zus en broer), de stoel en de fauteuil; het is het verhaal van een sublieme en complementaire dualiteit.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dior Official (@dior)

Bottega Veneta

Bottega Veneta werkte opnieuw samen met architect en kunstenaar Gaetano Pesce aan een reeks limited edition handtassen. De tassen worden in een speciaal ingerichte ruimte aan de Via Montenapoleone vertoond. De ruimte zal gevuld worden met rijkversierde taferelen geïnspireerd op het werk van Pesce. “Waar je eigenlijk doorheen loopt is de omtrek van een figuur die op een basket schiet. Hij vertegenwoordigt bijna een overwinning – het is niet duidelijk of hij erin gaat. In dit geval is de overwinning de ontdekking. Het ontdekken van taal en voorstelling: het gaat om het openen van nieuwe wegen voor vormgeving en ontwerp”, aldus Pesce over de installatie. De tassen zijn uniek en versierd met prints van Pesces schilderijen.

Tas in de installatie van Pesce voor Bottega Veneta tijdens de design week milan 2023
©Bottega Veneta
1/5
Native Share

Tweek-Eek

Het Nederlandse duo Roos en Geertje Eek – dochters van de Eindhovense meubelontwerper Piet Hein Eek – richtten sieradenmerk Tweek-Eek op om nieuwe manieren van sieraden maken te ontdekken. Centraal staat het werken met nieuwe machines om juwelen te ontwikkelen die anders zijn dan de traditionele: duurzamer en vernieuwend. Na hun succes op de Nederlandse markt besloot het duo nu ook internationaal de markt te betreden. Dit doen ze in kunstgalerij Rossana Orlandi.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door jewelry /TWEEK-EEK (@tweek_eek)

G-Star en Maarten Baas

Ook het Nederlandse jeansmerk G-Star presenteert een installatie tijdens de Salone 2023. Dit keer gaat het label een samenwerking aan met Maarten Baas, een ontwerper bekend om zijn spraakmakende installaties en ontwerpen. Met de tentoonstelling More or Less onderzoeken G-Star en Baas de spanning en dualiteit tussen het verlangen naar meer en de behoefte aan minder. De installatie bestaat uit drie kasten gebaseerd op de vorm van een jeans en, je verwacht het niet, een vijftien meter lange privéjet. Alles is gemaakt van gerecyclede G-Star-jeans.

Vliegtuig van g-star spijkerbroeken tijdens de Milan Design Week 2023
©G-Star
2/5
Native Share
Kasten geïnspireerd op spijkerbroeken van G-Star
©G-Star
3/5
Native Share

Loewe

Ongetwijfeld een van de meest spraakmakende modemerken op de Salone in Milaan is Loewe. De collectie trok vorig jaar al veel bekijks. Dit jaar zijn ze terug met een reeks nieuwe stoelontwerpen die corresponderen met de surrealistische en speelse visie van creatief directeur Jonathan Anderson. Voor de design week dit jaar werkte Loewe samen met de Belgische ontwerper Vincent Sheppard. Hij mocht acht vintage zitstoelen omtoveren tot ware kunstobjecten. Het leukste aan deze tentoonstelling is dat alle stoelen te koop zijn in combinatie met een matchende Loewe-tas.

Een ontwerp van Loewe tijdens de design week in Milan
©Loewe
4/5
Native Share

Hermès

Als er een merk synoniem staat aan stille luxe is dat het Franse modehuis Hermès. Voor de design week toverde het label opnieuw sportcentrum La Pelota in de Milanese wijk Brera om als tentoonstellingsruimte voor hun nieuwste interieurcollectie. Een minimalistische sfeer is terug te vinden in meubelstukken die geïnspireerd zijn op de middeleeuwen. Waaronder mondgeblazen tafellampen ontworpen door Harri Koskinen die doen denken aan lantaarns, met de hand geborduurde tapijten met grafische patronen en verfijnde gestoffeerde houten stoelen geïnspireerd op ontwerpen uit de jaren dertig.

Twee lampen uit de nieuwe collectie van Hermes die gepresenteerd zullen worden tijdens de design week milan 2023
©Hermes
5/5
Native Share