win-kaarten-voor-de-tentoonstelling-golden-boy-gustav-klimt-in-het-van-gogh-museum-231134
©Ellen von Unwerth, Vogue Nederland, december 2022

In Vogue’s decembernummer staat een heel bijzondere fotoshoot, geschoten door Ellen von Unwerth, in Slot Belvedere. Dit paleizencomplex in Wenen bezit een bijzondere collectie schilderkunst, van onder anderen Gustav Klimt. In het Amsterdamse Van Gogh Museum is momenteel de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt te zien over deze ‘gouden’ kunstenaar. Goed nieuws: via Vogue.nl maak je kans op kaarten.

Golden Boy Gustav Klimt

Grote kans dat je bekend bent met het werk van Gustav Klimt (1862- 1918) – al is het maar omdat je ooit een van de talloze reproducties van zijn schilderijen hebt gezien. Zijn kunstwerk De Kus (1907/1908) – met daarop een man die een vrouw zoent, omringd door echt goud – is een iconisch beeld. Ook zijn andere sterke vrouwenportretten, zoals Judith (1901), zijn wereldberoemd.

Klimts gebruik van goud komt natuurlijk terug in de tentoonstellingsnaam Golden Boy. Maar Klimt was ook ‘goud waard’ vanwege zijn enorme talent. Niet voor niets beïnvloedde hij vele anderen. Al werd de Oostenrijker op zijn beurt ook weer beïnvloed door andere kunstenaars – iets wat je duidelijk terugziet in de tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

Gustav Klimt, Emilie Flöge
©Wien Museum
Gustav Klimt, Emilie Flöge, 1902 (met aanpassingen tot 1908), Olieverf op doek, 178 x 80 cm

Van Gogh Museum

De ondertitel van deze expositie luidt dan ook: Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse. In de tentoonstelling is te zien hoe Klimt inspiratie haalde uit – uiteraard – werk van Van Gogh, maar ook Monet, Matisse en Rodin. Als medeoprichter van kunstenaarsvereniging Wiener Secession was Klimt een voorloper op het gebied van West-Europese kunst. Hij haalde vervolgens zelf weer inspiratie uit de tentoonstellingen van de vereniging.

In Golden Boy Gustav Klimt zijn tientallen iconische werken van de kunstenaar te zien, zoals het eerder genoemde portret Judith, maar ook Emilie Flöge (1902) en Waterslangen II (1904/1906-07). Ook hangt er een reproductie op ware grootte van de muurschildering Beethoven-Fries, een hommage aan de Negende Symfonie van Beethoven. Dit was de start van zijn gouden periode.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vogue Netherlands (@nlvogue)

Jij maakt nu kans op kaarten voor deze zeer succesvolle tentoonstelling, die nog tot en met 8 januari te zien is in het Van Gogh Museum in Amsterdam. We verloten drie keer twee tickets. Volg ons op Instagram en laat onder deze post weten wie jij graag mee zou willen nemen en waarom. Schrijf je om extra kans te maken in voor onze nieuwsbrief. NB: De winnaars krijgen op 23 november een persoonlijk bericht. Over de uitslag valt niet te twisten.

Gustav Klimt, Waterslangen II
©Privécollectie, courtesy of HomeArt
Gustav Klimt, Waterslangen II, 1904, Bewerkt 1906-1907, Olieverf op doek, 80 x 145 cm