rapper-frenna-over-zijn-succes-het-is-me-gelukt-omdat-ik-smaak-heb-en-doorzettingsvermogen-toon-220308
©Kwabena Appiah-nti, Vogue Nederland, september 2022

En dan ben je dertig jaar. Terwijl je leeftijdsgenoten net promoveren, samenwonen of eindelijk aan die wereldreis beginnen, is jouw carrière al gemaakt. Zijn je dromen verwezenlijkt, ben je in 2019 de meest gestreamde Nederlandse artiest op Spotify en ben je ondertussen ook nog trotse vader geworden van een dochter. Tel daar een eigen festival, talloze hits én een eigen label bij op en je begrijpt: Frenna zit vol tomeloze ambities. Zeggen dat de rapper een buitengewoon bestaan heeft, is een understatement. En het mooiste van alles: hij heeft het allemaal voorzien. 

Je staat aan de top van de Nederlandse hiphop. Wist je vroeger al dat het je zou lukken?

“Mijn moeder riep altijd al dat ik ooit een auto voor haar zou kopen. Ze sprak het uit, zo het universum in. Ik groeide op in de Schilderswijk in Den Haag, maar wist ondanks die achterstand dat er iets groters op me wachtte. Ik voelde me speciaal, wist dat ik anders was – op een goede manier. Iedere dag droomde ik over geld, roem en een grootse carrière. Ik wilde per se in deze wereld terechtkomen en fantaseerde over de dag dat ik het leven dat ik nu leid zou hebben. Hoe zou het zijn om me geen zorgen meer te hoeven maken? En wat zou ik met al dat geld doen?”

En, wat doe je met dat geld?

“Ik kan mijn dochter Nairobi een stabiel leven geven. Dat is iets wat ik vroeger zelf heb gemist. Ook heb ik naast een auto een huis voor mijn moeder kunnen kopen. Maar geld maakt niet gelukkig, geluk moet je in jezelf vinden. Het gaat niet altijd alleen maar goed, hoor. Dat maakt het leven ook mooi, vind ik: die imperfecties. Het moet soms regenen om van de zonneschijn te kunnen genieten.”

Wat is momenteel de regen in je leven?

“Ik maak me zorgen om de gezondheid van mijn moeder. Ze is niet ziek, maar ze wordt wel steeds ouder. Dat vind ik best eng. Ze is een harde werker: vroeger voedde ze vijf kinderen op en runde ze een eigen winkel, tot die failliet ging. Ze hosselt nog altijd – die mentaliteit kan ik niet veranderen. Maar nu probeer ik vooral met haar te genieten van de finer things in life: eten bij een goed restaurant, wonen in een lekker huis. Het voelt goed om voor haar te kunnen zorgen. De breuk met mijn ex was trouwens ook niet makkelijk. Maar daar wil ik niet over praten. Weet je, de zon schijnt weer. Dat is het belangrijkste.”

Dat kun je wel zeggen. Zo was Francis twee jaar op rij het meest gestreamde album in Nederland. Wat doet dat met iemand?

“Succes heeft me veranderd. Ik ben er wijzer door geworden, niet arroganter. Tuurlijk, al die successen brengen me ook veel kansen. Maar ik heb er zelf hard voor moeten werken. Het is me gelukt omdat ik smaak heb en doorzettingsvermogen toon. Ik wil blijven groeien en neem niets voor lief. Het succes komt ook omdat ik de juiste mensen om me heen heb verzameld. De jongens met wie ik al voor de fame omging, zullen altijd eerlijk tegen me zijn, geven me extra gas of remmen me af. Ze weten precies hoe ik ben en kennen de echte Francis. Zij houden me op de grond.”

Lees het volledige interview met Frenna in Vogue’s nieuwe septembernummer, dat vanaf 25 augustus in de winkel ligt en hier online te bestellen is.