waarom-jennifer-coolidge-de-ster-van-de-golden-globes-was-238187
©Getty Images

Jennifer Coolidge – die we voor het laatst zagen toen ze (met haar Betsey Johnson-hakken) van het dek van een luxejacht in de oceaan viel na het uitspreken van de onsterfelijke woorden: “Die homo’s… ze proberen me te vermoorden!” – maakte dinsdagavond een triomfantelijke verschijning bij de Golden Globes. Haar White Lotus-alter ego – de rosé-zuipende, Valentino-logo-dragende erfgename Tanya McQuoid – mag dan aan een schandelijk einde zijn gekomen voor de kust van Sicilië, haar geest was dinsdagavond springlevend in het Beverly Hilton Hotel. Want hoewel er talloze grote namen aanwezig waren in de mooiste looks, was Jennifer Coolidge toch écht de ster van de avond.

Jennifer Coolidge’s Golden Globes-look

Waarom? Allereerste: de outfit. Monica Vitti, de vakantiemuze van onze gedoemde heldin, zou Coolidge’s look voor de ceremonie ongetwijfeld hebben goedgekeurd. Coolidge verscheen op de rode loper in een nauwsluitende zwarte lange jurk afgewerkt met fonkelende pailletten. De jurk van Dolce & Gabbana straalde één en al glamour uit. Jennifer’s off shoulder-look en de keuze voor het merk was bovendien een subtiele verwijzing naar een andere Italiaanse muze, beroemd om haar La Dolce Vita-stijl: Monica Bellucci.

Coolidge maakte haar look af met een Tyler Ellis-clutch met Swarovski kristallen – een tas waarmee we Tanya ongetwijfeld door de straten van Taormina hadden kunnen zien struinen. Hetzelfde geldt voor haar volumineuze krullen die de perfecte hoeveelheid drama aan de look toevoegden.

Gedurende de avond verscheen Coolidge met nóg een glimmend accessoire: de Golden Globe voor Beste Bijrol in een Limited Serie. Ook roerde ze White Lotus-bedenker Mike White tot tranen met haar speech. Een die zowel haar komische vaardigheden toonde als aangrijpende reminder was om nooit je dromen op te geven.

Jennifer Coolidge tijdens de Golden Globes
©Getty Images
Jennifer Coolidge won haar eerste Golden Globe.

Jennifer Coolidge’s speech

“Ik wil dat jullie allemaal weten dat ik als jonge vrouw zulke grote dromen en verwachtingen had. Maar soms vervliegen deze door allerlei dingen die gebeuren in het leven”, zei Jennifer, die in 1999 de fantasie van pubers tot leven bracht als Stifler’s moeder in de film American Pie, om vervolgens twee decennia te wachten op de rol van haar leven: die van Tanya McQuoid. “Mike White, je hebt me hoop gegeven. Je hebt me een nieuw begin gegeven. Zelfs als dit het einde is – want je hebt me gedood – heb je mijn leven op een miljoen verschillende manieren veranderd.”

Wat is er beter, na de ambitieuze zomer van vorig jaar met capriolen van A-listers van middelbare leeftijd, dan een geliefde acteur als Coolidge te zien genieten van elke seconde van een carrièrebepalend moment op haar 61ste? Hopelijk koestert ze de glorie van haar overwinning – misschien met een glas Siciliaanse wijn en wat kaas gemaakt door een blinde non in een kelder.