alles-wat-je-moet-weten-over-het-ek-vrouwenvoetbal-in-zwitserland-353056

“Voetbal is spannend omdat niemand weet hoe de wedstrijd zal eindigen.” Dit is een van de meest beroemde voetbalcitaten en waarschijnlijk ook een van de meest accurate. Als voetbal niet zo spannend was, zou het waarschijnlijk niet zoveel mensen naar de stadions en voor de schermen en tv’s trekken. Het EK vrouwenvoetbal 2025 is begonnen, en dat er zoveel over wordt gesproken is niet gek. Wereldwijd zijn er zo’n vijf miljoen mensen fan van het balspel.

EK vrouwenvoetbal 2025 

En goed nieuws voor de fans: ze kunnen zich verheugen op een sportieve zomer met het EK vrouwenvoetbal dat is begonnen. Dit jaar ontmoeten de beste teams van Europa elkaar in Zwitserland. Hieronder vind je alle informatie over het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 2025 op een rijtje.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wanneer en waar vindt het plaats?

De 14e editie van het toernooi vindt plaats in 2025: van 2 t/m 27 juli 2025 in Zwitserland. In 1984 organiseerde de Europese voetbalbond UEFA voor het eerst een competitie voor de vrouwenteams van de landen die lid waren van de bond. Het EK vrouwenvoetbal staat daarom officieel bekend als de “UEFA Women’s EURO”.

Welke landen doen mee? 

De UEFA bestaat uit 55 landen, waarvan er 51 hebben deelgenomen aan de kwalificatie voor de 16 beschikbare plaatsen in het toernooi. Terwijl Rusland is uitgesloten van internationale voetbalcompetities vanwege de oorlog in Oekraïne, hebben de voetbalbonden van San Marino, Gibraltar en Liechtenstein hun vrouwenteams niet ingeschreven.

Aan het einde van de kwalificatieronde werden de deelnemende landen van het EK vrouwenvoetbal in de volgende groepen ingedeeld:

  • Groep A: Zwitserland (gastland), Noorwegen, IJsland, Finland
  • Groep B: Spanje, Portugal, België, Italië
  • Groep C: Duitsland, Polen, Denemarken, Zweden
  • Groep D: Frankrijk, Engeland (titelverdediger), Wales, Nederland

Zaterdag 5 juli gaan de OranjeLeeuwinnen zich voor het eerst bewijzen op het speelveld. Ze nemen het op tegen Wales.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OranjeLeeuwinnen (@oranjeleeuwinnen)

Wie zijn de favorieten voor de EK-titel van 2025?

Spanje

In de officiële ranglijst van de voetbalbond staat Spanje als eerste Europese land op de tweede plaats achter de VS. In 2023 wonnen de Spanjaarden de WK-titel, maar op de Olympische Spelen in Parijs vorig jaar ging het team onder leiding van wereldvoetballers Aitana Bonmatí (2023, 2024) en Alexia Putellas (2021, 2022) zonder medaille naar huis.

Engeland

De “Lionesses”, zoals het Engelse nationale vrouwenvoetbalteam ook wel wordt genoemd naar de drie leeuwen op het Engelse wapen, wonnen de titel op het laatste EK in eigen land. Sommige bekende en verdienstelijke speelsters zullen in 2025 echter niet in Zwitserland spelen vanwege blessures of pensionering.

Duitsland

Na het verlies van Engeland in de finale van 2022 is het DFB-team, onder leiding van bondscoach Christian Wück en aanvoerster Giulia Gwinn, van plan om de trofee deze keer mee naar huis te nemen. Het Duitse vrouwenvoetbalteam is een recordwinnaar op Europees niveau. Ze werden al acht keer tot Europees kampioen gekroond: 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 en 2013.

Nederland

Onze eigen Oranje Leeuwinnen mogen we natuurlijk niet overslaan. In 2017 wonnen ze de titel al, en in 2019 werden ze bekroond met de tweede prijs. In 2022 verloren ze de kwartfinale tegen Frankrijk. Op zaterdag 5 juli spelen ze hun eerste wedstrijd van dit toernooi.

In welke steden en stadions zijn de wedstrijden? 

Voor landen die zich kandidaat stelden om het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal te organiseren, waren de aanbevolen vereisten acht stadions met een capaciteit van meer dan 15.000 tot meer dan 30.000 toeschouwers.

De Zwitserse voetbalbond selecteerde daarom de volgende stadions voor het toernooi:

  • St. Jakob-Park in Basel met een capaciteit van 38.512 toeschouwers
  • Stadion Wankdorf in Bern met een capaciteit van 31.500 toeschouwers
  • Stade de Genève in Genève met een capaciteit van 30.084 toeschouwers
  • Stadion Letzigrund in Zürich met een capaciteit van 24.061 toeschouwers.
  • Arena St. Gallen met een capaciteit van 17.317 toeschouwers
  • Allmend Stadion Luzern met een capaciteit van 16.000 toeschouwers
  • Stade de Tourbillon in Sion met een capaciteit van 14.283 toeschouwers
  • Stockhorn Arena in Thun met een capaciteit van 10.398 toeschouwers

Hoeveel tickets zijn er beschikbaar?

Ook hier heeft het EK in Zwitserland een nieuw record gevestigd. Van de in totaal 673.000 beschikbare kaarten waren er vijf dagen voor de openingswedstrijd al 600.000 verkocht. Vergeleken met 575.000 bij het vorige toernooi in Engeland. 22 van de 31 wedstrijden zijn al uitverkocht. Nadine Keßler van de UEFA zei hierover: “Een van onze belangrijkste doelstellingen is om elke wedstrijd uit te verkopen. Ik weet nog dat veel mensen me uitlachten toen we dit doel stelden, maar het zal werkelijkheid worden.”

Natuurlijk zal ook het Zwitserse toerisme hiervan profiteren. Een Zwitsers economisch onderzoeksinstituut verwacht een recordzomer. Concreet betekent dit dat er in de maanden mei tot oktober 24,9 miljoen overnachtingen worden verwacht vanwege de grote Eurovisie– en Europese voetbalevenementen, wat overeenkomt met een stijging van 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vanwege de geografische nabijheid zijn tot nu toe 61.000 kaarten gegaan naar voetbalfans uit Duitsland, terwijl het Engelse team tot nu toe werd gesteund door 41.000 meereizende fans. Daarnaast gingen er 17.000 kaarten naar Frankrijk en 15.000 naar Nederland.

Hoe hoog is het prijzengeld?

In totaal wordt 41 miljoen euro aan prijzengeld uitgekeerd aan alle 16 deelnemende nationale teams. Ook daar een record. Op het EK vrouwenvoetbal 2022 werd 16 miljoen euro uitgekeerd. De teams ontvangen inschrijfgeld van 1,8 miljoen euro per team alleen al voor deelname, en dit bedrag zal met elke fase van het toernooi toenemen, tot aan het uiteindelijke prijzengeld voor de winnaars, dat 5,1 miljoen euro bedraagt.

Toegegeven, deze bedragen zijn nog steeds klein in vergelijking met de mannentoernooien. Op de Europese kampioenschappen van vorig jaar in Duitsland werd in totaal 331 miljoen euro uitgekeerd. Maar terwijl het prijzengeld bij de mannen de afgelopen jaren met een paar procentpunten is gestegen, steeg het prijzengeld bij de vrouwen van 2017 tot 2022 met 100 procent en van 2022 tot 2025 met maar liefst 156 procent. Een belangrijke ontwikkeling. Nadine Keßler, directeur vrouwenvoetbal van de UEFA, legde onlangs uit: “We verhogen enorm omdat we weten hoe belangrijk prijzengeld is, wat het doet in termen van publieke perceptie, maar ook in termen van het bevorderen van ontwikkeling.” Ze voegde eraan toe: “We investeren meer, zelfs als we geen geld verdienen aan de EURO, omdat het gewoon het juiste is om te doen.”

In feite verdient de UEFA niet alleen niets aan het Europees Kampioenschap, maar kost het haar ook enorm veel geld. Kort voor de start van het toernooi verwacht de Europese bond een nettoverlies van 20 tot 25 miljoen euro, deels omdat de inkomsten uit tv-rechten en kaartjes weliswaar stijgen, maar de gestegen uitgaven (vooral prijzengeld) nog steeds niet kunnen dekken.

Hoe ziet de officiële wedstrijdbal eruit?

De officiële wedstrijdbal voor de EURO 2025 voor vrouwen is afkomstig van sportartikelenfabrikant Adidas en draagt de naam “Konektis”. Een naam die vermoedelijk niet alleen verwijst naar het verenigende element van de sport, maar ook zinspeelt op een technisch aspect: Voor het eerst is een wedstrijdbal in de eindronde van een Europees kampioenschap voor vrouwen uitgerust met de zogenaamde “Connected Ball Technology”, die het werk van de scheidsrechter moet vergemakkelijken, vooral als het gaat om video-assistentie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UEFA Women’s EURO 2025 (@weuro2025)

Wat is de naam van de mascotte?

De mascotte voor de Women’s EURO 2025 is een hond genaamd Maddli en is een eerbetoon aan Madeleine Boll, die geschiedenis schreef als eerste vrouwelijke Zwitserse licentiespeelster.

Wat zit er achter het legacyprogramma?

Onder het motto “Here to stay” heeft de Zwitserse nationale voetbalbond een legacy-programma gelanceerd als onderdeel van het Europees kampioenschap. Het doel is om positieve verandering teweeg te brengen “door Zwitserland te betrekken bij dialoog en activiteiten rond vrouwenvoetbal, vrouwenvertegenwoordiging en gelijke kansen voor iedereen”, aldus de UEFA. Daartoe zijn meer dan 20 promotie- en ontwikkelingsprojecten gelanceerd om “duurzame veranderingen op lange termijn aan de basis en op topniveau” te bewerkstelligen. Tot de specifieke doelstellingen van de Zwitserse voetbalbond behoren een verdubbeling van het aantal vrouwelijke spelers met een licentie in Zwitserland en een verdubbeling van het aantal vrouwelijke coaches en scheidsrechters in eigen land.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue DE.