vanavond-op-tv-de-nederlandse-documentaire-prinses-diana-25-jaar-later-220326
©ANP

Een tragische dag in de Britse geschiedenis: 31 augustus 1997, de dag waarop de Britse prinses Diana – ‘Lady Di’ – overlijdt na een zwaar auto-ongeluk in Parijs. Vandaag is het precies 25 jaar geleden. De Prinses van Wales was geliefd bij de Britten en een muze voor veel grote designers.

25 jaar na haar dood domineert Diana nog steeds het nieuws. Voor de Nederlandse documentaire Prinses Diana, 25 jaar later duikt royaltyverslaggever Sam Hoevenaar daarom in de geschiedenis van het Britse koningshuis én blikt ze terug op het leven van William en Harry’s moeder. Is Diana’s nalatenschap nog zichtbaar? Hoe leeft zij voort binnen het koningshuis en de nieuwe generatie royals?

Nederlandse documentaire Prinses Diana

Hoevenaar gaat in de docu samen met de Franse arts Frederic Mailliez terug naar 31 augustus 1997. Hij was die avond vrij, maar reed per toeval langs de gecrashte auto in de tunnel bij Pont de l’Alma. Daar heeft hij tevergeefs geprobeerd om Diana’s leven te redden – hij stond aan haar zijde tijdens haar laatste momenten. De royaltyverslaggever en arts bezoeken in de documentaire de tunnel waar het die avond misging.

Ook komt Diana’s voormalige butler Paul Burrell aan het woord in de docu. Hij vertelt geëmotioneerd hoe hij de nacht voor de uitvaart bij haar kist zat, en een belangrijk item bij haar neerlegde voor Diana’s laatste reis. Verder vertelt Burrell over het huwelijk van Diana en prins Charles. Diana groeide uit tot een (stijl-)icoon en werd op handen gedragen door het Britse volk, maar op de achtergrond leed de prinses onder de strenge regels aan het hof en het zeer ongelukkige huwelijk met Charles.

“Charles was gewoon niet geïnteresseerd in Diana en was allesbehalve discreet over zijn affaire met Camilla”, onthulde Burrell eerder al in The Sun. “Charles was achter de gesloten paleisdeuren een botte kille man. Hij was getrouwd met een van de mooiste vrouwen ter wereld, maar hij zorgde niet voor haar. Diana zei tegen me: ‘Toen ik trouwde, dacht ik dat mijn man er voor me zou zijn, voor me zou zorgen, me zou steunen en me zou aanmoedigen. Maar dat doet hij niet.'”

Charles’ minnares Camilla

En wat is de rol van Camilla Parker Bowles geweest in deze tijd? Zij heeft het immers van minnares tot toekomstige queen geschopt. Royaltyverslaggever Omid Scobie vertelt in de documentaire hoe Charles en het paleis er alles aan hebben gedaan om Camilla in de smaak te laten vallen bij pers en publiek. Geen gemakkelijke klus, zo blijkt uit de beelden.

Tot slot komt ook Arthur Edwards, de fotograaf van de tabloid The Sun, aan het woord, met wie Camilla en Charles hecht zijn. In de documentaire vertelt Edwards over de bijzondere vriendschap, en waarom hij met kerst en de verjaardagen in het paleis te vinden is.

Het Britse koningshuis anno 2022

Ook nu haalt het Britse koningshuis nog altijd de krantenkoppen. Prinses Diana kampte vroeger met ernstige psychische problemen tijdens haar jaren aan het hof, iets waar het koningshuis in 2020 opnieuw mee te maken krijgt als ook Meghan, de vrouw van prins Harry, aangeeft suïcidale gedachten te hebben. Is de herhaling toevallig of is er een patroon? Waarom was het leven tussen de paleismuren voor zowel Diana als Meghan ondraaglijk, maar lukt het Williams vrouw Kate wél?

‘Prinses Diana, 25 jaar later’ – powered by LINDA. – is vanavond, woensdag 31 augustus, om 20.30 uur te zien bij Net5.