waarom-prins-william-kate-middleton-en-hun-kinderen-bijna-altijd-blauw-dragen-267302
©Getty Images

De kerstkaarten van prins William en Kate Middleton zijn eigenlijk altijd wel perfect, maar in 2022 helemaal. We zagen de Britse royals en hun drie kinderen – prins George, prinses Charlotte en prins Louis – wandelend over een landweg in verschillende tinten blauw. Met Williams button-down passend bij Georges korte broek, die weer perfect paste bij de sneakers van zijn kleine zus. De boodschap van deze kleurencombinatie was duidelijk: ze zijn een hechte familie, een eenheid.

Kate Middleton steekt gezin in blauw

Later dat jaar gaven de prins en prinses van Wales een foto vrij voor de 5e verjaardag van prins Louis. Daarop droeg hij een Fair Isle-trui in de kleur van bosbessen. Een paar weken later, toen prinses Charlotte negen werd, deelden haar ouders een kiekje van hun dochter in een witte jurk bezaaid met bloemen van maagdenpalm. En voor het jaarlijkse aandenken van prins George poseerde hij in Windsor in een marine-wit geruit overhemd. Een heleboel blauw in korte tijd.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Als je de public foto’s van de familie bekijkt, is het duidelijk dat hun affiniteit met blauw veel verder gaat. In 2021 droegen alle drie de kinderen blauw voor hun jaarlijkse verjaardagsportretten, terwijl George en Charlotte het in 2022 ook allebei droegen. (Uitzondering was Louis, hij droeg een grijze trui met geel, rood en een azuurblauwe ster). In 2020 stak (waarschijnlijk) Kate Middleton de hele familie in blauw voor een foto met David Attenborough en in 2017 voor de vakantiekaart van dat jaar. Eigenlijk is het makkelijker de keren te noemen waarin ze geen blauw droegen, het is namelijk eerder regel dan uitzondering.

Waarom de royals zo vaak blauw dragen 

De Waleses kunnen (en mogen) zich niet uitspreken over politieke zaken, maar brengen vaak subtiele boodschappen over door hun uitdrukkingen of kleding. Op Remembrance Day dragen ze bijvoorbeeld allemaal zwarte en rode klaprozen. Tijdens een bezoek aan het Oekraïens Cultureel Centrum kort na de Russische invasie, droeg Kate Middleton de kleuren van hun vlag als subtiele boodschap van steun.

Hun voorliefde voor blauwe familiefoto’s is dus zeker geen toeval. “De koninklijke familie is zich altijd zeer bewust van de boodschap die ze met hun kleding uitdragen. Een groot deel van hun zeer openbare rol is gezien te worden, zoals koningin Elizabeth II ooit zei”, vertelt Elizabeth Holmes, schrijfster van de New York Times bestseller HRH: So Many Thoughts on Royal Style, aan Vogue. “Voordat je weet wat voor werk ze doen, welk doel ze steunen of naar welk evenement ze gaan, zie je wat ze dragen. Dat weten ze en daar maken ze handig gebruik van.”

Kalmte en verantwoordelijkheid 

Wat trekt hen zo aan in blauw? Volgens de basiskleurtheorie is blauw een kleur die staat voor kalmte en verantwoordelijkheid. Voor ambtenaren die toekomstige ambtenaren opvoeden, is zo’n esthetische projectie ongetwijfeld aantrekkelijk. De monarchie draait tenslotte om stabiele continuïteit. En dan is er nog het feit dat het deel uitmaakt van de Union Jack. Het dragen van blauw knipoogt dus ook subtiel naar een gevoel van patriottisme.

Holmes wijst er ook op dat vooral voor Kate Middleton blauw een kleur is die haar handtekening lijkt te zijn. “Voor de eerste officiële foto’s van haar als aanstaande koninklijke bruid droeg ze een felblauwe wikkeljurk die paste bij de beroemde verlovingsring met saffier en diamanten die van prinses Diana was geweest. Sindsdien draagt ze elke tint blauw, van zacht en licht (je zou het Assepoesterblauw kunnen noemen) tot diep marineblauw.

Royals kinderen blauw
©Getty Images

 

 

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.