buckingham-palace-deelt-extreem-zeldzaam-portret-van-koningin-elizabeth-op-haar-sterfdag-267264
©Getty Images

Op 8 september 2022 overleed koningin Elizabeth II – de langst regerende monarch in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk – op 96-jarige leeftijd. Het was een van de meest gedenkwaardige momenten van de 21e eeuw: het nieuws flitste nam de media over de hele wereld over. Condoleances van wereldleiders als Barack Obama en Justin Trudeau stroomden binnen. Het Verenigd Koninkrijk ging een tiendaagse periode van plechtige rouw in, terwijl buiten Westminster Abbey mensen tot 24 uur in de rij stonden om hun respect te betuigen. En voor het eerst in ons leven besteeg een koning de Britse troon.

Zeldzaam portret koningin Elizabeth

Een jaar na dato herdenkt Buckingham Palace de gedenkwaardige gebeurtenis door een zeldzaam portret van koningin Elizabeth vrij te geven, oorspronkelijk gemaakt in oktober 1968 door Cecil Beaton. “Bij het vieren van de eerste verjaardag van het overlijden van Hare Majesteit denken we met grote genegenheid terug aan haar lange leven, toegewijde dienst en alles wat ze voor zo velen van ons heeft betekend”, zei haar zoon koning Charles in een verklaring. “Ik ben ook zeer dankbaar voor de liefde en steun die mijn vrouw en ik dit jaar hebben mogen ontvangen terwijl we ons uiterste best deden om u allen van dienst te zijn.”

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Op het portret draagt de toen 42-jarige koningin Elizabeth volledige koninklijke regalia, waaronder een fluwelen cape en de Vladimir Tiara. (De opvallende diadeem bestaat uit kruisende cirkels bezet met diamanten en parels). Ze geeft de camera en Beaton een kleine, gereserveerde glimlach. Het beeld werd voor het eerst kort getoond in een tentoonstelling van Beatons portretten in de National Portrait Gallery in november 1968 (destijds de eerste overzichtstentoonstelling van een levende fotograaf in een Brits museum). Toen de tentoonstelling in maart 1969 eindigde, ging de foto terug in de archieven – en is tot nu toe nooit meer vertoond.

Culturele impact

De foto heeft ook een belangrijke culturele impact: Beaton was de belangrijkste chroniqueur van de Britse koninklijke familie en legde de Windsors vast van de jaren dertig tot zeventig. Hij fotografeerde de toenmalige koningin Elizabeth voor het eerst in 1942 voor haar zestiende verjaardag. “De jeugdige prinses die ik die dag fotografeerde is nu een koningin met opmerkelijke kwaliteiten geworden. Haar unieke nalatenschap heeft haar tot een bijzonder persoon gemaakt en de training om de rol van soeverein op zich te nemen, is vandaag de dag duidelijk zichtbaar in de toenemende autoriteit van haar persoonlijkheid”, schreef Beaton in een essay voor de Britse Vogue uit 1953. Hun laatste ontmoeting? Die was in 1968, tijdens de foto die Buckingham Palace heeft vrijgegeven.

Toen Beaton stierf, had hij veel bereikt. Zijn decennialange contract met Vogue had zijn identiteit gecementeerd als een van de belangrijkste mode- en portretfotografen van de twintigste eeuw, ook al was zijn talent verre van monolithisch: hij had ook Academy Awards voor zowel productie- als kostuumontwerp. Toch vond de New York Times dat hij de “meest illustere portretfotograaf” van koningin Elizabeth bleef. Met deze zeldzame archieffoto wordt de wereld opnieuw herinnerd aan zijn blijvende nalatenschap.

Bekijk hieronder het zeldzame portret van koningin Elizabeth, gemaakt door Cecil Beaton.

Foto van 16 oktober 1968 gemaakt door Cecil Beaton, uitgegeven door de Royal Collection Trust, van wijlen koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar sterfdag.
©Cecil Beaton
Foto van 16 oktober 1968 gemaakt door Cecil Beaton, uitgegeven door de Royal Collection Trust, van wijlen koningin Elizabeth II ter gelegenheid van haar sterfdag.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.