deze-5-merken-weerspiegelen-de-surinaamse-stijl-263889
©SHEILA PINAS EN RICARDO VAN LACHTEROP, VOGUE NEDERLAND, JULI/AUGUSTUS 2023

Surinamers hebben een uniek stijlgevoel. Voor Vogue’s juli/augustusnummer legden visual artist Sheila Pinas en stylist Esmeralda Tan precies dat vast. Op Vogue.nl schijnt Esmeralda, die geboren werd uit een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, nogmaals een licht op de unieke Surinaamse stijl. Welke merken weerspiegelen deze stijl?

Surinaamse stijl

Veel trends komen voort uit black culture; trends die wij ons hele leven zien. Denk op het gebied van beauty aan de lipliner, de stevige lijn die ieders tante om haar mond droeg. En op het gebied van mode is er in Suriname een ongeschreven regel: matching items zijn een must. Dus zorg dat je top bij je schoenen past.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wat maakt Suriname en de stijl van Surinamers nog meer zo uniek? Vijf modelabels die de Surinaamse stijl weerspiegelen.

1. Pangi-couture door Merry Marian

De pangi is een doek die vrouwen uit de Aukaanse Marron-gemeenschap om hun middel wikkelen. Marrons zijn afstammelingen van tot slaaf gemaakten die gevlucht zijn en in het binnenland van Suriname zijn gaan leven. Zij namen gebruiken mee vanuit hun cultuur van herkomst, gaven hier hun eigen draai aan en ontwikkelden nieuwe gebruiken.

De pangi is meer is dan alleen een item van stof; het heeft een veelzijdige betekenis die tot uitdrukking komt bij meerdere rituelen binnen de Aukaanse Marroncultuur. Deze rituelen worden door de huidige gemeenschap nog steeds in ere gehouden en zijn zo vanuit Suriname meegekomen naar Nederland. De pangi staat dan ook steeds meer symbool voor de culturele identiteit van de Afro-Surinaamse vrouw. Multitalent Meredith Joeroeja creëerde onderstaande catsuit, gemaakt van pangi-stof, speciaal voor Vogue Nederland.

2. Gouden tanden door Goldhead Jewelry

Tandsieraden – van toothgems tot grillz – worden steeds gangbaarder gemaakt. Vroeger wilde ik altijd een gouden tand, maar dat mocht absoluut niet van mijn moeder (want: gegarandeerd permanente beschadigingen). In zulke gevallen zijn grillz een uitkomst. Ook tijdens onze shoot waren ze onmisbaar; we konden ze in en uit doen. Je kan grillz helemaal zelf samenstellen, waardoor je het zo subtiel of extravagant kan maken als je zelf wil. Het maken van grillz is een ambacht. Wij lieten ze custom creëren door Goldhead Jewelry.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Goldhead (@goldheadjewelry)

3. Mattenklopper-toothgems door Geminis

In elke Surinaamse cultuur betekent de mattenklopper wat anders, maar alle bevolkingsgroepen hechten er veel waarde aan. De mattenklopper is een oud Afrikaans symbool: daar noemen ze het de Dagi-knoop. De mattenklopper – die slechte dingen van je pad veegt en zo plaatsmaakt voor goede dingen – krijg je van iemand die van je houdt, vanuit vriendschap of liefde.

Wie een mattenklopper draagt, staat volgens de traditie in verbinding met god. De enige mattenklopper-toothgems die er bestaan, zijn ontwikkeld door Latoya van Geminis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door August bookings are open (@gem.i.nis)

4. Koto-creaties door Denzel Veerkamp

De moderne mannelijke interpretatie van de van de oudsher vrouwelijke Afro-Surinaamse koto-klederdracht maakte Denzel Veerkamp voor de expositie Tussen Grenzen, Buiten de Lijntjes voor Museum Arnhem. Geïnspireerd door gesprekken met Surinaamse klederdracht-experts paste de Afro-Surinaamse Veerkamp unieke technieken toe in zijn ontwerp voor deze broek.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Denzel Veerkamp (@denzelveerkamp)

5. Unity for Suriname door Filling Pieces

Suriname is een smeltkroes van culturen, de enige plek op aarde waar een moskee, kerk en synagoog naast elkaar staan. Surinaams-Nederlands trots Filling Pieces was natuurlijk onmisbaar in onze modeserie. Jaarlijks met Keti Koti brengt Filling Pieces een voetbalshirt uit waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Dit jaar werkte het merk samen met Klabu. De opbrengst van de shirts gaat naar een goed doel. Dankzij de actie van dit jaar wordt er over vijf jaar in Suriname een clubhuis gebouwd waar gesport kan worden, muziek gemaakt kan worden en creativiteit kan vloeien.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Filling Pieces (@fillingpieces)